Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώσεις... και όχι αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ βλέπουν UniCredit, Berenberg το 2023

Μειώσεις... και όχι αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ βλέπουν UniCredit, Berenberg το 2023
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν ξεκινήσει μια πορεία επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων - αλλά δεν λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να διαρκέσει.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων.
Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο εύρος 1,5%-1,75% τον Ιούνιο, ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη παρόμοια κίνηση τον Ιούλιο.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αλλά δεν συμφωνούν όλοι.

UniCredit: Πιθανή η μείωση των επιτοκίων στο τέλος του 2023

«Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός;
Αυτό θα ήταν ασυνήθιστο», δήλωσε ο Erik Nielsen, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Fed να καταλήξει να μειώσει τα επιτόκια προς, κάπως, το τέλος του επόμενου έτους ή κάτι τέτοιο, προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση», ανέφερε.
Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι τόσο οι οικονομίες των ΗΠΑ όσο και της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ύφεση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι η οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού που θυμίζει τη δεκαετία του 1970.
Εάν συμβεί αυτό, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος είναι αβάσιμες και κινδυνεύουν να πλήξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Μειώσεις επιτοκίων ακόμη και φέτος;

Πράγματι, ο Michael Yoshikami, ιδρυτής της Destination Wealth Management, λέει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μείωση επιτοκίων ήδη από φέτος.
«Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή.
Η Federal Reserve που προσπαθεί να αναδείξει αυτά τα πολλαπλά, πολύ ισχυρά μηνύματα ότι θέλει να ελέγξει τον πληθωρισμό, θα βυθίσει τελικά την οικονομία σε μια αργή ανάπτυξη, στασιμότητα ή σε ένα περιβάλλον ύφεσης και τότε νομίζω ότι θα ξεκινήσει μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος», δήλωσε ο Yoshikami.
«Αν η Federal Reserve μας φέρει πιο κοντά στην ύφεση και ελέγξει έστω και ελαφρώς τον πληθωρισμό, θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο, και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αυτή η ανατροπή δεν είναι το βασικό σενάριο της Federal Reserve.
Όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα δουν μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος λόγω πιθανής ύφεσης, η Loretta Mester, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, είπε: «Δεν το βλέπω αυτό στο βασικό σενάριο, αλλά και πάλι, απλώς θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις οικονομικές συνθήκες επί τόπου καθώς προχωράμε».
Δεν αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση - που συνήθως θεωρείται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής πτώσης - αλλά βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος.

Βέβαια η ύφεση

Όμως, για ορισμένους αναλυτές της αγοράς η ύφεση είναι ήδη εδώ.
Στην πραγματικότητα, η Cathie Wood, διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Invest, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση.
Η παρακολούθηση του ΑΕΠ της Fed από κοντά δείχνει επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς ύφεση.
Ο ανιχνευτής GDPNow της Atlanta Fed δείχνει τώρα μια συρρίκνωση 1% για το δεύτερο τρίμηνο, μετά από μια διολίσθηση 1,6% του ΑΕΠ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους
Αυτή η πιθανή διακοπή της ανάπτυξης είναι ο λόγος που οι οικονομολόγοι της Berenberg αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στα τέλη του επόμενου έτους.
Βλέπουν επίσης το βασικό επιτόκιο της Fed να κορυφώνεται σε εύρος 3,5%-3,75% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
«Προβλέπουμε ότι στη συνέχεια η Fed θα σταματήσει και θα μειώσει τα επιτόκια ως απάντηση σε συνθήκες χαμηλότερου πληθωρισμού και ύφεσης – συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης αύξησης της ανεργίας από το 4ο τρίμηνο του 2023 και μετά – σε ένα εύρος 2,75-3% για το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed μέχρι τα τέλη του 2024». ανέφεραν σε σημείωμα στις 21 Ιουνίου.

Η περίπτωση της ΕΚΤ

Στην περίπτωση της «αργής κίνησης» της ΕΚΤ, είπαν ότι «πιθανότατα θα σταματήσει την σύσφιξη μόλις φτάσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 1% τον Δεκέμβριο του 2022 και θα παραμείνει σε αναμονή σε αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο το 2023 και το 2024».
Η ΕΚΤ έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και στη συνέχεια ξανά τον Σεπτέμβριο.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Robert Holzmann είπε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο.
«Θα πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση που πηγαίνει η οικονομική ανάπτυξη και πού βρίσκεται ο πληθωρισμός και στη συνέχεια υπάρχει αρκετός χώρος για άνοδο σε επίπεδα 0,25 και 0,5 σε όποιο ποσοστό θεωρούμε λογικό», δήλωσε ο Holzmann, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης του είπε η αυστριακή κεντρική τράπεζα.
Η Berenberg προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% για τις ΗΠΑ το 2023 και 0,8% για την ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης