Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Tellurian: Το μέγα λάθος της Goldman Sachs για την ενέργεια - Η κρίση προκαλείται από την εφαρμογή του ESG

Tellurian: Το μέγα λάθος της Goldman Sachs για την ενέργεια - Η κρίση προκαλείται από την εφαρμογή του ESG
Η καταστροφή της ζήτησης που προκύπτει από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση
Σχετικά Άρθρα
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Goldman Sachs είπε ότι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να επιταχύνει την επίλυση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης ήταν η απλή, απλή «καταστροφή της ζήτησης» - δηλαδή, μια βουτιά στη ζήτηση έως ότου αυτή οδηγήσει σε λιγότερη προσφορά και χαμηλότερη τιμή.
Συγκεκριμένα, η Goldman εκτίμησε «ότι η δυνητική ικανότητα για υποκατάσταση αερίου με πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν το φυσικό αέριο αυξηθεί περαιτέρω, έως και 1,35 mb/d σε ισχύ και 0,6 mb/d στη βιομηχανία (στην Ασία και την Ευρώπη).
Βέβαια κάτι τέτοιο θα αποδεικνυόταν πολύ μεγάλη για να απορροφήσει η αγορά πετρελαίου, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών για να επιτευχθεί με τη σειρά της η καταστροφή της ζήτησης πετρελαίου, η τελική λύση για την εκτεταμένη ενεργειακή λειψυδρία».

Το μέγα λάθος

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με αυτό: η "καταστροφή της ζήτησης", δηλαδή, η αναγκαστική διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής έχει άμεσο κόστος στην παραγωγή.
Και όπως είπε ο Charif Souki, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου στην αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης LNG Tellurian, στο διαδικτυακό φόρουμ φυσικού αερίου IEF, η καταστροφή της ζήτησης που προκύπτει από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια κρίση φυσικού αερίου, το φυσικό αέριο είναι απλώς το πρώτο "θύμα", αλλά έχουμε να κάνουμε με μια ενεργειακή κρίση»
Απηχώντας όσα είπε η Goldman πριν από έναν μήνα, ο Souki είπε ότι η πρώτη εκδήλωση καταστροφής της ζήτησης είναι η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο.
«Αλλά εάν όλα τα καύσιμα γίνονται πολύ ακριβά, τότε ζητάτε από τους ανθρώπους να αρχίσουν να αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, να αρχίσουν να οδηγούν λιγότερο, να σβήνουν τα φώτα πιο συχνά, να μην ανάβουν τον κλιματισμό, να μην ζεσταίνουν το σπίτι τους».
«Ο μεγάλος μου φόβος είναι ότι η έλλειψη προγραμματισμού θα μας οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ύπαρξη επαρκούς αποθήκευσης αερίου είναι «κρίσιμης σημασίας», όπως και οι επενδύσεις σε υποδομές.

Μη βιώσιμη η τιμή του πετρελαίου

Επισημαίνοντας το προφανές, ο Souki είπε επίσης ότι οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στα 85 δολ./βαρέλι για το πετρέλαιο και το ισοδύναμο των 200 δολ. για το φυσικό αέριο, δεν είναι βιώσιμες.
«Τελικά, μετά τον χειμώνα, οι τιμές του φυσικού αερίου θα επανέλθουν σε ένα πιο λογικό επίπεδο.
Αλλά ταυτόχρονα οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ένα πιο λογικό επίπεδο, προκειμένου να βρεθεί μια ισορροπία».
Μετάφραση: η πρόσφατη τυφλή (και ανόητη) ώθηση για ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) με κάθε κόστος, όχι μόνο δεν οδήγησε σε μια βιώσιμη ισορροπία παραγωγής ESG - που δεν θα επιτευχθεί για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες - αλλά το σοκ τιμής που έχει ήδη προκληθεί χάρη στους «πράσινους» που ανάγκασαν τις εταιρείες ορυκτών να συρρικνώσουν τις δαπάνες για υφιστάμενη και νέα δυναμικότητα, θα είναι άμεσα υπεύθυνοι για την επόμενη μεγάλη ύφεση.
Κάτι που, παραδόξως, είναι λογικό: μετά από όλα, δεν είναι μυστικό ότι η Fed δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει ακόμη περισσότερο (QE) την οικονομία μετά την επόμενη ύφεση.
Και με την Bank of America να υπολογίζει ότι περίπου 150 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες θα πρέπει να καταβληθούν για να καταστεί δυνατή η «καθαρή μηδενική» πραγματικότητα, είναι εμφανές ότι η ύφεση που πυροδοτούν οι φανατικοί του ESG θα είναι απλώς ο καταλύτης που θα οδηγήσει τα επόμενα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα παγκόσμιο QE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης