Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Εrdogan βυθίζει την Τουρκία στον βάλτο του Αφγανιστάν για να παραμείνει στην εξουσία με τη βοήθεια της Δύσης

Ο Εrdogan βυθίζει την Τουρκία στον βάλτο του Αφγανιστάν για να παραμείνει στην εξουσία με τη βοήθεια της Δύσης
Αν μη τι άλλο, ο Erdogan διατηρεί νεοοθωμανικές φιλοδοξίες...
Σχετικά Άρθρα

Μείζονα ρόλο σκοπεύει να διαδραματίσει ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan στο νέο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, απορίας άξιον είναι αν οι «νεο-οθωμανικές» και ισλαμιστικές φιλοδοξίες του συνάδουν με τους στόχους του ΝΑΤΟ ή περισσότερο με τους εκλογικούς του στόχους το 2023;
Πριν από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα είχε επιδιώξει να προωθήσει τον διάλογο και τη συνεργασία με τους αντάρτες, για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα διατηρήσει ρόλο στη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ.
Τα τουρκικά στρατεύματα παρείχαν φύλαξη στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ και επί του παρόντος βρίσκονται σε συνομιλίες με το Κατάρ και τους Ταλιμπάν για τις επικείμενες επιχειρήσεις.
Σε ομιλία του στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέμεινε ότι οι Ταλιμπάν θα είχαν περισσότερο χρόνο για συνομιλίες με την Τουρκία από ό, τι με Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Τουρκία δεν βλέπει τίποτα κακό στους Ταλιμπάν.
Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα συζητήσουμε καλύτερα πολλά θέματα» είπε ο «σουλτάνος», προσθέτοντας:
«Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν για περισσότερα από 20 χρόνια.
Σταθήκαμε δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας, ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και προστατεύσαμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ μαζί τους».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Hişyar Sozsoy, βουλευτής και εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου τουρκικού HDP, η Τουρκία διαδραμάτισε μείζονα ρόλο ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην «εισβολή» στο Αφγανιστάν.

Εκλογές του 2023


Αν μη τι άλλο, κορυφαία προτεραιότητα του Erdogan είναι να παραμείνει στην εξουσία, προσπαθώντας να πετύχει μια συμφωνία με τους ηγέτες της Δύσης, του τύπου «στηρίξτε με και θα συνεχίσω να σας είμαι χρήσιμος».
Ο Sozsoy πιστεύει ότι το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί ένα σημαντικό μέσο διαπραγμάτευσης.
«Έχουμε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και τώρα θα υπάρξουν περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Εκατομμύρια προσπαθούν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και πολλοί θα πρέπει να περάσουν από την Τουρκία.
Στις 29 Αυγούστου, ο Erodgan είπε ότι, στο Αφγανιστάν, η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία του 2019, που έγινε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο, η Τουρκία συμφώνησε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια και ασφάλεια αναπτύσσοντας δικά της στρατεύματα στη Μισράτα και την Τρίπολη.
Επίσης, έχει στείλει χιλιάδες μαχητές από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), οι οποίοι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Στα τέλη του 2017, μετά τη δημιουργία του SNA, ο Πρόεδρος Erdogan υποστήριξε ότι οι μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης θα βοηθούσαν την Τουρκία να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία για την καταπολέμηση του ISIS και του PKK.
Ακολούθησε η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».
«Μας είπαν ότι θα πολεμήσουμε το ISIS και το PKK», είπε. «αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε ISIS, μόνο Κούρδοι» είπαν Σύροι μαχητές.

Φιλοδοξίες

Αν μη τι άλλο, ο Erdogan διατηρεί νεοοθωμανικές φιλοδοξίες.
Δεν είναι μόνο στη Συρία.
Αν δούμε τη Λιβύη, τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία στέλνει μαχητές [SNA] να πολεμήσουν για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, αυτό είναι σαφές.
Ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ο Erdogan στην εξουσία είναι η επέκταση.
Yπενθυμίζεται και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η SADAT International Defense Consultancy, Inc., μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία ασφαλείας με επικεφαλής τον πρώην σύμβουλο του Erdogna, Adnan Tanriverdi, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και τη διαχείριση των μαχητών της SNA τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στη Λιβύη.
Τώρα η Τουρκία επιστρατεύει Σύρους μισθοφόρους για το Αφγανιστάν.
«Είμαι βέβαιος ότι η βρετανική, oι γερμανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει και πόσοι Σύροι μισθοφόροι μεταφέρονται εκεί.
«Γνωρίζουν επίσης για τις θηριωδίες που έγιναν στο Αφρίν.
Είναι δυσαρεστημένοι, ωστόσο θεωρούν ότι κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά», δήλωσε ο βουλευτής Hişyar sozsoy.
Υπάρχουν φήμες ότι η Τουρκία θ χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν για να απαλλάξει το Ιντλίμπ από τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους της Κεντρικής Ασίας, το Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα που υπερηφανεύεται ότι έχει μαχητές Ουζμπέκ και Ουιγούρους, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων).
Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις πόρτες τους στην Άγκυρα.
Όμως, ο σύμμαχος της Τουρκίας, το Κατάρ, απολαμβάνει πρόσβαση στο νέο αφγανικό καθεστώς και ο δρόμος του Erdogan προς τους ισχυρούς ηγέτες του Αφγανιστάν μπορεί ακόμη να εξομαλυνθεί από την Ντόχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης