Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ουτοπική η πράσινη επανάσταση για το περιβάλλον - Θα απαιτηθούν 150 τρισ. για μηδενικούς ρύπους

Bank of America: Ουτοπική η πράσινη επανάσταση για το περιβάλλον - Θα απαιτηθούν 150 τρισ. για μηδενικούς ρύπους

Αυτοί που θα καλύψουν το κόστος είναι, σύμφωνα με την Bank of America, οι κεντρικές τράπεζες... με ένα ακόμη γιγαντιαίο QE

Σχετικά Άρθρα
Μια τράπεζα, η Bank of America, αποκάλυψε τη δυσοίωνη αλήθεια για τη σταυροφορία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα κοστίσει 150 τρισ. δολάρια, ή αλλιώς 750 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας ή 40 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την BofA, η οικονομία και, γενικότερα, ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει πρωτόφαντες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Αυτή είναι η δεκαετία της δράσης για το κλίμα.
Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μηδενική εκπομπή ρύπων;
Μάλλον είναι, σύμφωνα με την BofA, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος και πολύ χρήμα, με το κόστος τα επόμενα 30 χρόνια να ξεπερνά τα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή δύο φορές το τρέχον παγκόσμιο ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί ένας «καθαρός μηδενικός» κόσμος για 30 χρόνια απαιτούνται 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις.
Επιπλέον, πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, έλλειψης πόρων (π.χ. τόσο το νικέλιο όσο και το λίθιο αναμένεται να εκλείψουν το 2024), ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA θα ξεπεράσουν το 3% σε ετήσια βάση.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Βέβαια, η BofA θεωρεί ότι ο ιδιωτικός τομέας φυσικά δεν έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, γι 'αυτό εκτιμά ότι το σύνολο ή τμήματα του λογαριασμού θα πρέπει να καλυφθούν από τις κεντρικές τράπεζες με τη μορφή δεκάδων τρισεκατομμυρίων μέσω QE.
Και δεδομένου ότι το QE είναι ουσιαστικά δημιουργία εσόδων από χρέη και δεδομένου ότι 150 τρισεκατομμύρια δολάρια νέου χρέους θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, η BofA ήταν αρκετά ευγενική για να μοιραστεί τον υπολογισμό του πόσο πληθωριστικό θα ήταν αυτό.
Σε αυτήν την περίπτωση πάμε στο σενάριο της "πλήρους νομισματοποίησης", όπου οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν ρευστότητα 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέσω QE για 30 χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση 3% του πληθωρισμού για μια δεκαετία.
Αυτός είναι ο πληθωρισμός πέρα ​​από ό,τι ήδη έρχεται λόγω της ενεργειακής μετάβασης.
Εκεί φτάνουμε στο punchline, γιατί όπως παραδέχεται η BofA, η σταυροφορία εναντίον της κλιματικής αλλαγής, το δόγμα ESG, ο κόσμος "Net Zero", όπως θέλει κανείς να τον ονομάσει, είναι όλα για το πράσινο φως του μεγαλύτερου επεισοδίου QE στην ιστορία.

Απλώς βλέπουμε μια κορυφή <1% επιπλέον πληθωρισμού ετησίως σε ορίζοντα τριών δεκαετιών.
Κάτω από πιο επιθετικά σενάρια όπου οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να απορροφήσουν είτε τους μισούς είτε τους πλήρεις λογαριασμούς απαλλαγής από τον άνθρακα μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, αυξάνονται οι κίνδυνοι πληθωριστικού σοκ.
Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αγορές εταιρικών πράσινων ομολόγων, που πιθανότατα θα ορίζονται τόσο από το μέγεθος των μελλοντικών προγραμμάτων αγορών όσο και από την αναλογία τους σε σχέση με τη συνολική αγορά εταιρικών ομολόγων, με ελαφρώς υψηλότερες κατανομές βάσει πιο προοδευτικών πολιτικών που αναδεικνύουν περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Ήδη τα πράσινα ομόλογα και τα δάνεια αυξήθηκαν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με 3 δολάρια σε κάθε 10 δολάρια από τις μετοχές παγκοσμίως να πηγαίνουν σε ESG assets, τα οποία υποστηρίζουν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.
Τέλος, η BofA βλέπει τη χρηματοδότηση των ισολογισμών των κεντρικών και εμπορικών τραπεζών να αυξάνεται κατά περίπου 500 δις. δολάρια ετησίως – κάτι που θα προκαλέσει ένα πληθωριστικό σοκ της τάξεως του 3%.

Κόστος 69 τρισ. δολ., επενδυτικές ευκαιρίες 5 τρισ. ετησίως

Ο δυνητικός αντίκτυπος της μη δράσης θα μπορούσε να είναι σημαντικός:> 3% του ΑΕΠ θα χάνεται κάθε χρόνο έως το 2030, στα 69 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2100.
Σημειώνεται πως 5% της αξίας των μετοχών παγκοσμίως (2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) εξαφανίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τον κίνδυνο ακραίου πλήγματος στα εταιρικά κέρδη να ελλοχεύει για ορισμένους τομείς.
Ωστόσο, η ανάγκη για επενδύσεις που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση να αυξηθεί πάνω από 5 τρισεκ. δολάρια ετησίως θα δημιουργήσει ευκαιρίες.
Αυτό είναι θετικό για κλάδους όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι βιομηχανίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιομηχανικά αέρια και οι μπαταρίες.

"Μια καυτή αντίληψη για την κλιματική αλλαγή"

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι πριν προχωρήσει στις παραπάνω εκτιμήσεις της η BofA προχώρησε σε ζοφερές εκτιμήσεις για τη νέα δεκαετία, στην έκθεση με τίτλο "A hot take on climate change".
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η τρέχουσα δεκαετία ίσως είναι τελευταία μας ευκαιρία, χρονικά, για ανάληψη δράσης.
Ήδη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν τα επόμενα χρόνια από έλλειψη νερού, 100 εκατ. είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας, ενώ περί τους 800 εκατομμύρια ανθρώπους θα κινδυνεύσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2025.
Οι μετανάστες από τις αναδυόμενες αγορές λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να φτάσουν τα 143 εκατομμύρια, λόγω των εκεί ακραίων καιρικών φαινομένων.
Κανένα από τα παραπάνω δεν ακούγται για πρώτη φορά, καθώς τα μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν το κοινό την τελευταία δεκαετία με εκκλήσεις για το γιατί πρέπει να γίνει κάτι.

Μια απρόσμενη αλήθεια...

Κατά την άποψη της BofA, τόσο τα δημοσιεύματα του Τύπου όσο και πολλές από τις μελέτες για την κλιματική αλλαγή εστιάζουν στη λάθος πλευρά της οικονομίας - τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και όχι στην παραγωγική ικανότητα.
Για παράδειγμα, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) υποστηρίζει ότι η πίεση προς καθαρές μηδενικές εκπομπές θα μειώσει την απασχόληση στον παραδοσιακό ενεργειακό τομέα κατά 5 εκατομμύρια έως το 2030, αλλά θα προσθέσει 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Υποστηρίζουν επίσης ότι «η αύξηση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων τονώνει την οικονομική παραγωγή, με αποτέλεσμα μια καθαρή αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030».
Ο μέσος όρος αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι κατά 0,4 υψηλότερος κατά την περίοδο 2020-2030.
Το αρνητικό θα ήταν ότι ορισμένες χώρες θα ήταν νικήτριες και άλλες θα ήταν ηττημένες, και ότι ο πληθωρισμός - εφόσον ένας παράγοντας στα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων του QE της κεντρικής τράπεζας χρειάστηκε για τη χρηματοδότηση ολόκληρης αυτής της σταυροφορίας - θα μπορούσε να είναι 1% έως 3% υψηλότερος.
Εδώ η Bank of America διαφωνεί, γράφοντας ότι μέχρι να ξεκινήσουν σοβαρές προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα είναι κοντά στην πλήρη απασχόληση.
Αυτό πιθανότατα θα ισχύει στις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η στελέχωση της βιομηχανίας σημαίνει απομάκρυνση των εργαζομένων από την υπόλοιπη οικονομία.
Ταυτόχρονα, η δημιουργία υποδομών πράσινης ενέργειας θα απαιτήσει περισσότερο από τον διπλασιασμό των επενδύσεων στον τομέα, από περίπου 2% του ΑΕΠ τώρα σε μέσο όρο 4,5% κατά την περίοδο 2020- 30.
Από πού θα προέλθει αυτό το 2,5% του ΑΕΠ;
Μάλλον από ένα ακόμη... QE.
Έτσι, η BofA παραδέχεται ότι βραχυπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας στις οικονομίες τους να υπερθερμανθούν.
Ωστόσο, η BofA προειδοποιεί: Εάν η Fed επιτρέψει μια μόνιμη υπέρβαση του οικονομικού δυναμικού, ο πληθωρισμός όχι μόνο θα αυξηθεί, αλλά θα είναι ανεξέλεγκτος.
Όπως και τη δεκαετία του 1970, θα υπάρξει ένας κύκλος ανατροφοδότησης μεταξύ πληθωρισμού τιμών, πληθωρισμού μισθών και προσδοκιών τιμών.

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Σύμφωνα με την BofA, η πρόοδος στον τομέα της πολιτικής είναι οδυνηρά αργή καθώς ορισμένες πολιτικές συνεχίζουν να επιδεινώνονται αντί να βοηθούν το πρόβλημα.
Εδώ υπάρχουν δύο παραδείγματα.
Πρώτον, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι χώρες ξοδεύουν περισσότερα από 400 δισ. δολάρια ετησίως επιδοτώντας κυρίως πετρέλαιο, αλλά και κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της βοήθειας των φτωχών και της βοήθειας για το περιβάλλον.
Δεύτερον, σύμφωνα με αυτό που η BofA αποκαλεί "άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αυξημένη δραστηριότητα τυφώνων", ορισμένες χώρες δίνουν κίνητρο στον εντοπισμό των σπιτιών σε κίνδυνο μέσω της επιδότησης της ασφάλισης και της ανακούφισης από καταστροφές.
Σχεδόν σαν οι ίδιες οι χώρες να μην πιστεύουν πραγματικά στην αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.
Και πάλι υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ δύο στόχων - η παροχή βοήθειας σε ευάλωτα άτομα και η μείωση του κόστους των κλιματικών γεγονότων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης