Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Τα διδάγματα από την ισχνή ανάκαμψη της Ασίας – Οι οικονομίες πρέπει να μάθουν να ζουν με τον Covid-19

Morgan Stanley: Τα διδάγματα από την ισχνή ανάκαμψη της Ασίας – Οι οικονομίες πρέπει να μάθουν να ζουν με τον Covid-19
Το «φρένο» στην ανάκαμψη των ασιατικών οικονομικών και η επιστροφή των περιοριστικών μέτρων αναδεικνύουν την πανδημία σε ενδημικό φαινόμενο
Σχετικά Άρθρα

Οι επενδυτές στην Ασία ήταν σύνηθες να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις χώρες τις περιοχής, την ίδια ώρα όμως, η σταδιακή επιστροφή υγειονομικών μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις στις χώρας της περιοχής, αναδεικνύει το ισχυρό ενδεχόμενο της υιοθέτησης μόνιμων περιοριστικών μέτρων, ακόμη και όταν τα ποσοστά εμβολιασμού φτάσουν σε ιδιαιτέρα υψηλά επίπεδα και υπερβούν την λεγόμενο στόχο της ανοσίας της αγέλης, επισημαίνεται σε ανάλυση της Morgan Stanley την Κυριακή 12 Σεπτρμβρίου 2021
Στη ανάλυση επισημαίνεται ότι η εκρηκτική ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών στα αρχικά στάδια της πανδημίας έχει δώσει τη θέση της σε χαμηλές επιδόσεις.
Η Ασία ήταν η πρώτη περιοχή που πέτυχε ανάκαμψη σχήματος V.
Με επικεφαλής την Κίνα, το ΑΕΠ της περιοχής ανέκτησε ταχέως τα επίπεδα πριν από τον Covid κατά το 3ο τρίμηνο του 2020, λόγω της απότομης ανάκαμψης των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Τα επιθετικά lockdowns διατηρησαν υπό έλεγχο την εξέλιξη των κρουσμάτων και τα εργοστάσια άνοιξαν ξανά λίγο πριν από την αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ανάκαμψη της κινεζική οικονομίας επιταχυνθηκε, με τις πραγματικές εξαγωγές να ανακάμπτουν ταχύτερα από ό, τι στους προηγούμενους οικονομικούς κύκλους, φτάνοντας το 5%, πάνω από το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Η επιβράδυνση

Ωστόσο, η δυναμική ανάπτυξης στην Ασία επιβραδύνθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα.
Η εμφάνιση των μεταλλάξεων, η καθυστέρηση στην έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ασία και τα συνεχή υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό των επιδημιών Covid σε πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς στην κινητικότητα και στις παραγωγικές διαδικασίες.
Η κατανάλωση έχει περιοριστεί και είναι το μόνο στοιχείο του ΑΕΠ που παραμένει κάτω από τα επίπεδα πτος της πανδημίας.
 
Ποσοστά εμβολιασμού

Ως εκ τούτου οι προσπάθειες εμβολιασμού επιταχύνθηκαν.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν από το 21% στο 63% του ενήλικου πληθυσμού της Ασίας.
Με τον τρέχοντα ρυθμό και με την προσφορά εμβολίων σταθερή, αναμένουμε ότι 10 από τις 12 οικονομίες της περιοχής θα έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού 80%+ για τον ενήλικο πληθυσμό έως το τέλος του 2021.
Οι κυβερνήσεις στην Ασία έχουν θέσει ένα υψηλό στόχο όσον αφροά τα ποσοστά εμβολιασμού πριν ξανανοίξουν και πιστεύουμε ότι θα το ανταποκριθούν, σημειώνει η Morgan Stanley.

Η μετάβαση σε μία νέα πολιτική

Σε εκείνο το σημείο, αναμένουμε ότι ορισμένες χώρες θα τροποποιήσουν τις στρατηγικές διαχείρισης του Covid και θα ξεκινήσουν τη μετάβαση προς την αποδοχή του Covid ως ενδημικού προβλήματος με το οποίο πρέπει να ζήσουν - και επι μακρόν.
Οι αρχές στη Σιγκαπούρη, την Κορέα και την Αυστραλία έχουν καταρτίσει τέτους «οδικούς χάρτες».

Τομείς έντασης εργασίας

Η πίεση για απομάκρυνση από αυστηρά μέτρα περιορισμού προέρχεται από το γεγονός ότι έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα σε τομείς έντασης εργασίας, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την απασχόληση.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε μια ευρεία ανάκαμψη που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους (2022), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής -ικανοποιημένοι με την πρόοδο στον εμβολιασμό έως το 4ο τρίμηνο- ξεκινούν να κινούνται προς πλήρη επαναλειτουργία που θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης.

Κατανάλωση ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Παρόλο που η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα στραφεί προς τις υπηρεσίες, αναμένεται να ενισχυθούν και οι εξαγωγές της Ασίας.
Επιπλέον, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Ευρωζώνη με την επαναλειτουργία θα πρέπει να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στις εξαγωγές των οικονομιών της Ασίας.
Με την ανάπτυξη να τροφοδοτείται από πολλές πηγές, το ΑΕΠ θα πρέπει να υπερβεί το προ της πανδημίας επίπεδο σημαντικά προς το τέλος του έτους, και η Ασία θα εμφανίσει ακόμη μία φορά υπερ-ανάπτυξη.


Αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος

Βλέπουμε επίσης πολλούς λόγους για να ποντάρουμε μεσοπρόθεσμα, στην άνοδο των ασιατικών οικονομιών, σημειώνει η Morgan Stanley.
Όταν η ανάπτυξη των εξαγωγών υποχώρησε μεταξύ 2010 και 2016, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να βασιστούν στη μόχλευση για να ωθήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, προκαλώντας ανησυχίες για τη μακρο-σταθερότητα.
Αυτή τη φορά, πιστεύουμε ότι ο «κινητήρας» της ανάπτυξης της Ασίας θα κινηθεί από το «σωστό είδος καυσίμου», υπυγραμμίζεται.
Ο ενάρετος κύκλος ανατροφοδότησης της ισχυρής εξωτερικής ζήτησης και των θετικών επιδράσεων διάχυσης στο δείκτη capex μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτουμενο αναπτυξιακό κύκλο.
Κατά κάποιο τρόπο, η ιστορία ανάπτυξης της Ασίας σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο θα μοιάζει με την περίοδο 2003-07, με την παραγωγικότητα να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο, ενώ η μόχλευση παίρνει πίσω θέση.

Το δομικό στοιχείο της παραγωγικότητας 

Στην πραγματικότητα, αυτή η δυναμική εμφανιζόταν ήδη προς το τέλος του 2016, καθώς η Ασία είχε προσαρμοστεί ουσιαστικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η ισχυρή ανάπτυξη κατά το 2017 και το πρώτο εξάμηνου του 2018 διακόπηκε από την έναρξη των εμπορικών εντάσεων, και ακολουθήθηκε από την πανδημία.
Πιστεύουμε ότι μόλις αρθούν οι συνθήκες της πανδημίας, το δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας όπου η παραγωγικότητα διαθέτει το προβάδισμα θα είναι εμφανής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης