Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπεραισιοδοξία Euroxx για ελληνικές τράπεζες: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις μετοχές - Περιθώριο ανόδου από +32% ως +126%

Υπεραισιοδοξία Euroxx για ελληνικές τράπεζες: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις μετοχές - Περιθώριο ανόδου από +32% ως +126%
Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρή βελτίωση σε ό,τι αφορά την προ προβλέψεων κερδοφορία τους

Άνοδο από +32% ως +126% εκτιμά για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πρόσφατο «υπεραισιόδοξο» ενημερωτικό της σημείωμα, η Euroxx.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος θέτει τιμές στόχους για την Alpha Βank στο 1,6 ευρώ (+72%), για τη Eurobank στo 1,3 (+36%) ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 2,2 ευρώ (126%) και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,20 ευρώ (+32%).
Το προσαρμοσμένο P/E εκτιμάται το 2022 για την Alpha Bank στο 5,1x, για την Πειραιώς στο 4,8x, για τη Eurobank στο 6,1x και για την Εθνική Τράπεζα στο 4,8x.
1_424.JPG
Eιδικότερα, σύμφωνα με τη Euroxx, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρή βελτίωση σε ό,τι αφορά την προ προβλέψεων κερδοφορία τους (PPI), κάτι το οποίο αντανακλά τη δυνατή επέκτασή τους με όρους PE, καθώς οι εκταμιεύσεις ύψους περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι εκταμιεύσεων 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022) οδήγησαν:
α) σε υψηλότερα του προσδοκωμένου καθαρά έσοδα από τόκους και αυξημένο περιθώριο (παρά την πίεση στα περιθώρια δανεισμού),
β) τα ισχυρά έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές
και γ) αξιοσημείωτη είσπραξη προμηθειών, που αντιστάθμισε την πίεση των διογκωμένων λειτουργικών εξόδων, το αυξημένο κόστος από τις εκδόσεις Τ2 και τα χαμένα έσοδα από τις συναλλαγές NPE.
Επιπλέον, παρά την ανησυχία για την επιδείνωση των πληρωμών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων συνέχισε να βελτιώνεται, λόγω μη λειτουργικών ενεργειών καθώς επιβράδυνσης των NPEs, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος κινδύνου.
Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα κεφάλαιά τους και άφθονη ρευστότητα, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.

Αποτίμηση…

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, παρά την κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια και την ανησυχία για επιβράδυνση του ΑΕΠ, η EUROXX εκτιμά ότι ο κλάδος παραμένει ελκυστικός από επενδυτικής απόψεως, χάρη στη μεγάλη πτώση στο κόστος κινδύνου και στις αποδόσεις από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης…
Ως εκ τούτου, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (με όρους P/TBV οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον στο 0,47x) δεν συμπεριλαμβάνουν την ανάκαμψη στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αλλά και την προοπτική διανομή μερίσματος στο άμεσο μέλλον…
Σημειώνεται πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν άμεση έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία – αν και η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που μάλλον θα περιορίσει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να αυξήσει τις εισροές νέων NPEs.
Από την άλλη, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η μείωση της ανεργίας, η αλλαγή νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ (με όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ στο NII), ο δισταγμός για έκδοση εταιρικών ομολόγων και η αύξηση των καταθέσεων που συσσωρεύονται θα μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του πληθωρισμού στην οικονομία και θα στηρίξουν τον δανεισμό της ελληνικής τράπεζας.
Ως εκ τούτου, καταλήγει η EUROXX, οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά την επέκταση του PE και την ROE θα επιτευχθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης