Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα hedge funds αφήνουν τη Wall Street για τις startup - Πάνω από 153 δισ. δολ. οι τοποθετήσεις το 2021

Goldman Sachs: Τα hedge funds αφήνουν τη Wall Street για τις startup - Πάνω από 153 δισ. δολ. οι τοποθετήσεις το 2021
Αυτό που έχει οδηγήσει τα hedge funds στις τεχνολογικές startup είναι οι πιθανές αποδόσεις που μπορεί να αποκομίσουν
Σχετικά Άρθρα

Τα hedge funds «αγκαλιάζουν» τη Silicon Valley περιορίζοντας ταυτόχρονα τις τοποθετήσεις τους στη Wall Street, με τις επενδύσεις σε τεχνολογικές startup τους πρώτους έξι μήνες του 2021 να ξεπερνούν τα 153 δισ. δολ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, τα hedge funds έχουν πραγματοποιήσει 770 συμφωνίες μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας ήδη τον αριθμό ρεκόρ του 2020, όταν 753 συμφωνίες «άντλησαν» συνολικά 96 δισ. δολ.
Τα τρία τέταρτα των φετινών συμφωνιών ήταν στοιχήματα «επιχειρηματικού κινδύνου» σε εταιρείες που ακόμη διανύουν τη βρεφική τους ηλικία.
Τα στοιχεία της Goldman Sachs Prime Services υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα hedge funds, τα οποία συνήθως βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό σε περιουσιακά στοιχεία που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, έχουν απλωθεί σε ιδιωτικές επιχειρηματικές αγορές, σε μια προσπάθεια να βρουν αποδόσεις.
Η αξία των εν λόγω assets ξεπερνά τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά έως το 2025, ενώ ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου από το 1996.
«Αυτό που έχει οδηγήσει τα hedge funds στις τεχνολογικές startup είναι οι πιθανές αποδόσεις που μπορεί να αποκομίσουν» δήλωσε ο Freddie Parker, συν-επικεφαλής της ομάδας χρηματιστηριακής διορατικότητας και ανάλυσης της Goldman Sachs.
Τα hedge funds συμμετείχαν σε μόλις 4% των συμφωνιών τους πρώτους έξι μήνες του 2021, αλλά παρείχαν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Μια μικρή ομάδα hedge funds συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμφωνιών, πρόσθεσε η τράπεζα, με το 75% των κεφαλαίων να επενδύονται από 10 επιχειρήσεις.

Ποια hedge funds επενδύουν

Αλλά ποια είναι τα hedge funds που, όπως φαίνεται, έχουν αφιερωθεί στο τεχνολογικό startup οικοσύστημα;
H αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.
Επενδυτικές εταιρείες όπως οι Tiger Global Management, Coatue Management και Altimeter Capital Management έχουν εισβάλει για τα καλά στη Silicon Valley τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, ορισμένες επενδυτικές, όπως η Third Point και η Marshall Wace, έχουν ξεκινήσει «crossover» funds που επενδύουν σε ιδιωτικές εταιρείες πριν εισαχθούν στο χρηματιστήριο και στη συνέχεια διατηρούν τις θέσεις τους.
Τα hedge funds ακολουθούν αυτή τη στρατηγική συνεπικουρούμενα από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, που και αυτοί επιδιώκουν μεγαλύτερες αποδόσεις.
«Υπάρχει μια συνεχής τάση θόλωσης των γραμμών στα χαρτοφυλάκια, οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων συγκλίνουν όλο και περισσότερο», δήλωσε η Diana Dieckman, επικεφαλής εισροών κεφαλαίου της Goldman.
Σημειώνεται πως οι επενδύσεις σε startup εταιρείες προσέφεραν έναν αέρα αναζωογόνησης μετά την οικονομική κρίση το 2009 και ύστερα από χρόνια ασθενών επιδόσεων.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα τελευταία δέκα χρόνια, τα private equity funds και venture capitals έχουν μέσο όρο κερδών 14,2%, σε σύγκριση με απόδοση 7,1% των hedge funds.
Μοιραία, ο μέσος όρος των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται από γύρους χρηματοδότησης έχει τριπλασιαστεί από το 2006.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης