Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η οικονομική πολιτική της Τουρκίας αυξάνει τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά

Scope: Η οικονομική πολιτική της Τουρκίας αυξάνει τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά
Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Τουρκία...

H νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές, αυξάνουν τους κινδύνους για την τουρκική οικονομία, αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ειδικότερα, η Scope ολοκλήρωσε την ανασκόπηση παρακολούθησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Τουρκίας τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας:
i) σοβαρών ευπαθειών του εξωτερικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της υποτίμησης της λίρας, των εκροών κεφαλαίων και των ανεπαρκών συναλλαγματικών αποθεμάτων.
ii) των πολιτικών της κεντρικής τράπεζας και διαρθρωτικών οικονομικών πολιτικών που δεν συνάδουν με τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της τουρκικής οικονομίας.
Οι ευπάθειες, που σχετίζονται με τη διαρθρωτικά χαλαρή νομισματική πολιτική, τον υψηλό πληθωρισμό, τα αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα και την αυξημένη και αυξανόμενη έκθεση σε συνάλλαγμα εγείρουν κινδύνους για την ικανότητα αποπληρωμής του κράτους σε περίπτωση περαιτέρω υποτίμησης της λίρας.
Οι οικονομικές προκλήσεις πιθανότατα θα αλληλεπιδράσουν κατά την προσεχή περίοδο με θεσμικές προκλήσεις, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023, εκτιμά η Scope Ratings.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υστερεί σημαντικά έναντι των πιθανών προεδρικών υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κίνδυνος αύξησης των εσωτερικών πολιτικών εντάσεων στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές των πιστώσεων.

Πλεονεκτήματα

Ταυτόχρονα, οι αξιολογήσεις της Τουρκίας υποστηρίζονται από πολλαπλά πλεονεκτήματα στα οποία βασίζεται το πιστωτικό προφίλ του κράτους, αντανακλώντας:
i) συγκριτικά μέτρια επίπεδα κρατικού χρέους•
ii) ένα ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα ικανό να παρέχει ρευστότητα στο κράτος•
iii) μια μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία καθώς και συγκριτικά αυξημένη μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακή δυναμική.
Ωστόσο, η Scope θεωρεί ότι το σύστημα αποταμίευσης της λίρας σταδιακά αποδυναμώνει ένα από τα βασικά πιστωτικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας -την υγεία των δημόσιων οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης