Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jubilee Debt Campaign: Μόλις αρχίσει η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες... ετοιμαστείτε για ένα παγκόσμιο κραχ χρέους

Jubilee Debt Campaign: Μόλις αρχίσει η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες... ετοιμαστείτε για ένα παγκόσμιο κραχ χρέους
Το μέσο ποσοστό των κρατικών εσόδων που διοχετεύονται προς τις πληρωμές εξωτερικού χρέους αυξήθηκε από 6,8% το 2010 σε 14,3% το 2021, με τις πληρωμές να αυξάνονται το 2020
Μόλις αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να προκληθεί μια παγκόσμια κρίση χρέους, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τη βρετανική Jubilee Debt Campaign.
Η Νομισματική Επιτροπή της Federal Reserve συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσει την πορεία της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, με στόχο να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Οι μέσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές από τα χαμηλά της εποχής της πανδημίας το 2022.
Αυτή η προοπτική όμως, σύμφωνα με την Jubilee Debt Campaign θα επιδεινώσει τις προοπτικές του παγκόσμιου χρέους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι πληρωμές του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκαν κατά 120% μεταξύ 2010 και 2021 και βρίσκονται επί του παρόντος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.
Το μέσο ποσοστό των κρατικών εσόδων που διοχετεύονται προς τις πληρωμές εξωτερικού χρέους αυξήθηκε από 6,8% το 2010 σε 14,3% το 2021, με τις πληρωμές να αυξάνονται το 2020.
Η απότομη αύξηση στις πληρωμές του χρέους εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση, και η άνοδος των επιτοκίων το 2022 θα μπορούσε να επιδεινώσουν το πρόβλημα για πολλές χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

ΔΝΤ: Η αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα ρίξει... κρύο νερό στην παγκόσμια ανάκαμψη

Για τους κινδύνους από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed έχει προειδοποιήσει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Όπως είπε σε διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα ρίξουν «κρύο νερό» στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται σε κάποιες χώρες και υπογράμμισε ότι «μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους σε αμερικανικό δολάριο».

Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους;

«Η κρίση χρέους συνεχίζει να κατακλύζει τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος εκτός εάν υπάρξει επείγουσα δράση για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε η Heidi Chow, εκτελεστική διευθύντρια της Jubilee Debt Campaign.
«Η κρίση χρέους έχει ήδη αφαιρέσει από τις χώρες τους πόρους που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής ανάγκης και της συνεχιζόμενης αναστάτωσης από τον Covid, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια απειλούν να βυθίσουν τις χώρες σε ακόμη μεγαλύτερο χρέος».
Από όλες τις πληρωμές εξωτερικού χρέους που οφείλονται το 2022 από κυβερνήσεις χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, το 47% αφορά ιδιώτες δανειστές, το 27% πολυμερείς οργανισμούς, το 12% την Κίνα και το 14% άλλες κυβερνήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της JDC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης