Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πόσο πιθανό είναι να ξαναζήσει η Ευρώπη το δυστοπικό σενάριο των lockdown; – Πόσο κόστισαν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων

Πόσο πιθανό είναι να ξαναζήσει η Ευρώπη το δυστοπικό σενάριο των lockdown; – Πόσο κόστισαν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων

Η εξάπλωση της παράλλαξης Omicron έχει επαναφέρει πολλά μέτρα για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Το δυστοπικό σενάριο που βίωσε η Ευρώπη την άνοιξη του 2020, όταν ερήμωσαν οι πάλαι ποτέ πολυσύχναστες πρωτεύουσές της, μάλλον έχει αφεθεί στο παρελθόν;

Ή μήπως όχι;
Ή μήπως η παράλλαξη Omicron έχει επαναφέρει τους φόβους ενός ακόμη lockdown που θα σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα;
Η εξάπλωση της παράλλαξης Omicron έχει επαναφέρει πολλά μέτρα για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, με πολλούς αναλυτές πλέον να υπολογίζουν ποιο θα είναι το κόστος της νέας δέσμης που τίθεται σε εφαρμογή.
Άλλωστε, σε παλαιότερη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στα τέλη του 2020 τόνιζε πως τα lockdown- όταν έρχονται εγκαίρως- μπορούν να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και κατά συνέπεια να ανοίξουν το δρόμο για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αντισταθμίζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία.
Οι αναλυτές του Ταμείου, όπως και άλλοι οικονομολόγοι διεθνώς, πιστεύουν ότι η αδράνεια απέναντι στην επέλαση του ιού θα είχε ακόμη υψηλότερο κόστος, ειδικά εάν είχε ως αποτέλεσμα να λυγίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας.

Φθίνει η επίπτωση των μέτρων

Οι αναλυτές γενικά αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει σχετικά εύκολα οποιοδήποτε νέο κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron, ακόμα κι αν η τελευταία έχει θολώσει τις οικονομικές προοπτικές με αβεβαιότητα.
Ένας κεντρικός λόγος για την σχετικά αισιόδοξη αρχική τους αξιολόγηση είναι η αυξανόμενη ικανότητα των οικονομιών να προσαρμοστούν στους προηγούμενους περιορισμούς Covid-19, παράλληλα με την ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολίων.
Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε νέο κύμα του ιού είναι επίσης απίθανο να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και θα εγείρει αμφιβολίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την επιτυχία της έγκαιρης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Τα lockdown έχουν γίνει λιγότερο αυστηρά με κάθε κύμα κορωνοϊού

Δεν αναθεωρούνται προς το παρόν οι προβλέψεις

Μεταξύ του μεγάλου φάσματος των αναλυτών που σχολίασαν την αβεβαιότητα που δημιουργείται από την ικανότητα της παραλλαγής Omicron να αποφεύγει τα υπάρχοντα εμβόλια, να προκαλεί σοβαρή ασθένεια και να εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Delta, λίγοι θεώρησαν ότι υπήρχε ανάγκη να αναθεωρήσουν τις τρέχουσες οικονομικές τους προβλέψεις.
Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, είπε ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορεί να πληγούν σκληρά σε ορισμένα μέρη, αλλά αυτό ήταν γενικά πολύ μικρό μέρος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Η παραλλαγή του Omicron «είναι απίθανο να αλλάξει την ευρύτερη οικονομική αφήγηση σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε: «Από κύμα σε κύμα, η οικονομική ζημιά έχει μειωθεί».
Επισήμανε την αντίθεση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ευρωπαϊκού κύματος της Covid-19: ενώ το πρώτο χτύπησε το 15% από την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η γενική προσαρμογή με τον ιό οδήγησε σε πτώση μόνο 0,7% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο πιο σοβαρό δεύτερο κύμα στις αρχές του 2021.
Επιπλέον, ακόμη και αν η παραλλαγή Omicron έχει μεγαλύτερη αντοχή στα τρέχοντα εμβόλια, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων.

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Omicron που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό

Ο Daniele Antonucci, επικεφαλής οικονομολόγος στην Quintet Private Bank, δήλωσε: «Ο ανεπτυγμένος κόσμος μπορεί πλέον να υπολογίζει σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχει αυξήσει την ικανότητά του να αναπτύσσει και να παράγει εμβόλια και έχει δείξει ότι μπορεί να προσαρμόζει με ευελιξία τα πρότυπα εργασίας».
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πίστευαν ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν επίσης απίθανο να περιορίσει την πρόσφατη έκρηξη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε αγαθά όπου η ζήτηση έχει ξεπεράσει τις παγκόσμιες προμήθειες.
Ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε: «Μια αύξηση των δαπανών για αγαθά που σχετίζεται με τον ιό ή το κλείσιμο των λιμανιών, θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες πιέσεις στην προσφορά και θα προσθέσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό αγαθών».
«Δεν είναι ξεκάθαρο ότι είναι η παραλλαγή Omicron μπορεί να αποδειχθεί αποπληθωριστική», δήλωσε ο Jordan Rochester, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος στη Nomura στο Λονδίνο.

Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs

Αν και αποδέχθηκαν ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs παρήγαγαν τέσσερα πιθανά σενάρια για οποιοδήποτε επερχόμενο κύμα Omicron, συμπεριλαμβανομένου ενός που είναι ψευδής συναγερμός και η νέα παραλλαγή δεν αποδεικνύεται πιο μολυσματική από την Delta.
Το κύριο αρνητικό σενάριο της δείχνει ότι θα υπήρχε μόνο ένα μικρό οικονομικό πλήγμα από τον ιό το 2022, επειδή ο αντίκτυπος κάθε επόμενου lockdown στο παρελθόν ήταν ασθενέστερος.
Αυτοί οι περιορισμοί θα μείωναν σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, μέχρι να έρθουν νέα εμβόλια και να φέρουν μαζί τους μια ισχυρή ανάκαμψη.
Κατά τη διάρκεια του έτους συνολικά, ο Daan Struyven, ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί από 4,6% το 2022 σε 4,2%.
Ωστόσο, θα υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στην ανάπτυξη το 2023 καθώς η ανάκαμψη θα έβρισκε και πάλι το ρυθμό της.
Η κεντρική πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι ότι ένα κύμα Omicron θα έπληττε την οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του 2022 προτού η ανάκαμψη επανέλθει.

Ποιο είναι το αρνητικό σενάριο

Στο πιο σοβαρό αρνητικό σενάριο, η σοβαρότητα της νόσου και η ανοσία έναντι των νοσηλειών ήταν σημαντικά χειρότερες από αυτές της παραλλαγής Delta.
Όμως, πρόσθεσε ο Struyven, υπήρχε επίσης ένα θετικό σενάριο στο οποίο η σοβαρότητα της μόλυνσης ήταν χαμηλότερη και η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να «ομαλοποιηθεί».
Η αβεβαιότητα είναι πιθανό να ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας, να περιμένουν λίγο ακόμη προτού αποφασίσουν εάν θα αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική, είτε επιβραδύνοντας τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ είτε καθυστερώντας αυξήσεις επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ανάλυσή τους, οι αναλυτές της Citigroup έγραψαν ότι η νέα αβεβαιότητα θα αποτελούσε «μείζονα συναγερμό» για τις κεντρικές τράπεζες και ότι «η πορεία ανάκαμψης μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο αρχικά πιστευόταν».

UBS: Ένα νέο lockdown σε 9 «κόκκινες» χώρες

Εάν οι εννέα χώρες της Ευρώπης, Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία, που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων.
«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η UBS, επισημαίνοντας ότι εφόσον υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, αυτοί θα πρέπει να αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) και πέραν του Μαρτίου του 2022.
4_98.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης