Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Aμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικό το outlook - Επικράτησε η λογική, παρά την πολιτική παρέμβαση

Fitch: Aμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικό το outlook  - Επικράτησε η λογική, παρά την πολιτική παρέμβαση
Δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings...
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητη διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ, με σταθερό το outlook, ο αμερικανός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για αναβάθμιση σε ΒΒ+.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως το bankingnews, που θεωρούσε αδικαιολόγητη οποιαδήποτε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Eιδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά, η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ τη διάμεση τιμή των χωρών με αξιολόγηση «BB» και «BBB».
Οι βαθμολογίες για τη διακυβέρνηση και τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τις υψηλότερες σε σχέση με άλλα κράτη που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Αυτά τα πλεονεκτήματα αντιστοιχούν σε πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και σε ένα ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος.
Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του χαμηλού ακόμη μέσου κόστους δανεισμού, παρά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς κατάφεραν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ
μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021 ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 171,6% έως το 2024, λόγω της βελτίωσης των πρωτογενών ισοζυγίων και της ευνοϊκής δυναμικής του δείκτη ανάπτυξης προς τόκους.
Παρά την πτωτική πορεία όμως, όπως λέει ο αμερικανικός οίκος, το 2024 είναι μεταξύ των υψηλότερων που αξιολογεί η Fitch και τριπλάσιο από τη διάμεσο χωρών με αξιολόγηση «BB».
Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του.
Το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό (προβλέπεται ότι θα είναι 14,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους).
Ο ευνοϊκός χαρακτήρας του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού κρατικού χρέους σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλό και τα χρονοδιαγράμματα απόσβεσης διαχειρίσιμα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα φέτος, με το 10ετές να αυξάνεται από περίπου 1,3% στο τέλος του 2021 σε περίπου 4,0% -κατά μέσο όρο- τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, ο δείκτης τόκων προς έσοδα θα πρέπει να αυξηθεί μετρίως (σε 6 % το 2024) ενώ παραμένει πολύ κάτω από τη διάμεση τιμή για χώρες με αξιολόγηση «ΒΒ» (πρόβλεψη 10% το 2024).
Η μέση ληκτότητα των ελληνικών ομολόγων είναι από τις μεγαλύτερες (περίπου 20 χρόνια).
Επιπλέον, το χρέος έχει ως επί το πλείστον σταθερό επιτόκιο, κάτι που περιορίζει τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων της αγοράς. 

Έλλειμμα:
Μειώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021, από 10,2% το 2020 - μια μείωση γρηγορότερη του αναμενομένου (σύμφωνα με τη Fitch, αναμενόταν έλλειμμα 9,7%).
Μάλιστα, προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2022, στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Η μείωση του ελλείμματος θα επιβραδυνθεί από την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και την κρατική στήριξη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, από την οποία η κυβέρνηση υποθέτει ότι θα προστεθεί περίπου 1,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ στο έλλειμμα το 2022 (περίπου τα δύο τρίτα της στήριξης θα ανακτηθεί από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και έναν έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις ενέργειας).
Το έλλειμμα θα μειωθεί με εντονότερους ρυθμούς τα επόμενα δύο χρόνια, με την παραδοχή ότι η κρατική στήριξη που σχετίζεται με τις τιμές της ενέργειας θα εκτονωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ έως το 2024 (διάμεση πρόβλεψη «BB»: 3,0%). 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις μακροοικονομικές προοπτικές:
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,3% σε πραγματικούς όρους το 2021.
Ωστόσο, οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και επηρεάζει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Επίσης, ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τα πραγματικά εισοδήματα και τη δυναμική της κατανάλωσης.
Οι άμεσοι εμπορικοί δεσμοί (συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού) μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και Ουκρανίας είναι εξαιρετικά χαλαροί, ωστόσο η Ελλάδα βασίζεται στη Ρωσία για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Συνεπώς είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών και πιθανές διακοπές σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της. 

Άλλοι παράγοντες θα στηρίξουν τις οικονομικές προοπτικές: 
Η διάθεση κεφαλαίων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα επιταχυνθεί φέτος, γεγονός το οποίο θα ενισχύσιε τις κρατικές επενδύσεις και τη συνολική ζήτηση, ενώ οι τουριστικοί δείκτες δείχνουν περαιτέρω ανάκαμψη στον κλάδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για το πραγματικό ΑΕΠ το 2022 σε 3,5%, από 4,1% (τον Ιανουάριο) και την πρόβλεψή για το 2023 (3,2% έναντι 4,0% προηγουμένως).
Για το 2024, αναμένεται περαιτέρω, μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,8%. 

Πληθωρισμός, κατώτατος μισθός:
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα από τον Αύγουστο του 2021, κυρίως λόγω των τιμών στα τρόφιμα και στην Ενέργεια.
Ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση το εναρμονισμένο μέτρο ΕνΔΤΚ αυξήθηκε από 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021 σε 12,0% τον Ιούνιο.
H Fitch αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στο 7,3% για ολόκληρο το έτος.
Στη συνέχεια, αναμένει ότι θα μειωθεί σημαντικά, κατά μέσο όρο στο 1,8% το 2023 και 1,0% το 2024.
Ως απάντηση στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό φέτος.
Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 7,5% σε σύγκριση με το επίπεδό του στο τέλος του 2021.
Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα στηρίξουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αν και με τον κίνδυνο επιπτώσεων στη ζήτηση εργασίας και στις τιμές. 

Μείωση NPEs - Δείκτες κεφαλαίου:
Τ
ο συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του έτους στο α’ τρίμηνο του 2022, σε 17,7 δισ. ευρώ από 47,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 12,1% από 30,3% την ίδια περίοδο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Η πτώση οφείλεται στις συναλλαγές (τιτλοποιήσεις) που διενεργήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυοδοσίας της ελληνικής κυβέρνησης «Ηρακλής».
Αυτός ήταν ο βασικός μοχλός των θετικών ενεργειών αξιολόγησης της Fitch στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Ωστόσο, η πρόοδος στη μείωση των NPEs επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2021 λόγω των μεγαλύτερων προβλέψεων επί επισφαλειών.
Τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών Tier 1 για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα το α’ τρίμηνο του 2022 (εκτιμήσεις της EBA) ήταν 12,4% (α' τρίμηνο: 13,8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης