Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πτώση στις αγορές λόγω Omicron, επιλέξτε αμυντικά assets - Τα σενάρια της «φωτιάς» και του «πάγου»

Morgan Stanley: Πτώση στις αγορές λόγω Omicron, επιλέξτε αμυντικά assets - Τα σενάρια της «φωτιάς» και του «πάγου»
«Οι κυριότεροι δείκτες υποδεικνύουν επιβράδυνση του PMI [purchasing managers index] τους επόμενους μήνες και δυσκολίες για τις επιδόσεις των κυκλικών μετοχών»
Σχετικά Άρθρα

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron και του σοκ που έχει προκαλέσει η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων του κλάδου της Ενέργειας, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει πτώση.
Από την άλλη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις μετοχές δείχνουν ανάκαμψη, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η παραλλαγή ανησυχίας Omicron στον δείκτη S&P 500 και, γενικότερα, στη Wall Street.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί…
«Αυτή είναι μια καλή προειδοποίηση για τους όσους πάσχουν από FOMO, δηλαδή από τον φόβο μη χάσουν κάποιο ανοδικό ράλι.
Αυτό το συναίσθημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται δεδομένης της ραγδαίας μείωσης ρευστότητας στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων εν όψει της εορταστικής περιόδου και του τέλους του έτους.
Ωστόσο, η Morgan Stanley παροτρύνει τους επίδοξους επενδυτές να πάνε το βλέμμα τους πέρα από το 2021, επισημαίνοντας πως η παραλλαγή Omicron είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη, που αναμένεται να επιβραδυνθεί στα μέσα του 2022.
Συνεπώς, «καλό είναι να επιλέγετε μόνο αμυντικές μετοχές και ανάλογα assets» προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.
im-455916.jpg
Φωτιά και πάγος…

Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley παραμένει πιστή στο αφήγημά της «για φωτιά και πάγο» στις αγορές.
Η «φωτιά» έχει να κάνει με μια υπόθεση εργασίας βάσει της οποίας η Fed και, γενικότερα, οι κεντρικές τράπεζες θα αυστηροποιήσουν έτι περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, περιορίζοντας τη ρευστότητα μέσω κυρίως της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του τρεχόντων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Επίσης, σύμφωνα με τη «φωτιά», ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός και, ως εκ τούτου, είναι μεγάλη ανάγκη να αρθούν τα μέτρα στήριξης.
Οι προσδοκίες για τη λεγόμενη «φωτιά» θα πλήξουν σκληρά τις αναπτυσσόμενες μετοχές (growth stocks, δηλαδή μετοχές τεχνολογίας κ.λπ.), πιθανώς από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε ό,τι αφορά τον «πάγο», ένα σενάριο που φαίνεται ακόμα χειρότερο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και αυτή την εξέλιξη πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις τις παραλλαγής Omicron… - μια συνεχιζόμενη κυκλική ύφεση.
«Οι κυριότεροι δείκτες υποδεικνύουν επιβράδυνση του PMI [purchasing managers index] τους επόμενους μήνες και δυσκολίες για τις επιδόσεις των κυκλικών μετοχών.
Οι προσδοκίες σχετικά με τα κέρδη επιβραδύνονται έναντι των βασικών προϊόντων που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό κύκλο, ενώ η ψυχολογία των καταναλωτών σχετικά με τις συνθήκες αγοράς έχει πέσει κατακόρυφα.
Εν ολίγοις, η ανησυχία μας ότι ο πάγος θα αποδειχθεί πιο ψυχρός από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι αυξάνεται.
Ενώ η Omicron αποτελεί μέρος αυτής της ανησυχίας βραχυπρόθεσμα για ορισμένες δραστηριότητες, εστιάζουμε περισσότερο στον κίνδυνο αύξησης της προσφοράς, καθώς η κατανάλωση εξασθενεί από την απόσβεση της ζήτησης, τις υψηλότερες τιμές και την καταστροφή της ζήτησης» αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Επομένως, οι επενδυτές πρέπει να επιμείνουν σε αμυντικές θέσεις, οι οποίες σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα, όταν οι μετοχές ανάπτυξης πήρα για άλλη μία φορά την κάτω βόλτα.
Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει πώς αυτή η επιβράδυνση του PMI θα χτυπήσει τα κυκλικά assets περισσότερο από τα αμυντικά.
Σε αυτό το αμυντικό πεδίο, λένε ότι τα καταπιστεύματα επενδύσεων στον τομέα της υγείας και των ακινήτων έχουν κορυφαίες επιδόσεις και συνεχίζουν να ευνοούν και τα δύο.
im-455919.jpg
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Morgan Stanley διατηρεί ένα από τους πιο bearish στόχους για τον S&P 500, στις 4.400 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης