Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για Ελλάδα: Επιβράδυνση ΑΕΠ στο 3,1% το 2022 - Υψηλό χρέος, τι θα κρίνει τη βιωσιμότητα

DBRS για Ελλάδα: Επιβράδυνση ΑΕΠ στο 3,1% το 2022 - Υψηλό χρέος, τι θα κρίνει τη βιωσιμότητα
Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος στις τιμές των εμπορευμάτων και στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα
Η δημοσιονομική πειθαρχία και η διατηρήσιμη ανάπτυξη αποτελούν τα «κλειδιά» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η DBRS.
Η Ελλάδα δημοσίευσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καθορίζει τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για το χρέος για την περίοδο 2023, με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar να βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία
Ωστόσο, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις.
Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος στις τιμές των εμπορευμάτων και στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, σημειώνουν οι αναλυτές και τονίζουν ότι ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Μια παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και περαιτέρω καθυστέρηση της εξισορρόπησης των δημοσιονομικών λογαριασμών.
Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από αρχικές εκτιμήσεις 4,5%.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εμπορευμάτων τις τιμές και τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τον Απρίλιο ανήλθε στο 10,2%.

Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής της βιωσιμότητας, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023

Το 2021, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 5,0%, ξεπερνώντας τον προϋπολογισμό του 2022 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023, αλλά η εισαγωγή μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων των αυξημένων τιμών της ενέργειας και η αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων φέτος από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ σε 2,0%.
Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και η συρρίκνωση του χρέους, οδήγησαν σε αύξηση του δείκτη του δημόσιου χρέους στο 206,3% του ΑΕΠ από 180,7%, ισχυρή ανάπτυξη και τα έσοδα οδήγησαν σε μεγαλύτερη μείωση του λόγου από ό,τι αρχικά αναμενόταν 93,3% το 2021.
DBRS1_3.JPG

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, όπως προβλέπεται σε 180,2% το 2022, 13,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2021, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού το 2022.
Μέχρι το 2025 ο δείκτης χρέους εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ, σημειώνοντας 59,8 ποσοστιαίες μονάδες πτώση από το 2020 και κάτω από τα επίπεδα του 2010.

Υψηλό το δημόσιο χρέος, αλλά μετριάζονται οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την DBRS, η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών εντείνει την πίεση στο κόστος δανεισμού και αυξάνει τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά του δημοσίου χρέους.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αφού κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα πέρυσι με τις αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρούν στο 0,5% - οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά το 2021 - αυξήθηκαν πρόσφατα σε περίπου 2,5%.
Η πανδημία είχε βαρύ αντίκτυπο στις μετρήσεις του χρέους, με τον δείκτη χρέους να παραμένει σταθερά ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.
Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας διάφοροι παράγοντες μετριάζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Στο μέλλον, η μείωση του χρέους θα υποστηριχθεί και από δύο ακόμη παράγοντες:
(1) Η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και (2) να επιτύχει σταθερούς ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα «κλειδιά» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Οι διαδοχικές κρίσεις - η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία - επαναλαμβάνουν τη σημασία του ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, αύξηση της οικονομικής διαφοροποίησης και διατήρηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ικανότητα της οικονομίας να αντιμετωπίσουν απροσδόκητους οικονομικούς κραδασμούς.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πριν από την κρίση της COVID-19, η Ελλάδα, επιδεικνύοντας προσήλωση στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, το είχε καταφέρει, επιτυγχάνουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παρέχοντας στην κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Επιστροφή στο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται το 2023 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στο 1,1% του ΑΕΠ και περίπου στο 2% το 2024 και το 2025.
Ωστόσο, οι προοπτικές έχουν πληγεί από κινδύνους που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας και τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει την ανάγκη για επέκταση των μέτρων στήριξης και θα οδηγήσουν σε λιγότερο ευνοϊκά αποτελέσματα το επόμενο έτος.
Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη δημοσιονομική εξυγίανση στο παρελθόν, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν αναιμική πριν από την πανδημία.
Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι τα κεφάλαια από το  Next Generation EU (NGEU) θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Greece 2.0 προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη και να εξισορροπήσει τους κινδύνους.
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα καθορίσουν τελικά εάν το υψηλό βάρος του χρέους παραμένει βιώσιμο, καταλήγει η DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->