Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H EKT «έριξε το γάντι» στη Fed – Θα αντέξουν οι αγορές ομολόγων χωρίς την ιστορική στήριξη των QE;

H EKT «έριξε το γάντι» στη Fed – Θα αντέξουν οι αγορές ομολόγων χωρίς την ιστορική στήριξη των QE;

Αυξάνονται οι πιθανότητες διόρθωσης των αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σημειώσει μια ιστορική άνοδο στους περίπου 18 μήνες από τότε που οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες επιστράτευσαν το «ιππικό» με τα μεγάλα πακέτα στήριξης λόγω της πανδημίας.

Το μεγάλο ερώτημα όμως πλέον είναι εάν οι αγορές μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μόλις η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσουν να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα τους λόγω της πανδημίας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε τα σχέδια να μειώσει τους ρυθμούς αγοράς τίτλων, στο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP), αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα ακολουθήσει σύντομα τα βήματά της.
Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε ότι η αλλαγή δεν ισοδυναμεί με "μείωση", αλλά ήταν απλώς μια επαναβαθμονόμηση των πακέτων τόνωσης, η απόφαση εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα.

H EKT «έριξε το γάντι» στη Fed

«Η ΕΚΤ έριξε το γάντι», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Phil Orlando, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Federated Hermes.
«Αναμένουμε μια ανάλογη ανακοίνωση της Fed για τη σύσφιξη της πολιτικής (tapering) φέτος», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι αυτή πιθανόν να είναι στις 3 Νοεμβρίου.
Αναμένει επίσης μια γρήγορη διαδικασία μείωσης που θα λήξει μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ακολουθούμενη από αύξηση 75 μονάδων βάσης στο επιτόκιο αναφοράς της Fed μέχρι το τέλος του 2023, από το τρέχον εύρος 0% σε 0,25%.

Εμβόλια, θέσεις εργασίας, ελεύθερες αγορές

Ο πρόεδρος της Fed J. Powel συχνά συνδέει τον ρυθμό ανάκαμψης των ΗΠΑ και τα επίπεδα στήριξης της κεντρικής τράπεζας με τον κορωνοϊό, τους εμβολιασμούς και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Ως αποτέλεσμα αυτού, η Federated Hermes δεν αναμένει καμία απόφαση σχετικά με τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed, που είναι τώρα στα 120 δισ. δολάρια στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 21-22 Σεπτεμβρίου.
«Ο λόγος για αυτό είναι ότι η έκθεση για την αγορά εργασίας του Αυγούστου ήταν απογοητευτική.
Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν τους επόμενους μήνες, δεδομένης της λήξης των επιδομάτων των 300 δολαρίων την εβδομάδα.
Έτσι, η Bank of America Global συνοψίζει "ίσως το πιο υποτιμημένο στατιστικό στην αγορά εργασίας" στο παρακάτω γράφημα, δείχνοντας πώς το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας ξεπερνούν τώρα τους ανθρώπους που προσβλέπουν για δουλειά.

«Η Fed επισημαίνει τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς εργασίας ως λόγο για να καθυστερήσει η μείωση», ανέφερε η BofA.
«Δεν συμφωνούμε… εάν η ζήτηση είναι πολύ υψηλή, στόχος είναι να στηριχθούν σε αυτό ανεξάρτητα από το αν εμφανίζεται ως αυξανόμενη μισθοδοσία ή αύξηση της υπερβολικής ζήτησης για εργασία», εξήγησε.

Αυξάνεται ο κίνδυνος διόρθωσης

Με τις αποτιμήσεις στη Wall Street σε «ιστορικά ακραία» επίπεδα, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μιας «σκληρής» διόρθωσης αυξάνεται.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά κύματα της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού και η απειλή άλλων στελεχών που θα ακολουθήσουν, αλλά και η πιθανότητα σημαντικής αλλαγής ηγεσίας όταν λήξει η θητεία του προέδρου Powel τον Ιανουάριο.
Μια άλλη δοκιμασία για τις αγορές μπορεί να είναι για τους δανειολήπτες στην αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία φτάνει σχεδόν τα 11 τρισ. δολάρια, όπου το πρώτο μέρος της χρηματοπιστωτικής χρηματοδότησης του Σεπτεμβρίου εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης