Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σωρηδόν υποβαθμίσεις προβλέψεων για Κίνα - Ανάπτυξη από 3,5% έως 5% το 2022 - Κίνδυνος το lockdown

Σωρηδόν υποβαθμίσεις προβλέψεων για Κίνα - Ανάπτυξη από 3,5% έως 5% το 2022 - Κίνδυνος το lockdown
Το lockdown στη Σαγκάη μπορεί να στοιχίσει στην Κίνα έως και 46 δισ. δολάρια το μήνα
Σχετικά Άρθρα

Σε υποβαθμίσεις των προβλέψεων τους για την κινεζική οικονομία προχωρούν οι επενδυτικοί οίκοι τη στιγμή η Κίνα έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς και lockdown προκειμένου να ελέγξει την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι UBS, Barlcays, Standard Chartered Bank και Bank of America υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η DBS Group Holdings μείωσε την πρόβλεψη της για την οικονομική ανάπτυξη κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,8% καθώς τα lockdowns περιορίζουν την κατανάλωση και ασκούν περαιτέρω πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

UBS

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, τη Δευτέρα (18/4/2022) η UBS υποβάθμισε την πρόβλεψη της για αύξηση του ΑΕΠ στο 4,2% από 5% «υπό το πρίσμα της εντεινόμενης πτωτικής πίεσης στην οικονομία».
Οι οικονομολόγοι της UBS δήλωσαν ότι αναμένουν περισσότερη στήριξη πολιτικής, «κυρίως με τη μορφή περισσότερων επενδύσεων σε υποδομές, ισχυρότερης πιστωτικής ανάπτυξης και ευκολότερης πολιτικής στην αγορά ακινήτων». Αλλά πρόσθεσαν ότι δεν βλέπουν την κυβέρνηση να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να επιτύχει έναν στόχο ανάπτυξης περίπου 5,5% φέτος, «ούτε να αλλάξει σύντομα την πολιτική του Covid-19».

Barclays

Την ίδια ημέρα, οι οικονομολόγοι της Barclays υποβάθμισαν την πρόβλεψη τους κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,3% «προσδοκώντας ότι η αναταραχή λόγω του Covid-19 θα παραταθεί».

Bank of America

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022 στο 4,2% από 4,8%, με βασικές ανησυχίες να είναι η διαταραχή στην οικονομία από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Οι οικονομολόγοι της Bank of America αναμένουν ότι τα τρέχοντα lockdowns και περιορισμοί στο δέλτα του ποταμού Yangtze -μια βιομηχανική μονάδα παραγωγής ισχύος που καλύπτει τη Σαγκάη- θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου, χωρίς περαιτέρω πλήρη lockdown σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, όπου το μερικό ή πλήρες lockdown εξαπλώνεται σε περισσότερες πόλεις, το σοκ στην οικονομία θα ήταν πιο μακροχρόνιο και σημαντικό, με αποτέλεσμα ανάπτυξη μόλις 3,5% για το 2022.

Standard Chartered Bank

Η Standard Chartered Bank μείωσε την πρόβλεψή της στο 5% από 5,3% λόγω των αυστηρού lockdown.

Μέχρι και 46 δισ. δολ. το κόστος του lockdown

Σύμφωνα με το Bloomberg, το lockdown στη Σαγκάη μπορεί να στοιχίσει στην Κίνα έως και 46 δισ. δολάρια το μήνα ή να φέρει μείωση 3,1% στο ΑΕΠ. Μάλιστα, αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτά τα νούμερα αυτά μπορεί να διπλασιαστούν εάν τα περιοριστικά μέρα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις.
Από τους κλάδους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι αυτοί των υπηρεσιών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
«Ο COVID μειώνει την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των ανθρώπων για δαπάνες» δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance Securities. Επισήμανε επίσης τις επιπτώσεις στις βιομηχανίες που στηρίζονται σε προσωπικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, ειδικά στον τομέα της εστίασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σημαντικός οικονομικός και εμπορικός κόμβος, η Σαγκάη συνεισφέρει 3,8% στο ΑΕΠ της Κίνας. Είναι επίσης η δεύτερη πλουσιότερη πόλη, μετά από το Πεκίνο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Αύξηση της ανεργίας, μείωση των καταναλωτικών δαπανών

«Βουτιά» σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες της Κίνας τον Μάρτιο του 2022 καθώς τα lockdown περιόρισαν εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και οδήγησαν την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από την πρώτη φάση της πανδημίας. Ενώ τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το α' τρίμηνο, τα στοιχεία του περασμένου μήνα έδειξαν μια αξιοσημείωτη πτώση στις δαπάνες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 4,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, μετά από αύξηση 4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 4,4% σε ετήσια βάση και 0,6% σε τριμηνιαία.
Οι λιανικές πωλήσεις, που αποτελούν δείκτη καταναλωτικών δαπανών, συρρικνώθηκαν κατά 3,5% τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2020, και είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πτώση 1,6% που αναμενόταν. Τον ίδιο μήνα, το επίσημο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,8%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5%, πάνω από την πρόβλεψη για 4%, αλλά ήταν πιο αργή από την επέκταση 7,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Η αύξηση των επενδύσεων μετριάστηκε στο 9,3% το πρώτο τρίμηνο από 12,2% το πρώτο δίμηνο του έτους.
Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό 1,3%, υποδηλώνοντας εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης