Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Malpass (Παγκόσμια Τράπεζα)»: Πως θα λύσουμε το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού

Malpass (Παγκόσμια Τράπεζα)»: Πως θα λύσουμε το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, μαζί με τις διαταραχές του εφοδιασμού και του εμπορίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης.
Μόλις δύο χρόνια μετά το COVID-19 που προκάλεσε τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο.
Αυτή τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα. Ακόμη και αν αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο πόνος του στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να επιμείνει για αρκετά χρόνια, με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – εκτός εάν επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις της προσφοράς.
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει το 2022. Οι τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, αντικατοπτρίζουν μια σημαντική υποβάθμιση των προοπτικών: η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα έτος, σε 2,9 %, από 5,7 % το 2021. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης μια μείωση σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου 2022, οι οποίες προέβλεπαν 4,1 % φέτος. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, μαζί με τις διαταραχές του εφοδιασμού και του εμπορίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απαραίτητη εξομάλυνση των επιτοκίων που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης.

Ο παράγοντας του COVID-19

Ο COVID-19 είχε ήδη μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην αύξηση του εισοδήματος και στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδεινώνουν τις προκλήσεις για πολλούς από αυτούς. Αναμένεται να επιτύχουν ανάπτυξη 3,4% το 2022 – μόλις το ήμισυ του ρυθμού το 2021 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο μεταξύ 2011 και 2019. Ομοίως, η πρόβλεψη ανάπτυξης για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος το 2022 έχει υποβαθμιστεί απότομα, χάνοντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση στις προβλέψεις Ιανουαρίου. Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα το 2023 θα παραμείνει κάτω από τα προ-COVID-19 επίπεδα σε περίπου 40 $ των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Για πολλές χώρες, η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί

Καθώς η παροχή φυσικού αερίου είναι περιορισμένη, ειδικά για χρήση σε λιπάσματα και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε φτωχότερες χώρες, οι ανακοινώσεις για μεγάλες αυξήσεις της παραγωγής παγκοσμίως θα είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της μη πληθωριστικής ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος ο πληθωρισμός άνω του μέσου όρου και η ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια – φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970 – είναι σημαντικός. Μεταξύ 2021 και 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες – υπερδιπλάσια από την επιβράδυνση μεταξύ 1976 και 1979. Η υποτονική ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας λόγω των αδύναμων επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Καθώς ο πληθωρισμός τρέχει τώρα σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες και η προσφορά αναμένεται να επεκταθεί αργά, υπάρχει ο κίνδυνος ο ρυθμός αύξησης των τιμών να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, το εξωτερικό δημόσιο χρέος των αναπτυσσόμενων οικονομιών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται σε ιδιώτες πιστωτές και ένα μεγάλο μέρος περιλαμβάνει μεταβλητά επιτόκια που θα μπορούσαν να αυξηθούν ξαφνικά. Καθώς οι παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης σφίγγουν και τα νομίσματα υποτιμούνται, η δυσπραγία του χρέους –που προηγουμένως περιοριζόταν σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος– εξαπλώνεται σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Αξιόπιστα πλαίσια νομισματικής πολιτικής

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο είναι επίσης πιο ευέλικτες από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1970, με λιγότερες διαρθρωτικές ακαμψίες που αφορούν μισθούς και αγορές εργασίας, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα να αποτρέψουν τους στασιμοπληθωριστικούς ανέμους. Τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής είναι πιο αξιόπιστα: οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες και πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες λειτουργούν υπό σαφείς εντολές σταθερότητας τιμών. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η υπάρχουσα τεχνολογία και το κεφάλαιο έχουν την ικανότητα να παρέχουν τεράστιες αυξήσεις της προσφοράς, συνέβαλε στη σταθεροποίηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Η μείωση του κινδύνου στασιμοπληθωρισμού θα απαιτήσει στοχευμένα μέτρα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παντού θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε πέντε βασικούς τομείς

Πρώτον, πρέπει να περιορίσουν τη ζημιά στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα απαιτήσει τον συντονισμό της απόκρισης στην κρίση, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης επείγουσας τροφής, ιατρικής και οικονομικής βοήθειας σε περιοχές που έχουν υποστεί εμπόλεμη κατάσταση, και μοιρασμό του βάρους της στέγασης, υποστήριξη και πιθανή μετεγκατάσταση προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισθέντες.
Δεύτερον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Είναι σημαντικό να τονωθεί η προσφορά βασικών προϊόντων διατροφής και ενέργειας. Οι αγορές είναι στραμμένες προς το μέλλον, επομένως ακόμη και απλές ανακοινώσεις μελλοντικής προσφοράς θα βοηθούσαν στη μείωση των τιμών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Όλες οι χώρες θα πρέπει να στηρίζουν τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να αποφεύγουν περιορισμούς στις εξαγωγές και τις εισαγωγές που ενισχύουν τις αυξήσεις των τιμών.
Τρίτον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι ευπάθειες του χρέους ήταν έντονες για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ακόμη και πριν από την πανδημία. Καθώς η στενοχώρια για το χρέος εξαπλώνεται σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία θα αυξηθούν ελλείψει ταχείας, συνολικής και σημαντικής ελάφρυνσης.
Τέταρτον, οι αξιωματούχοι πρέπει να ενισχύσουν την ετοιμότητα για την υγεία και τις προσπάθειες για τον περιορισμό του COVID-19. Η επέκταση των προσπαθειών ανοσοποίησης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών κατά του COVID-19, πρέπει να αποτελεί υψηλή παγκόσμια προτεραιότητα.
Πέμπτον, η μετάβαση σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να επιταχυνθεί. Η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθαρότερες πηγές ενέργειας και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Οι εθνικοί φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δημιουργήσουν έξυπνα για το κλίμα κανονιστικά πλαίσια, να προσαρμόσουν τις δομές κινήτρων και να ενισχύσουν τους κανονισμούς για τη χρήση γης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης