Ο ρόλος του ευρώ και του εμπορίου στην ανατολική Ευρώπη
Οι εκτιμήσεις είναι ζοφερές για το ουγγρικό φιορίνι, το ζλότι Πολωνίας και την Τσεχική κορώνα από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναπτυσσόμενης χώρας, εκτός από το ρωσικό ρούβλι και την τουρκική λίρα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Και η Goldman Sachs, η Fidelity International και η InTouch Capital Markets βλέπουν την Ανατολική Ευρώπη να υποφέρει περισσότερο από άλλες αναδυόμενες αγορές εάν το ευρώ αποδυναμωθεί.
Ο ρόλος του εμπορίου
Τα τρία νομίσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στην κυμαινόμενη ζήτηση από τη ζώνη ενιαίου νομίσματος, η οποία αγοράζει περίπου το 60% των εξαγωγών κάθε χώρας.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, διαπραγματεύονται επίσης όλο και χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ.
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί τον Ιούλιο ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί στο κατώφλι της ύφεσης, οι προοπτικές για την ευρωζώνη φαίνονται ιδιαίτερα ζοφερές.
Ο πληθωρισμός ρεκόρ και η αυξημένη πιθανότητα μείωσης της ρωσικής ενέργειας απειλούν να προκαλέσουν κατάρρευση των οικονομιών.
Τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης είναι πιθανό να βιώσουν τη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές εάν το ευρώ πέσει κάτω από την ισοτιμία του δολαρίου για παρατεταμένη περίοδο, δεδομένης της έκθεσής τους στη ζήτηση της Ευρωζώνης και τις διαταραχές φυσικού αερίου, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Στα τέλη Ιουλίου, η αμερικανική τράπεζα μείωσε τον στόχο του ευρώ στα 0,99 δολάρια από 1,05 δολάρια.
Ο ρόλος του πολέμου
Τα νομίσματα στην περιοχή δέχτηκαν από τα πιο σκληρά χτυπήματα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Από την αρχή του πολέμου, το φιορίνι έχει υποτιμηθεί κατά 17% έναντι του δολαρίου και κατά 8,2% έναντι του ευρώ.
Το ζλότι έχασε 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ η κορώνα υποχώρησε 9,6%.
Η αυξανόμενη σύνδεση των νομισμάτων με το ευρώ υπογραμμίζει τη δυνατότητα περαιτέρω επιπτώσεων από τυχόν αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος.
Όταν συνδυάζονται έναντι του δολαρίου, και τα τρία έχουν αντίστροφη συσχέτιση με το ευρώ περίπου μείον 0,8, όπου το μείον 1 θα έδειχνε ότι θα κινούνταν παράλληλα με το ευρώ.
Προς το παρόν, η ταχεία νομισματική σύσφιξη στην Ουγγαρία βοήθησε να σταθεροποιηθεί το φιορίνι μετά την πτώση του σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ τον Ιούλιο.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban δεν έχει ακόμη αποκτήσει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνει επίσης το νόμισμα.
Στην Πολωνία, οι αρχές έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στις συνομιλίες με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για πρόσβαση σε κεφάλαια ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της χώρας πλησιάζει στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, η οποία αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 6,5% έναντι 10,75% στην Ουγγαρία.
Η κορώνα Τσεχίας ήταν η πιο σταθερή, κυρίως λόγω των νομισματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας.
Η νομισματική αρχή διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 7% την περασμένη εβδομάδα, εκπληρώνοντας το σχέδιο του νέου κυβερνήτη Ales Michl να θέσει τέλος στην επιθετική νομισματική σύσφιξη.
Μικτές οι προοπτικές
Οι προοπτικές για την περιοχή είναι μικτές, δήλωσε ο Oliver Harvey, επικεφαλής της έρευνας νομισμάτων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στην Deutsche Bank.
Οι ανησυχίες για την οικονομία της Ουγγαρίας έχουν ληφθεί υπόψη καθώς η κορώνα πιθανότατα θα αρχίσει να ακολουθεί τις περιφερειακές αντίστοιχες, καθώς η Τσεχική Δημοκρατία χάνει την ανταγωνιστικότητά της και ο ρυθμός των παρεμβάσεων επιβραδύνεται, είπε.
Αλλά μια πτώση του ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάσριο θα μπορούσε να σφραγίσει τη μοίρα των τριών νομισμάτων.
«Εάν η κίνηση κάτω από την ισοτιμία καθοδηγείται από ειδικούς για το ευρώ παράγοντες –δηλαδή την περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης– η κορώνα θα είχε χαμηλή απόδοση», είπε ο Harve.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών