Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: To πετρέλαιο θα δοκιμάσει τις αντοχές των επενδυτών όπως τον Απρίλιο του 2020 - Καμία τιμή δεν θα είναι αρκετή

BofA: To πετρέλαιο θα δοκιμάσει τις αντοχές των επενδυτών όπως τον Απρίλιο του 2020 - Καμία τιμή δεν θα είναι αρκετή
Η κατάσταση ήταν δύσκολη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πόσω μάλλον τώρα…
Σχετικά Άρθρα

Toν κίνδυνο ενός γιγαντιαίου short squeeze στην αγορά του πετρελαίου, που θα οδηγήσει σε συνθήκες ανάλογες -αν και αντίστροφες σε ό,τι αφορά τις τιμές- με αυτές που επικράτησαν τον Απρίλιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, «βλέπει» η Bank of America.
Ανησυχία προκαλούν οι ιδιαίτερα σφιχτές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των εμπορευμάτων και δη του πετρελαίου, λόγω της περιορισμένης αύξησης της παραγωγής αργού, αλλά και της ισχυρής ζήτησης, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.
Η κατάσταση ήταν δύσκολη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πόσω μάλλον τώρα…
Πράγματι, όπως γράφει η ομάδα εμπορευμάτων της BofA σε ενημερωτικό σημείωμα υπό τον τίτλο «Cushing's Cushion Wears Thin» που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2021, οι χρονομετρήσεις του WTI εκτινάχθηκαν σε υψηλά δεκαετίας (11,70 $ για WTI spread 1-3) και έκτοτε έχουν σταθεροποιηθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, αποθαρρύνοντας την αποθήκευση πετρελαίου.
Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα στο Cushing έχουν υπεραντληθεί: από περίπου 13 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως, στα 24 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, και, μοιραία, βρέθηκαν το χαμηλότερο επίπεδο στην εποχή του σχιστόλιθου.
Τώρα, είναι πιθανότατα κοντά σε λειτουργικά ελάχιστα επίπεδα.

Σύμφωνα με την BofA, δεδομένων των σημερινών επιπέδων, μεγάλο μέρος αυτών των αποθεμάτων χρησιμοποιείται για εργασίες ανάμειξης και ως backstop για ροές αγωγών.
Επομένως, ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμα για παράδοση.
Με την κατάσταση να χειροτερεύει, καθώς τα αποθέματα τείνουν κοντά σε λειτουργικά ελάχιστα επίπεδα, σχεδόν κάθε σήμα σχετικό με τις τιμές αποθαρρύνει τις ροές πετρελαίου προς το Cushing και πιθανότατα θα περιορίσει τον ανεφοδιασμό.

Τέλος, τα spreads του WTI-Brent έφθασαν πρόσφατα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα -9,20$/βαρέλι και επί του παρόντος διαπραγματεύονται κοντά στα -5$/βαρέλι, γεγονός που αναμένεται να ενθαρρύνει υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες.
Ενώ οι αλλαγές στα διυλιστήρια θα πρέπει να προσφέρουν στον Cushing κάποια ανακούφιση βραχυπρόθεσμα, η ανάκαμψη της διύλισης παγκοσμίως αναμένεται να μη γίνει τόσο αισθητή αυτή την άνοιξη, με διακοπές κατά μέσο όρο 4,3 εκατ. b/d κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, έναντι 6,8 εκατ. b/d κατά μέσο όρο για την ίδια περίοδο το 2015-19.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι «το WTI υπάρχει περίπτωση να το 1ο εξάμηνο του 2022 να υποστεί ένα σοκ παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στις 20 Απριλίου 2020, όταν το έφτασε να διαπραγματεύεται στα -40 δολ./βαρέλι (με θετικά πρόσημα αυτή τη φορά) καθώς δεν υπήρχε χώρος αποθήκευσης λόγω του παγκόσμιου lockdown που είχε επιβληθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι, σε αντίθεση με το Brent, το συμβόλαιο WTI έχει έναν φυσικό μηχανισμό παράδοσης, ο οποίος επιβάλλει τη σύγκλιση μεταξύ της φυσικής αγοράς και της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κάθε μήνα.
Η BofA προειδοποιεί, λοιπόν, «η ρύθμιση της αγοράς έχει αντιστραφεί».
Με άλλα λόγια, με τα αποθέματα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι πιθανό να μειωθεί η δυνατότητα παράδοσης έναντι της σύμβασης WTI.
Ως αποτέλεσμα της περιορισμένης αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ το α' εξάμηνο του 22 και των περιορισμένων κινήτρων για αποστολή βαρελιών στο Cushing, τα αποθέματα πιθανότατα θα μειωθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Short squeeze

...Η BofA βλέπει «αυξημένο κίνδυνο short squeeze καθώς τα συμβόλαια του WTI κινούνται προς τη λήξη», ενώ διαπιστώνει επίσης τον κίνδυνο να ενισχυθεί το αργό σε σχέση με άλλες ποιότητες της Βόρειας Αμερικής για να ενθαρρύνει τη ροή περισσότερου πετρελαίου στον κόμβο.

Εν ολίγοις, σε μια κατοπτρική εικόνα των ιστορικών γεγονότων τον Απρίλιο του 2020, που είδαν τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν ελεύθερα σε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά λόγω αναγκαστικών ρευστοποιήσεων, τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δούμε το αντίθετο: μια ιστορική κατάρρευση καθώς τα shorts θα αγωνίζονται να αγοράσουν προϊόν αλλά δεν θα το βρίσκουν καμία τιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης