Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Δυσοίωνες προοπτικές στην Ευρωζώνη, λόγω επιδείνωσης της πανδημίας

Oxford Economics:  Δυσοίωνες προοπτικές στην Ευρωζώνη, λόγω επιδείνωσης της πανδημίας
Οι αναλυτές προαναγγέλουν υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους στις αρχές Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Για δυσοίωνες προοπτικές στην Ευρωζώνη, λόγω επιδείνωση της πανδημίας και επαναφορά των σκληρών περιοριστικών μέτρων, κάνουν λόγο οι αναλυτές της Oxford Economics, ενώ προαναγγέλουν υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης που καταγράφει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη (Recovery Tracker), κατέγραψε σημαντική πτώση σε διάστημα δύο εβδομάδων, έως τις 7 Νοεμβρίου, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας και της κινητικότητας, λόγω της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. 
Η υποχώρηση κατά 1,1 μοπνάδες,  ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο.

Δυσοίωνες προοπτικές

Μετά από μερικές εβδομάδες ανθεκτικότητας, η ύφεση στο Recovery Tracker υπογραμμίζει τις ζοφερές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Επιπλέον, ορισμένα από τα στοιχεία για τα οποία καταγράφονται δεδομένα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όπως η κινητικότητα, υποδηλώνουν ότι η αδυναμία παραμένει, σημειώνουν οι αναλυτές.
Με τα κρούσματα Covid να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις εισάγουν νέους περιορισμούς που είναι πιθανό να γίνονται όλο και πιο σκληροί. «Ως αποτέλεσμα, σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προσδοκίες μας για την αύξηση του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου της ευρωζώνης στην επικαιροποιημένη βάση των προβλέψεών μας που θα δημοσιευθούν στις αρχές Δεκεμβρίου», σημειώνει η Oxford Economics.
O  Recovery Tracker ολοκλήρωσε την ανοδική του δυναμική στα τέλη Οκτωβρίου.
O δείκτης υποχώρησε πάνω από 1 μονάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο εβδομάδων, υποχωρώντας στα επίπεδα Σεπτεμβρίου.
Η κατανάλωση, με οριακή άνοδο, ήταν ο μόνος κερδισμένος, με τους άλλους πέντε επιμέρους δείκτες να υποχωρούν.
Η υγεία και η κινητικότητα μειώθηκαν σημαντικά, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία στην Ευρωζώνη και της λιγότερο έντονης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

oxford_2.jpg

Θα συνεχιστεί η πτωτική τάση

Μεγάλη πτώση κατέγραψε και η κινητικότητα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, τάση που πιθανότατα θα συνεχιστεί.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης βλέπουν ένα παρόμοιο καθοδικό μοτίβο στην κινητικότητα στο λιανικό εμπόριο και την αναψυχή, εκτός από την Ισπανία. Η κινητικότητα εκεί έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο.
Η παραγωγή συνεχίζει να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, καθώς ο κλάδος εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις ελλείψεις εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος.
Καθώς τα κρούσματα Covid συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, έχουν αρχίσει να εισάγουν νέους περιορισμούς.
Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, συζητούν πιθανά μέτρα.
Συνολικά, οι προοπτικές του Δεκεμβρίου είναι δυσοίωνες για την Ευρωζώνη, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία, καταλήγουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης