Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ωραιοποίηση λόγω κλεισίματος εξαμήνου βλέπουν οι αναλυτές στη Wall Street - Το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο

Ωραιοποίηση λόγω κλεισίματος εξαμήνου βλέπουν οι αναλυτές στη Wall Street - Το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο
Η Wall Street οδεύει προς το χειρότερο εξάμηνο από το 1970
Η Wall Street πρόκειται να κλείσει το χειρότερο πρώτο της εξάμηνο των τελευταίων δεκαετιών της αυτή την εβδομάδα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας και αστάθειας.
Ωστόσο, πολύ βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές στρατηγικής βλέπουν ένα παράθυρο θετικής δυναμικής για μια αγορά που βρίσκεται σε φάση υπερπώλησης και εκτιμούν ότι το τέλος του τριμήνου θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για κάποια γρήγορα κέρδη.
Αυτή η περίοδος, που οδηγεί στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα, είναι όταν πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου αλλάζουν τις επενδύσεις τους ή επανεξισορροπούν, για να αντισταθμίσουν τις αλλαγές στις αξίες των μετοχών και των ομολόγων τους.

Το rebalancing του τριμήνου

Ο Marko Kolanovic της JPMorgan βλέπει ισχυρό το σενάριο κατά το οποίο οι μετοχές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 7% την επόμενη εβδομάδα, με βάση μόνο το rebalancing.
Με τον S&P 500 να υποχωρεί περισσότερο από 13,7% για το δεύτερο τρίμηνο και 17,9% για το έτος μέχρι στιγμής, οι διαχειριστές επενδύσεων θα πρέπει να ενισχύσουν τις μετοχές για να ανακτήσουν τα επίπεδα κατανομής περιουσιακών στοιχείων.
«Το rebalancing αυτής της εβδομάδας είναι σημαντικό, καθώς οι αγορές μετοχών υποχώρησαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, τρίμηνο και εξάμηνο», έγραψε ο Kolanovic.
Επίσης, τόνισε ότι η δραστηριότητα του rebalancing δεν είναι συνήθως η μόνη κινητήρια δύναμη των αγορών.
Οι πρόσφατες επανεξισορροπήσεις ήταν θετικές για τις μετοχές και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι και αυτές, σημείωσε.
Για παράδειγμα, κοντά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η αγορά σημείωνε ένα σημαντικό ράλι 7% την τελευταία εβδομάδα προς το τέλος του τριμήνου.
Το ίδιο είδος κίνησης συνέβη επίσης στο μικρότερο rebalancing του Μαΐου, όταν οι μετοχές σημείωσαν ράλι περίπου 7% στο τέλος του μήνα μετά από πτώση περίπου 10%.
«Συμβαίνει σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας. Επιπλέον, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση υπερπώλησης, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και η πρόσφατη δραστηριότητα της αγοράς έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2008», πρόσθεσε ο αναλυτής της JP Morgan.

Δύσκολο ιστορικά το γ' 3μηνο

Αλλά μετά από ένα ράλι, ορισμένοι αναλυτές προσβλέπουν ήδη σε ένα ασταθές τρίτο τρίμηνο.
«Ιστορικά, το τρίτο τρίμηνο, μαζί με το δεύτερο τρίμηνο, είναι τα χειρότερα τρίμηνα του προεδρικού κύκλου των 16 τριμήνων», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA.
«Από τη στιγμή που η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ενδιάμεσες εκλογές έχει τελειώσει ή μόλις τελειώσει το τρίτο τρίμηνο, το τέταρτο τρίμηνο καθώς και τα επόμενα δύο τρίμηνα είναι τα καλύτερα του προεδρικού κύκλου των 16 τριμήνων».
Σύμφωνα με την CFRA, ο S&P 500 υποχώρησε κατά μέσο όρο 0,5% το τρίτο τρίμηνο στο δεύτερο έτος μιας προεδρικής θητείας, μετά από μέση πτώση 1,9% το δεύτερο τρίμηνο.
Στα στοιχεία, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώθηκε μέση ανάκαμψη 6,4% το τέταρτο τρίμηνο.
Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι τον Νοέμβριο και πολλοί στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν μια μετατόπιση της εξουσίας προς τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Ο Stovall εκτίμησε προς το παρόν ότι η αγορά θα μπορούσε να διαπραγματευτεί υψηλότερα στην αρχή της σεζόν κερδών.
«Εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται, από χρονική άποψη, έχουμε μια εμπορεύσιμη ανάκαμψη τώρα», είπε.
Αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια πτώση αργότερα μέσα στο τρίμηνο, και αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αρνητικό τρίμηνο.
Εάν το δεύτερο τρίμηνο τελειώσει κοντά στο σημερινό του επίπεδο, θα ήταν το χειρότερο πρώτο εξάμηνο για τις μετοχές από το 1970.
Αλλά σύμφωνα με τον Stovall, ένα κακό πρώτο εξάμηνο δεν σημαίνει απαραίτητα μια κακή χρονιά.
«Από τις προηγούμενες πέντε χειρότερες χρονές από το 1929, και οι πέντε έκλεισαν υψηλότερα στο δεύτερο εξάμηνο και κέρδισαν κατά μέσο όρο 23,7%...
Από τις επόμενες πέντε, τέσσερις από τις πέντε έκλεισαν πτωτικά και ο μέσος όρος πτώσης ήταν 7,8%», είπε ο Stoval.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης