Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Ελλάδα - Θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ακόμη και μετά τη λήξη του PEPP

Societe Generale: Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Ελλάδα - Θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ακόμη και μετά τη λήξη του PEPP
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να αγοράζει προσωρινά ελληνικά ομόλογα, με το ανώτατο όριο να είναι στο 10%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιστρατεύσει την ευελιξία της και θα βρει τρόπο να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, του PEPP.
Αυτό εκτιμά η Societe Generale, η οποία στην τελευταία ανάλυσή της για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, υπενθυμίζει ότι η "υπομονή είναι αρετή" (Patience is a virtue).
"Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει την Ελλάδα μετά το τέλος του PEPP, αν και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από ορισμένα μέλη", αναφέρει χαρακτηριστικά η Societe Generale.
Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να αγοράζει προσωρινά ελληνικά ομόλογα, με το ανώτατο όριο να είναι στο 10%.
Οι υπερεθνικές αγορές θα μπορούσαν να αυξηθούν χωρίς να φτάσουν τα όρια του εκδότη, αναφέρει η Societe Generale.

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Λεπτομέρειες σχετικά με μια πιο ευέλικτη εφαρμογή μετά το τέλος του PEPP θα δοθούν πιθανότατα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Societe Generale.
Ορισμένα σενάρια συζητούνται ήδη από την αγορά, όπως η ένταξη της Ελλάδας στο APP ή η αύξηση του μεριδίου των υπερεθνικών αγορών.
Σύμφωνα με την Societe Generale το πιθανότερο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές της στο 15% χωρίς να φτάσει τα όρια εκδότη, υποστηρίζοντας την ΕΕ, η οποία είναι πλέον ο νέος σημαντικός εκδότης στην Ευρώπη.
Image

Αγορές ελληνικών ομολόγων

Η Ελλάδα είναι πιθανό να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2022 για να επωφεληθεί από τις αγορές PEPP.
Από τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα και γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 32 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PEPP.
Αυτό ήταν υποστηρικτικό για τα ελληνικα ομόλογα, όπως παρατηρεί η Societe Generale.
Το εάν τα ελληνικά ομόλογα αγοραστούν από την ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP είναι ασαφές προς το παρόν.
Η ιδέα θα μπορούσε να συναντήσει την αντίθεση από μέλη που δεν θέλουν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη καθώς βγαίνουμε από την περίοδο της πανδημίας.
Εάν δεν αγοράζονται πλέον ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αστάθεια και το spread θα μπορούσε να επιστρέψει στα προ-COVID επίπεδα.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα πιθανότατα θα προσπαθήσει να εκδώσει σημαντικό μέρος του προγράμματος χρηματοδότησής της 1ο τρίμηνο του 2022 έως ότου ολοκληρωθεί το PEPP για την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς και τη στήριξη των περιθωρίων.
Το να αγοράσει κανείς ή να μην αγοράσει, βέβαια, αυτό είναι το ζητούμενο.
Με το τέλος του PEPP, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PSPP λόγω των χαμηλών αξιολογήσεών τους.
Ωστόσο, η Ελλάδα και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν από την ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα για την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων.
Ωστόσο, η Societe Generale επαναλαμβάνει ότι πιστεύει η ΕΚΤ δεν θα αφήσει πίσω την Ελλάδα.

Τα δύο σενάρια

Τα δύο σενάρια κατά τη Societe Generale είναι τα εξής:

Πρώτη επιλογή: Χαλάρωση των κριτηρίων APP στις αξιολογήσεις.
Επί του παρόντος με βαθμολογία Ba3/BB/BB (M/F/S), η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την S&P τον Απρίλιο σε BB Θετικό από BB- Σταθερό.
Η επόμενη ημερομηνία που θα μπορούσε να λάβει κάποια αναβάθμιση είναι στις 19 Νοεμβρίου για τον Moody's.
Το τελευταίο φαίνεται σχετικά πιθανό, καθώς «τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».
Ωστόσο, η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου χρέους παραμένει η κύρια πρόκληση και είναι ο αρνητικός κίνδυνος για την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το Greece Investor Guide Economic Bulletin, «το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για προπληρωμή έως 7 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να βελτιώσει το προφίλ του χρέους της Ελλάδας και να επιταχύνει τη διαδικασία επίτευξης επενδυτικού βαθμού».
Η χώρα απέχει ακόμη δύο στάδια για τον επενδυτικό βαθμό για τον S&P και τη Fitch και τρεις βαθμίδες για την Moody's.
Ενώ μια βελτίωση είναι σαφώς ορατή από το 2018, οι αξιολογήσεις είναι μια πολύ σταδιακή διαδικασία και ίσως χρειαστεί χρόνος.
Έτσι, η πρώτη επιλογή της ΕΚΤ θα ήταν να χαλαρώσει τα κριτήρια APP για να συμπεριλάβει την Ελλάδα.

Δεύτερη επιλογή: Ενας προσωρινός φάκελος με ελληνικά ομόλογα.
Αντί η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα απευθείας στο APP, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο αποκλειστικό φάκελο για να αποτρέψει την αδικαιολόγητη αναταραχή της αγοράς (συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του spread του ομολόγου).
Οι αναλυτές της Societe Generale έχουν εκφράσει θετική άποψη σε αυτό το σενάριο, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί προσωρινά.
Όπως αναφέρεται στην προεπισκόπηση της ΕΚΤ από τον Anatoli Annenkov, το κύριο ερώτημα είναι πώς η ΕΚΤ θα θέσει τα κριτήρια παρέμβασης και πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει νομικά τη στήριξη μεμονωμένων χωρών.
Παρόλο που οι όροι δεν έχουν καθοριστεί, η Societe Generale πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης