Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's για Eurobank: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Β-/B», σταθερό το outlook

Standard and Poor's για Eurobank: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Β-/B», σταθερό το outlook
Το rating αντανακλά το χαμηλής ποιότητας ποιότητας πιστωτικό προφίλ και, συγχρόνως, το ισχυρό δίκτυο καταστημάτων...
Την πιστοληπτική αξιολόγηση «Β-» για την τράπεζα Eurobank επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 23 Μαΐου η Standard & Poor's, με τις προοπτικές να είναι σταθερές. 

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Eurobank Holdings αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Standard and Poor΄s για το πιστωτικό προφίλ του ομίλου «b+» (GCP), τις ενοποιημένες δραστηριότητές του με τη Eurobank S.A., καθώς και το καθεστώς της μη λειτουργικής εταιρείας συμμετοχών της Eurobank Holdings.
Η εκτίμηση αντικατοπτρίζει επίσης το ισχυρό franchise της Eurobank στο πλαίσιο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έναντι του χαμηλού επιπέδου προσαρμοσμένου ως προς τον κίνδυνο κεφαλαίου της και της χαμηλής ποιότητας των προσαρμοσμένων σε κίνδυνο κεφαλαίων της, λόγω του υψηλού ποσού αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Ο όγκος των NPEs έχει μειωθεί, αλλά παραμένει υψηλός σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η διοίκηση έχει σημειώσει πρόοδο ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της τράπεζας, ωστόσο η ενίσχυση της κερδοφορίας θα πάρει χρόνο, καθώς ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει από την κρίση και η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει ασθενής. 

Kόκκινα δάνεια

Από την άλλη, λέει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, «η σταθερή προοπτική για τη Eurobank και τη Eurobank Συμμετοχών τους επόμενους 12 μήνες εξισορροπεί τη χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων τους έναντι του ισχυρού franchise στην Ελλάδα και της βελτιωμένης ρευστότητας.
Στο διάστημα αυτό, η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την αναμενόμενη χρήση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ, θα ενισχύσει τον μετασχηματισμό της τράπεζας, την αποκατάσταση της λειτουργικής απόδοσής της και της ποιότητας του ενεργητικού της».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι ο δείκτης προσαρμοσμένων ως προς τον κίνδυνο κεφαλαίου (RAC) της Eurobank θα βελτιωθεί στο 4,0% έως το τέλος του 2023.
Η Eurobank (όπως και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) έχει διαθέσει μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων της, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν την πιστωτική ανάπτυξή της εν αναμονή της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.
Κατά την άποψη των αναλυτών του οίκου, τα οφέλη από τις σημαντικές προσπάθειες μείωσης του κόστους τα τελευταία χρόνια θα αντισταθμιστούν εν μέρει μέχρι το τέλος του 2022 από προγραμματισμένες πωλήσεις NPE και τη μικρή συρρίκνωση του περιθωρίου.
Σημειώνεται, χάρη στις επικείμενες προγραμματισμένες συναλλαγές, ο δείκτης NPE της Eurobank θα βελτιωθεί περαιτέρω, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 
Η S&P θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη Eurobank S.A. μέσα στους επόμενους 12 μήνες αν η τράπεζα διατηρήσει τη θετική της δυναμική σε ό,τι αφορά τα κέρδη την ποιότητα του ενεργητικού της.
Επίσης, πιθανόν να υπάρξει αναβάθμιση εάν η ποιότητα του κεφαλαίου και ο δείκτης RAC βελτιωθούν ουσιαστικά, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.
Ωστόσο, τα παραπάνω μπορεί να μη συμβούν αν υπάρξει αύξηση της μόχλευσης, με τις επενδύσεις της τράπεζας να υπερβαίνουν το 120% των ιδίων κεφαλαίων της.
Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αξιολόγηση και στις δύο οντότητες, εάν ο λόγος RAC πέσει και παραμείνει κάτω από το 3% ή εάν οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού επιδεινωθούν.
Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμβεί εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν βελτιωθούν.
Επιπλέον, πιθανόν να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση της Eurobank Holdings εάν η τράπεζα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της εταιρείας συμμετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης