Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το 80% των αμερικανών θεωρεί τον Putin εγκληματία πολέμου αλλά ξέχασαν ότι από το 2001 οι ΗΠΑ έχουν ρίξει 337.000 βόμβες

Το 80% των αμερικανών θεωρεί τον Putin εγκληματία πολέμου αλλά ξέχασαν ότι από το 2001 οι ΗΠΑ έχουν ρίξει 337.000 βόμβες
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ρίξει πάνω από 337.000 βόμβες και πυραύλους, ή 46 βόμβες την ημέρα, σε όλες τις χώρες από το 2001 έως σήμερα

Το 74% των αμερικανικών με βάση δημοσκόπηση της Quinnipiac πιστεύει ότι τα χειρότερα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είναι εμπρός και το 80% των πολιτών θεωρεί τον Putin εγκληματία πολέμου.
Να σημειωθεί ότι μόλις το 33% των πολιτών εγκρίνει την προεδρία Biden είναι ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών καθώς η ψαλίδα αποδοχής και απόρριψης έχει ανοίξει στις… 20 μονάδες…
Πραγματικά απογοητευτικά τα στοιχεία για τον Biden…

Οι αμερικανοί κατηγορούν εύκολα και ξεχνούν εύκολα…

Οι αμερικανοί έχουν συγκλονιστεί από τον θάνατο και την καταστροφή που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυρίως γιατί στα μέσα ενημέρωσης βλέπουν βομβαρδισμένα κτίρια και πτώματα στους δρόμους.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν πολέμους σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας το χάος σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ρίξει πάνω από 337.000 βόμβες και πυραύλους, ή 46 βόμβες την ημέρα, σε όλες τις χώρες από το 2001 έως σήμερα.
Ως τάξη μεγέθους οι καταστροφές στην Ουκρανία από τη Ρωσία ήταν λιγότερες έως σήμερα σε σχέση με την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών των αμερικανών στο Ιράκ το 2003.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία είχε ως συνέπεια οι συμμαχικές δυνάμεις να ρίξουν 120.000 βόμβες και πυραύλους και μάλιστα με βαρύτατο οπλισμό.
Αμερικανοί αξιωματικοί του στρατού είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η επίθεση των ΗΠΑ στη Ράκα στη Συρία ήταν επίσης ο πιο σφοδρός βομβαρδισμός από το πυροβολικό από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η Μοσούλη στο Ιράκ ήταν η μεγαλύτερη πόλη που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν σε αυτή την στρατιωτική επιχείρηση, με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίο πριν από την επίθεση.
Περίπου 138.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς και πυροβολικό, και μια έκθεση των ιρακινών κουρδικών υπηρεσιών πληροφοριών μέτρησε τουλάχιστον 40.000 νεκρούς η καθολική πλειοψηφία ήταν άμαχοι.

Η Ράκα, η οποία είχε πληθυσμό 300.000 κατοίκων, καταστράφηκε ολοσχερώς.
Μια αποστολή αξιολόγησης του ΟΗΕ ανέφερε ότι το 70% έως το 80% των κτιρίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
Οι δυνάμεις της Συρίας και των Κούρδων στη Ράκα ανέφεραν ότι καταμέτρησαν 4.118 πτώματα αμάχων.
Πολλοί ακόμη νεκροί δεν έχουν μετρηθεί στα ερείπια της Μοσούλης και της Ράκα.
Χωρίς ολοκληρωμένες έρευνες για τους θανάτους, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το Πεντάγωνο υποσχέθηκε να επανεξετάσει τις πολιτικές του για τις απώλειες αμάχων στον απόηχο αυτών των σφαγών και ανέθεσε στην Rand Corporation να διεξαγάγει μια μελέτη με τίτλο «Κατανοώντας τη ζημιά των πολιτών στη Ράκα και τις επιπτώσεις της για μελλοντικές συγκρούσεις», η οποία έχει δημοσιοποιηθεί.

Παρόλο που ο κόσμος επικεντρώνεται στην συγκλονιστική βία στην Ουκρανία, η υπόθεση της μελέτης της Rand Corporation είναι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να διεξάγουν πολέμους που περιλαμβάνουν καταστροφικούς βομβαρδισμούς πόλεων και κατοικημένων περιοχών και ότι πρέπει επομένως να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς μπορούν να το κάνουν έτσι χωρίς να σκοτώνουν τόσους πολλούς πολίτες.

Η μελέτη 100 σελίδων, δεν απάντησε στο κεντρικό πρόβλημα, το οποίο είναι οι αναπόφευκτα καταστροφικές και θανατηφόρες επιπτώσεις της εκτόξευσης πυραύλων σε κατοικημένες αστικές περιοχές όπως η Μοσούλη στο Ιράκ, η Ράκα στη Συρία, η Μαριούπολη στην Ουκρανία, η Σαναά στην Υεμένη ή Γάζα στην Παλαιστίνη.

Η ανάπτυξη «όπλων ακριβείας» απέτυχε αποδεδειγμένα να αποτρέψει αυτές τις σφαγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν τις νέες «έξυπνες βόμβες» τους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991. Αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν μόνο το 7% από τους 88.000 τόνους βομβών που έριξαν στο Ιράκ, καταστρέφοντας τα πάντα.
Η προπαγάνδα συνεχίζεται αναφέροντας ότι τα όπλα ακριβείας μπορεί να μετριάσουν τους θανάτους μεταξύ αμάχων.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, με βάση έρευνα έδειξε ότι οι «πύραυλοι ακριβείας» που εκτοξεύονται από τον αέρα, σε ποσοστό 20% έως 25% έχασαν τους στόχους τους.

Ακόμη και όταν χτυπούν τον στόχο τους, αυτά τα όπλα δεν έχουν την απόδοση όπως τα διαστημικά όπλα σε ένα βιντεοπαιχνίδι.
Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες βόμβες στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι των 500 κιλών, με εκρηκτική γόμωση 89 κιλών Tritonal. Σύμφωνα με τα δεδομένα ασφαλείας του ΟΗΕ, η έκρηξη μόνο από αυτό το εκρηκτικό μίγμα είναι 100% θανατηφόρα σε ακτίνα 10 μέτρων και θα σπάσει κάθε παράθυρο σε απόσταση 100 μέτρων.

Αυτό είναι απλώς το αποτέλεσμα έκρηξης.
Θάνατοι και φρικιαστικοί τραυματισμοί αλλά και εκατοντάδες ακρωτηριασμοί.
Ένα πυραυλικό χτύπημα θεωρείται ακριβές εάν προσγειωθεί μέσα σε ένα «πιθανό κυκλικό σφάλμα», συνήθως 10 μέτρα γύρω από το αντικείμενο που είχε στοχεύσει.
Έτσι, σε μια αστική περιοχή, αν λάβετε υπόψη το «πιθανό κυκλικό σφάλμα», την ακτίνα της έκρηξης, τα συντρίμμια που πετούν και τα κτίρια που καταρρέουν, ακόμη και ένα χτύπημα που αξιολογείται ως «ακριβές» είναι πολύ πιθανό να σκοτώσει και να τραυματίσει δεκάδες πολίτες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν μια ηθική διάκριση μεταξύ αυτής της «ακούσιας» δολοφονίας και της «εσκεμμένης» δολοφονίας αμάχων από τρομοκράτες.
Αλλά ο αείμνηστος ιστορικός Howard Zinn αμφισβήτησε αυτή τη διάκριση σε μια επιστολή του στους New York Times το 2007.

«Αυτές οι λέξεις είναι παραπλανητικές γιατί υποθέτουν ότι μια ενέργεια είναι είτε «σκόπιμη» ή «ακούσια».
Υπάρχει κάτι στο ενδιάμεσο, που ονομάζεται «αναπόφευκτη».
Εάν εμπλακείτε σε μια ενέργεια, όπως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, στην οποία δεν μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ μαχητών και αμάχων οι θάνατοι αμάχων είναι αναπόφευκτοι, αλλά δεν είναι «σκόπιμοι».

Αυτή η διαφορά αθωώνει ηθικά αυτούς που βομβαρδίζουν;
Η τρομοκρατία του βομβιστή αυτοκτονίας και η τρομοκρατία του εναέριου βομβαρδισμού είναι πράγματι ηθικά ισοδύναμες.
Το να ισχυριστούμε το αντίθετο σημαίνει ότι σταθμίζουμε την ηθική, κατηγοριοποιούμε την ηθική και έτσι εξυπηρετούμε την διαιώνιση της φρίκης της εποχής μας».

Δικαίως οι Αμερικανοί τρομοκρατούνται όταν βλέπουν αμάχους να σκοτώνονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, αλλά γενικά δεν τρομοκρατούνται όταν βλέπουν ότι οι άμαχοι σκοτώνονται από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, τη Συρία. Υεμένη ή Γάζα.

Ο βασικός ρόλος των μέσων ενημέρωσης

Τα δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν βασικό ρόλο δείχνοντάς πτώματα στην Ουκρανία και την οδύνη των αγαπημένων τους, αλλά μας προστατεύουν όταν δεν μας δείχνουν εικόνες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ ή των συμμάχων.

Ενώ οι δυτικοί ηγέτες απαιτούν από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου, ξεχνούν τι έκαναν οι αμερικανοί.
Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής του Ιράκ, τόσο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) όσο και η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI) τεκμηρίωσαν συστηματικές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949, που προστατεύει τους πολίτες από τις δυνάμεις κατοχής.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRS) και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων τεκμηρίωσαν συστηματική κακοποίηση και βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων βασανισμών κρατουμένων μέχρι θανάτου.
Αν και τα βασανιστήρια εγκρίθηκαν από αξιωματούχους των ΗΠΑ κανένας αξιωματικός πάνω από τον βαθμό του ταγματάρχη δεν λογοδότησε ποτέ για θάνατο από βασανιστήρια στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ.
Η σκληρότερη ποινή που επιβλήθηκε για τον βασανισμό ενός κρατούμενου μέχρι θανάτου ήταν η ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, αν και αυτό αποτελεί σοβαρό αδίκημα σύμφωνα με τον Νόμο για τα Εγκλήματα Πολέμου των ΗΠΑ.

Σε μια έκθεση του 2007 για τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιέγραφε εκτεταμένες δολοφονίες αμάχων από δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ, η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ έγραψε:
«Το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι στρατιωτικοί στόχοι να μην βρίσκονται σε περιοχές πυκνοκατοικημένες από αμάχους.
Η παρουσία μεμονωμένων μαχητών ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό αμάχων δεν αλλοιώνει τον πολιτικό χαρακτήρα μιας περιοχής».

Η συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου

Αντί να ερευνούν, οι ΗΠΑ έχουν συγκαλύψει ενεργά τα εγκλήματα πολέμου.
Τραγικό παράδειγμα είναι η σφαγή του 2019 στην πόλη Baghuz της Συρίας, όπου μια ειδική μονάδα στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ έριξε τεράστιες βόμβες σε μια ομάδα κυρίως γυναικών και παιδιών, σκοτώνοντας περίπου 70 αμάχους.
Ο στρατός όχι μόνο δεν αναγνώρισε την αποτυχημένη επίθεση, αλλά εστάλησαν μπουλντόζες το σημείο της έκρηξης για να συγκαλύψουν το αποτρόπαιο έγκλημα.
Μόνο μετά από μια έκθεση των New York Times, χρόνια αργότερα, ο στρατός παραδέχτηκε ότι όντως έγινε αυτή η επιχείριση.

Είναι λοιπόν ειρωνικό να ακούς τον Πρόεδρο Biden να αποκαλεί τον Πρόεδρο Putin της Ρωσίας ως εγκληματία πολέμου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους, αποφεύγουν να λογοδοτήσουν και εξακολουθούν να απορρίπτουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το 2020, ο πρώην πρόεδρος Trump έφτασε στο σημείο να επιβάλει αμερικανικές κυρώσεις στους ανώτερους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η μελέτη Rand ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν «μια βαθιά ριζωμένη δέσμευση στον νόμο του πολέμου».
Αλλά η καταστροφή της Μοσούλης, της Ράκα και άλλων πόλεων και η ιστορία της περιφρόνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τις Συμβάσεις της Γενεύης και τα διεθνή δικαστήρια παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Οι αμερικανοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους βομβαρδισμούς σε αστικά κέντρα

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς σε αστικά κέντρα που αναπόφευκτα σκοτώνουν χιλιάδες αμάχους, και ως εκ τούτου πρέπει να μάθουν από αυτή την εμπειρία, ώστε να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν λιγότερους αμάχους την επόμενη φορά που θα καταστρέψουν μια πόλη όπως η Ράκα ή Μοσούλη.

Η άσχημη αλήθεια πίσω από αυτές τις σφαγές των ΗΠΑ είναι ότι η ατιμωρησία που απολάμβαναν ανώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου του παρελθόντος τους ενθάρρυνε να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν βομβαρδίζοντας πόλεις στο Ιράκ και τη Συρία στα ερείπια, σκοτώνοντας αναπόφευκτα δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, αλλά η περιφρόνηση των ΗΠΑ προς το διεθνές δίκαιο και η αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας να υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να λογοδοτήσουν καταστρέφουν τους κανόνες και την τάξη του διεθνούς δικαίου που οι ΗΠΑ και οι δυτικοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν.

Οι δικαστές στη Νυρεμβέργη ανέφεραν όταν καταδίκασαν τους συνεργάτες του Hitler ότι ο πόλεμος «περιέχει μέσα του το συσσωρευμένο κακό».
Είναι εύκολο να κουνάμε το δάχτυλο σε άλλους, αλλά δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μέχρι να τους αναγκάσουμε να τηρήσουμε την αρχή που διατυπώθηκε από τον εισαγγελέα της Νυρεμβέργης Robert Jackson:

«Εάν ορισμένες πράξεις που παραβιάζουν τις συνθήκες είναι εγκλήματα, είναι εγκλήματα είτε τα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε τα κάνει η Γερμανία, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να θεσπίσουμε έναν κανόνα εγκληματικής συμπεριφοράς εναντίον άλλων εάν δεν δεχθούμε ότι αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν για όλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης