Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επόμενος στόχος του Putin, η Μολδαβία - Τι θα σημάνει την επέκταση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία

Επόμενος στόχος του Putin, η Μολδαβία - Τι θα σημάνει την επέκταση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν ο Putin αναγνωρίσει την Transnistria όπως των Luhansk και το Donetsk στην Ουκρανία, θα ήταν μια σοβαρή ένδειξη ότι σκέφτεται να μεταφέρει τον πόλεμο στην Μολδαβία

Σχετικά Άρθρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 23η ημέρα, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση στο πεδίο από τους Ουκρανούς, οι αναλυτές προειδοποιούν πλέον ότι ο επόμενος στόχος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, θα είναι η Μολδαβία.
Μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, η Μολδαβία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη γείτονά της που θα μπορούσαν να την κάνουν επόμενο σταθμό του ρωσικού στρατού.
«Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία, η Μολδαβία είναι μια από τις χώρες που κατατάσσονται υψηλότερα στη λίστα», δήλωσε στο CNBC ο Adriano Bosoni, διευθυντής ανάλυσης στην εταιρεία διαχείρισης κινδύνου Rane.
Η Μολδαβία, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως, όπως η Ουκρανία, η πρώην σοβιετική δημοκρατία φιλοξενεί έναν σημαντικό φιλορωσικό αυτονομιστικό πληθυσμό που βασίζεται κυρίως στο αποσχισθέν κράτος της Transnistria (Υπερδνειστερίας) στα ουκρανικά σύνορα.
Διοικούμενη από τον ηγέτη της που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, η Transnistria θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική ευκαιρία για τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 1.500 στρατιώτες στην περιοχή.
Είτε ο Putin θα μπορούσε να την αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος -όπως έκανε με το Donetsk και το Luhansk πριν ξεκινήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία- είτε θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο ενός γεγονότος «ψεύτικης σημαίας», που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία για να δικαιολογήσει μια επέμβαση.
«Για μένα, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την Transnistria ως ανεξάρτητη δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο που έκανε με το Luhansk και το Donetsk», είπε ο Bosoni.
«Αν δούμε τη Ρωσία να το κάνει αυτό, θα πρόκειται για μια σοβαρή ένδειξη ότι σκέφτονται να μεταφέρουν τη σύγκρουση στη Μολδαβία» συμπλήρωσε.
Οι ρωσικές πρεσβείες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη καθώς και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν στα αιτήματα του CNBC για σχολιασμό.

Η κατάληψη της νότιας Ουκρανίας

Eπί του παρόντος δεν υπάρχουν οριστικές ενδείξεις ότι ο Putin σχεδιάζει μια τέτοια στρατηγική στη Μολδαβία, σύμφωνα με τον Bosoni, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κατάσταση χαμηλής πιθανότητας και υψηλού κινδύνου». Ανησυχητικό σημάδι θα μπορούσε να αποτελέσει η καταγγελία από Ρωσία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της χώρας, καθώς και ευρύτερες προσπάθειες αποσταθεροποίησης και εκστρατείες για την υπονόμευση των αρχών.
Ωστόσο, εάν η Ρωσία ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο, θα προκαλούσε περαιτέρω δυσκολίες, κυρίως για τους 2,6 εκατ. κατοίκους της Μολδαβίας και τους 350.000 μετανάστες από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει εκεί.
«Θα ήταν πολύ αδύναμοι. Θα υπήρχε μικρή έως καθόλου αντίσταση», είπε ο Clinton Watts, ερευνητής στο Foreign Policy Research Institute, σχετικά με την αντίσταση της Μολδαβίας. Η χώρα -μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ- έχει πολύ λιγότερη στρατιωτική ικανότητα από την Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, μια εισβολή στη Μολδαβία θα μπορούσε να ανοίξει μια πίσω πόρτα στη νοτιοδυτική Ουκρανία, είπε ο Watts, σημειώνοντας ότι ο Putin μπορεί να αναζητά ένα εναλλακτικό σχέδιο παιχνιδιού δεδομένων των αποτυχημένων ακόμη προσπαθειών της Ρωσίας να περικυκλώσει το Κίεβο.
«Μπορεί να αντέξουν [στο Κίεβο] και να προσπαθήσουν πρώτα να κάνουν κύκλους στην Οδησσό», είπε ο ίδιος. Η Ρωσία μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να καταλάβει το νότιο τμήμα της χώρας, έχοντας ήδη κλείσει το Mykolaiv, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Οδησσού.
«Πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να θέλει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία και να επανενώσει μαζί της την Transnistria, χρησιμοποιώντας την ως εξέδρα εκτόξευσης για να καταλάβει τη Μολδαβία», πρόσθεσε ο Watts.

Σε επισφαλή θέση

Εάν αυτό συνέβαινε, η Μολδαβία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μοίρα παρόμοια με αυτή της Ουκρανίας, εγκλωβισμένη σε σύγκρουση με μια υπερδύναμη, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι θα παρακολουθούν.
«Σε αυτή την περιοχή τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα να αισθανόμαστε ασφαλείς», δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της χώρας, Maia Sandu, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.
Εκείνη την εποχή, ο Blinken υποσχέθηκε τη στήριξη της Αμερικής για τη χώρα, που λίγες μέρες νωρίτερα υπέβαλε αίτηση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ.
«Ο Blinken λέει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Μολδαβία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τη στηρίξουν», είπε ο Bosoni.
Αυτό είναι που ξεχωρίζει τη Μολδαβία από άλλες πρώην σοβιετικές χώρες -όπως τα κράτη της Βαλτικής (η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία) που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια εν μέσω αυξημένων απειλών από τη Ρώσο γείτονά τους, είναι ότι όλες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, θα παρέμβουν.
Και αυτό αφήνει τη Μολδαβία σε επισφαλή θέση εάν η Ρωσία την κάνει τον επόμενο στόχο της.
«Μπορεί να μην είναι σε 48 ώρες. Μπορεί να είναι 48 μήνες από τώρα», είπε ο Watts.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης