Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μην περιμένετε η Fed να σώσει την οικονομία - Αυτό θα είναι το μήνυμα του Powell στο Jackson Hole

Μην περιμένετε η Fed να σώσει την οικονομία - Αυτό θα είναι το μήνυμα του Powell στο Jackson Hole

Το κόστος του πληθωρισμού, έναντι μιας ήπιας ύφεσης, θα ήταν πολύ υψηλότερο και θα συνεπαγόταν ακόμη χειρότερους κινδύνους για το μέλλον

Σχετικά Άρθρα
Εάν το "raise and hold" ακούγεται σαν στρατηγική πόκερ, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να συνοψίσει την ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, στην πολυαναμενόμενη ομιλία στο συνέδριο κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole.

Καθώς μαίνεται η συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το εάν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα όρια της ύφεσης και πώς αυτό θα μπορούσε να βγάλει τη Fed από την πορεία της σε υψηλότερα επιτόκια, οι συνάδελφοι του Powell στηρίχτηκαν στην ιδέα ότι το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί απλώς, αλλά θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2% της Fed.
Σύμφωνα με το μέτρο που προτιμά η Fed, ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος περίπου τριπλάσιος από τον στόχο.

«Μην περιμένετε η Fed να σώσει την οικονομία»

«Πραγματικά θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν αποφασιστικοί, μόλις φτάσουμε σε ένα επίπεδο που είναι το κατάλληλο, να μείνουμε πραγματικά εκεί και να αξιολογήσουμε σκόπιμα πώς οι πολιτικές μας διαχέονται στην οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic στη Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.
«Αναμένεται κάποια αποδυνάμωση» στην οικονομία, συνέχισε, και «θα είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε στον πειρασμό να είμαστε υπερβολικά ευαίσθητοι σε αυτό.
Πρέπει πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% πριν λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα για να ενισχύσουμε την πολιτική μας στάση».
Μετάφραση: Μην περιμένετε η Fed να σώσει την οικονομία ή τους ανέργους από μια μέτρια ύφεση.
Τα σχόλια από τον Bostic και άλλους αξιωματούχους της Fed σηματοδοτούν μια λεπτή αλλά σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα μιλάει για το τι κάνει, αναφέρουν οι αναλυτές στο Reuters.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν μετατοπιστεί από την αποφυγή της λέξης «R», λέγοντας ότι ελπίζουν να αποφευχθεί η ύφεση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της χειρότερης έκρηξης πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών.
Ο έλεγχος της αύξησης των πιέσεων στις τιμές παραμένει ο κύριος στόχος τους.
«Δεν βλέπω τον κίνδυνο μιας διαρκούς ή βαθιάς ύφεσης να είναι πολύ υψηλός», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker.
Reuters Graphics

Μακρά η διαδικασία της αύξησης των επιτοκίων

Η γλώσσα ταιριάζει με τις προσδοκίες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη της Ευρώπης ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια ακόμη και εν όψει μιας ύφεσης, αντί να παρέχουν βοήθεια με τη μορφή χαμηλότερου κόστους δανεισμού που θα τονώσει την οικονομία και την αγορά εργασίας.
Όσο και αν οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπάθησαν να αποφύγουν την αντιστάθμιση πληθωρισμού και των θέσεων εργασίας, μια θυσία που αισθάνονται ότι έκαναν λανθασμένα τα τελευταία χρόνια χαμηλού πληθωρισμού από τον άστοχο φόβο της αύξησης των τιμών, αναγνωρίζουν ότι μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή στο τρέχον περιβάλλον.
Ο πόνος μιας μέτριας ύφεσης θα ήταν σοβαρός για όσους χάσουν τη δουλειά τους.
Το κόστος όμως του πληθωρισμού, κατά την άποψη της Fed, θα ήταν πολύ υψηλότερο και θα συνεπαγόταν ακόμη χειρότερους κινδύνους για το μέλλον.
Το καθήκον τώρα είναι να επικοινωνηθεί αυτή η άποψη στο κοινό.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ υγιής...», δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Esther George.
Το επιτόκιο δανεισμού-στόχου της Fed, το οποίο επί του παρόντος ορίζεται σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,50%, ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθεί πάνω από το 4,00%, είπε η George, και "θα πρέπει να κρατήσουμε" για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς ο πληθωρισμός πέφτει.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πόσος χρόνος μπορεί να διαρκέσει ή ποιο κόστος μπορεί να απαιτηθεί όσον αφορά τις χαμένες θέσεις εργασίας και την παραγωγή.

Η πικρή ιστορία

Μια τέτοια στάση, θα θυμίσει άλλες εποχές για τη Fed.
Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων των ΗΠΑ ήταν για τελευταία φορά πάνω από το 2,50% το 2008, όταν η κεντρική τράπεζα το μείωσε ως απάντηση στην ταχέως επιταχυνόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Τα επιτόκια δεν διατηρήθηκαν σταθερά σε τόσο υψηλά επίπεδα από το 2006-2007, όταν άρχισε να καταρρέει η φούσκα στέγασης που τροφοδοτήθηκε από πιστώσεις.
Το αποτέλεσμα τότε ήταν κακό: Μια μακρά και επικίνδυνη ύφεση, που τροφοδοτήθηκε από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και με μια οδυνηρά αργή ανάκαμψη στον απόηχο της.
Η ελπίδα αυτή τη φορά είναι ότι εάν μια ύφεση επιβεβαιωθεί σύντομα, θα είναι ρηχή, συγκρατούμενη από το γεγονός ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο και όχι τόσο επιρρεπές στα προβλήματα που μπορούν να μετατρέψουν μια μέτρια πτώση σε κάτι χειρότερο.
Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά, εν τω μεταξύ, είναι συνολικά λιγότερο επιβαρυμένα με χρέη.
Εάν ο πληθωρισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς μια βαθιά κατάρρευση, θα μπορούσε ακόμη και να σηματοδοτήσει μια επιστροφή σε ένα απλούστερο μοντέλο πολιτικής των κεντρικών τραπεζών όπου οι «κορυφές» και οι «κοιλάδες» του επιχειρηματικού κύκλου διαχειρίζονται μόνο με αλλαγές στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Με την έναρξη της ύφεσης του 2007-2009, η Fed μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν για πρώτη φορά.
Καθώς έγινε φανερό ότι η οικονομία χρειαζόταν περισσότερη στήριξη, η κεντρική τράπεζα ανέπτυξε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλες πρωτοβουλίες, προσπάθειες που επαναλήφθηκαν και επεκτάθηκαν για την καταπολέμηση της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Η Fed έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος τα τελευταία 15 χρόνια, στην πραγματικότητα, απασχολημένη με το πώς να διαχειριστεί την πολιτική στο «μηδενικό κατώτερο όριο», δικαιολογώντας εκτεταμένα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων «ποσοτικής χαλάρωσης».
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο σταθερά μειώνεται ο πληθωρισμός και πόσο γρήγορα αυξάνεται η ανεργία.
Αλλά εάν η τρέχουσα προσέγγιση πετύχει, η Fed μπορεί να γυρίσει σελίδα στην εποχή της «μη συμβατικής» νομισματικής πολιτικής και θα επιστρέψει σε κάτι πιο παρόμοιο με την προσέγγιση που παρατηρήθηκε στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
"Θα έχουν επαναφέρει τον ρυθμό νομισματικής πολιτικής πίσω σε μια εποχή όπου οι κίνδυνοι είναι αμφίπλευροι τόσο για την παραγωγή όσο και για τον πληθωρισμό... και αυτό σημαίνει ότι θα μοιάζει περισσότερο με τη συμβατική πολιτική", δήλωσε ο Vincent Reinhart, πρώην στέλεχος της Fed που είναι τώρα ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Dreyfus and Mellon.
«Θα ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη».

NABE: To 72% των αναλυτών βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023

Όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μια ύφεση θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με έρευνα της National Association for Business Economics (NABE).
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1ης Αυγούστου και 9ης Αυγούστου μεταξύ 198 μελών της NABE.
Διαπίστωσε ότι το 72% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι η ύφεση θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένου του 19% εκείνων που δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση, όπως προσδιορίστηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER).
Ο NBER ορίζει την ύφεση ως «σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε ολόκληρη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες».
Ο τυπικός ορισμός της ύφεσης βασίζεται επίσης σε δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, όπως έχει παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 9% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση λένε ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ένα άλλο 16% λέει ότι θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (28%) αναμένει ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Καμία εμπιστοσύνη στη Fed

Μόλις το 3% των οικονομολόγων δήλωσαν ότι ήταν «πολύ σίγουροι» για τους χειρισμούς της Fed και για το αν θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση, ενώ το 10% δήλωσε ότι ήταν σίγουροι και το 14% δήλωσε «κάπως σίγουροι».
«Οι συμμετέχοντες στην Έρευνα Πολιτικής NABE ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Έρευνας Πολιτικής NABE, Juhi Dhawan.
«Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή δεν είναι βέβαιοι ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Επιπλέον, περίπου το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες το 47% αναμένουν ότι η ύφεση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 ή το πρώτο τρίμηνο του 2023».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης