Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της Μυτιληναίος - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BΒ-

Standard & Poor's: Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της Μυτιληναίος - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BΒ-

Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της Μυτιληναίος η Standard & Poor's 

Σε αναβάθμιση του outllook της Μυτιληναίος από σταθερό σε θετικό προχώρησε Standard & Poor's την  Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση BΒ- για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας. 

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ο ομιλος κατάφερε να αντεπεξέλθει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες, βελτιώνοντας την κερδοφορία του και θέτοντας ισχυρές βάσεις για το 2022.
Το χαρτοφυλάκιο της Μυτιληναίος πλέον είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά την αύξηση στις τιμές στην Ενέργεια.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο όμιλος παρουσίασε ιδιαίτερη διαφοροποίηση επενδύοντας σε διαφορετικούς κλάδους, κάτι που αποδείχθηκε εντέλει πολύ σωστή επιλογή.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο τέλος του 2021 θα διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ, συνεπικουρούμενα από ΕΒΙΤDA 150 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της μεταλλουργίας και περί τα 130 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της Ενέργειας (το 2020 τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ). 
Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο της εταιρείας, η S&P αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για τα EBITDA το 2022, σε 500 εκατ. ευρώ-550 εκατ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για EBITDA 340 εκατ. ευρώ-360 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα, εκτιμάται πως η τάση για το 2023 θα συνεχίσει να είναι ανοδική.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μόλις σταθεροποιηθούν οι αγορές και υποχωρήσουν οι κίνδυνοι, η εταιρεία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει σημαντικές ταμειακές ροές και να μειώσει τη μόχλευσή της, υποστηρίζοντας έτσι υψηλότερη αξιολόγηση. 

«Build-operate-transfer»

Παράλληλα αναμένεται τα έργα «build-operate-transfer» (BOT, κατασκευή-λειτουργία-μεταβίβαση) να υποστηρίξουν άλλη μια σημαντική μεταβλητή ταμειακών ροών τα επόμενα χρόνια.
Τους προηγούμενους μήνες του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση του δεύτερου έργου BOT, αυτή τη φορά στη Ρουμανία, και μια συμφωνία για την παραγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του ηλίου στην Αυστραλία.
Αυτά τα έργα αποτελούν ένα teaser για τα μελλοντικά έργα BOT που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία.
Η διοίκηση της Mυτιληναίος πιστεύει ότι οι εσωτερικές της δυνατότητες μηχανικής και κατασκευής (E&C) μαζί με την υγιή ζήτηση για βιώσιμη ενέργεια θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια σημαντική «μηχανή» ανάπτυξης.
Η εταιρεία κατέχει μια «δεξαμενή» περίπου 50 έργων σε 11 χώρες, τα οποία αναμένει ότι θα συνεισφέρουν μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. 

Θετικό outlook

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, την πιθανότητα μιας αναβάθμισης τους επόμενους 12 μήνες, υπό την αίρεση ότι τους επόμενους μήνες θα μπουν σε λειτουργία τα τρέχοντα έργα της Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η S&P αναμένει από την εταιρεία να αναφέρει EBITDA 500 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 350 εκατ. ευρώ το 2021.
Εάν επιτύχει αυτά τα επίπεδα κέρδους, το προσαρμοσμένο χρέος της εταιρείας σε EBITDA θα σημειώσει βελτίωση κατά 2,5 φορές.
Μερικές από τις προϋποθέσεις που υποστηρίζουν υψηλότερη βαθμολογία περιλαμβάνουν:
• Ολοκλήρωση της εγκατάστασης αεροστροβίλου συνδυασμένου κύκλου (CCGT) στα μέσα του 2022.
• Οι πρωτοβουλίες BOT, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της συνολικής έκθεσης.
• Ισχυρότεροι δείκτες ρευστότητας, λαμβανομένων υπόψη των κεφαλαιακών αναγκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης