Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο ρόλος της Merkel στην ισχυροποίηση του Putin - Ο Nord Stream 2 και η αλλαγή πλεύσης από Scholz

Ο ρόλος της Merkel στην ισχυροποίηση του Putin - Ο Nord Stream 2 και η αλλαγή πλεύσης από Scholz
Είναι γνωστό ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας μιλούσε ρωσικά και διατηρούσε διπλωματικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επανήλθε στο προσκήνιο σχέση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, με την πρώην Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ενώ «φούντωσε» και η συζήτηση για το πως η Μόσχα απέκτησε τόσο μεγάλη επιρροή στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ως γνωστόν, η Merkel μιλούσε ρωσικά και διατηρούσε διπλωματικούς δεσμούς με τον Putin. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, άλλωστε, η Γερμανία ενίσχυσε τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Μόσχα και περιόρισε τις δαπάνες της για την εθνική άμυνα στο ελάχιστο. Όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε και δραματική αλλαγή στη γερμανική πολιτική.
«Οι δυναμικές αλλαγές πολιτικής του νέου καγκελαρίου, Olaf Scholz, είναι μια σθεναρή αποκήρυξη του πυρήνα της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Merkel», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο think tank German Marshall Fund.
«Η εξωτερική οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν βασίζεται πλέον στο "η Ρωσία είναι ένας παράγοντας με προσανατολισμό στη σταθερότητα", αλλά αντίθετα μια επιθετική ιμπεριαλιστική δύναμη», πρόσθεσε ο Kirkegaard.
Υπενθυμίζεται ότι ο Scholz ανακοίνωσε τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά τις πρώτες στρατιωτικές μετακινήσεις της Ρωσίας σε δύο αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Nord Stream 2, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018 επί κυβέρνησης Merkel, θεωρείται ως ένα αμφιλεγόμενο έργο που προοριζόταν να φέρει επιπλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Σύμφωνα με το CNBC, η «μεγάλη αποτυχία» της Merkel ήταν ότι δεν άλλαξε αυτούς τους οικονομικούς δεσμούς και τα ενεργειακά έργα στον απόηχο της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, δήλωσε η Daniela Schwarzer, από το think tank Foundations Open Society.
Στην πραγματικότητα, η Merkel διατήρηση της στήριξη της στον αγωγό φυσικού αερίου, παρά τις ανησυχίες της Ουκρανίας αλλά και άλλων χωρών, κυρίως των ΗΠΑ.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία διαμορφώθηκαν σε περίπου 36% επί των συνολικών το 2010, που αυξήθηκε σε περίπου 65% έως το 2020.
Από την πλευρά του, ο Alberto Alemanno από το H.E.C. Paris Business School, είπε: «Καμία άλλη χώρα δεν υποβάθμισε τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην παγκόσμια τάξη όσο η Γερμανία της Merkel».
«Ο Nord Stream 2 αποτελεί την επιτομή της κατευναστικής προσέγγισης της Merkel απέναντι στη Ρωσία. Καθιερώνοντας μια περιττή σχέση αλληλεξάρτησης με τον Vladimir Putin, η Γερμανία της Merkel τον έκανε ισχυρότερο ενώ αποδυνάμωσε το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Alemanno.
Στο αντίποδα, ο Scholz -όταν ανέλαβε- τήρησε μια πιο προσεκτική στάση όσον αφορά τον Nord Stream 2. Ωστόσο, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν, ανακοίνωσε τη διακοπή της πιστοποίησης του αγωγού, όπως ανέμεναν άλλωστε πολλοί πολιτικοί αναλυτές.
Πιο πρόσφατα, καθώς η Ρωσία προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Scholz είπε ότι το Βερολίνο θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις στην άμυνα. Η κίνηση σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στη γερμανική αμυντική πολιτική που ίσχυε από το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν επέτρεπε την εξαγωγή γερμανικών όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Ανοιχτές πόρτες σε πρόσφυγες

Αλλά υπάρχει ένας τομέας όπου η κληρονομιά της Merkel παραμένει ανέπαφη: η υποδοχή των προσφύγων. Η Merkel θα μνημονεύεται πάντα για τη στάση της το 2015 στο αποκορύφωμα της μαζικής εισροής προσφύγων στην Ευρώπη, όταν εφάρμοσε μια πολιτική ανοιχτών πυλών σε όσους φεύγουν από τον πόλεμο από χώρες όπως η Συρία.
«Η πολύ σαφής και ανοιχτή θέση της Merkel για τους Σύρους πρόσφυγες οδήγησε σε μια ισχυρή κοινωνική δέσμευση στη Γερμανία», είπε η Schwarzer από το Open Society Foundations, προσθέτοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα και την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία. Αν και φτάνουν κυρίως στις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία, κάποιοι έχουν επίσης μετακομίσει στη Γερμανία.
Γενικότερα, ο Schwarzer είπε επίσης ότι υπάρχει ένα άλλο μέρος της κληρονομιάς της Merkel που παραμένει άθικτο: Η Μerkel, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, θεωρήθηκε ως η de facto ηγέτης της Δύσης κατά τη διάρκεια της θητείας του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, με τους επικριτές να τονίζουν ότι η θέση της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή μειώθηκε κάπως με τον Trump ως πρόεδρο.
H Schwarzer είπε ότι ο Scholz έχει βασιστεί σε αυτήν την ιδέα, επισημαίνοντας ότι «λέει τα ίδια πράγματα, αλλά με πιο συγκεκριμένο τρόπο». «Αυτή η αίσθηση ευθύνης είναι μια συνέχεια», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης