Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Δεν αποκλείεται ανάκαμψη τύπου V στην Ελλάδα

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Δεν αποκλείεται ανάκαμψη τύπου V στην Ελλάδα
Ρεαλιστική η αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το ΑΕΠ το 2021 προς τα πάνω, χωρίς να αποκλείεται ανάκαμψη “τύπου V”

Ρεαλιστική χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το ΑΕΠ το 2021 προς τα πάνω, χωρίς να αποκλείεται ανάκαμψη “τύπου V”, στο Τριμηνιαίο Δελτίο με τίτλο "Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις" (Τεύχος 16).

Τα κυριότερα σημεία του Δελτίου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου:

  • Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο κατά 16,2%, σε ετήσια βάση
  • Ρεαλιστική η αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το ΑΕΠ το 2021 προς τα πάνω, χωρίς να αποκλείεται ανάκαμψη “τύπου V”
  • Σημαντική πτώση της ανεργίας στο 15% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, με παράλληλη αύξηση του εργατικού δυναμικού
  • Αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά €446 εκατ. (+6,3%) το πρώτο εξάμηνο του 2021
  • Ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων τον Ιούνιο στο 31% αυτών του 2019
  • Και πάλι θετικός ο πληθωρισμός: ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) τον Αύγουστο στο 1,2%
  • Στο 5,6% του ΑΕΠ εκτιμάται το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο επτάμηνο
  • Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση-PMI, κύκλος εργασιών στη βιομηχανία) προοιωνίζουν διατήρηση της θετικής μακροοικονομικής τάσης
  • Παραμένει επίμονα υψηλό το απόθεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου περί τα €2,3 δισ.
  • Υψηλό απόθεμα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων - €164 δισ. περίπου
  • Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει το Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων, η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σημαντικά με ισχυρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό τον Ιούνιο. Η εξέλιξη των βασικών δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχισθεί η θετική αυτή πορεία.Ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε και τις οικονομικές εξελίξεις που μπορεί να προέλθουν από τη συνέχιση της πανδημίας και μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, καθώς θα έχουμε επιστροφή σε κλειστούς χώρους λόγω της αναπόφευκτης αλλαγής των καιρικών συνθηκών».

H πορεία του ΑΕΠ

Το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε κατά 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2020.
Η
εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή άρση των μέτρων περιστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο του έτους και στον περιορισμό της οικονομικής ανασφάλειας, ειδικά σε σχέση με αυτή που επικρατούσε το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η
θετική αυτή επίδοση οδηγεί το Υπουργείο Οικονομικών στην αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την ετήσια μεγέθυνση το 2021 στο 5,9%¹, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%.
Η
μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου προήλθε από την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θετικά κινήθηκαν δημόσια κατανάλωση, ακαθάριστος σχηματισμός παγίου
κεφαλαίου και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές.
Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2021 η ιδιωτική  κατανάλωση αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 13,2% γεγονός που αντανακλά την μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας.
Η αύξηση της απασχόλησης κατά 315 χιλ. άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 συνέβαλε επίσης στη θετική αυτή εξέλιξη (βλ. παρακάτω ενότητα «Απασχόληση»).
Η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6,1%.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκε κατά 12,9%, ενώ συνολικά, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου -ο οποίος συμπεριλαμβάνει και την μεταβολή των αποθεμάτων- αυξήθηκε κατά 37,1%.
Όλες οι επιμέρους κατηγορίες παγίων επενδύσεων κινήθηκαν ανοδικά, πλην της κατηγορίας «κατοικίες», η οποία μειώθηκε κατά 1,1%.
Στις ανοδικές κατηγορίες ξεχώρισε η αύξηση στον «μεταφορικό εξοπλισμό», η οποία ξεπέρασε το 336%, ήτοι σε απόλυτο μέγεθος αύξηση €302 εκατ.
Στον αντίποδα, στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε διόγκωση του ελλείμματος κατά €486 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρόλο που οι
εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά €2.853 εκατ. (+22,6%), καθώς η θετική αυτή εξέλιξη υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εισαγωγών κατά €3.339 εκατ. (+22,5).
AEP.JPG

* Ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην ∆ΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου 2021


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης