Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το λάθος πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ: Εστιάζουν υπερβολικά στα επιτόκια και όχι στο QE

Το λάθος πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ: Εστιάζουν υπερβολικά στα επιτόκια και όχι στο QE
Βλέπουμε το QT ως μια σφαίρα καταστροφής που τελικά θα αντιστραφεί σε ένα άλλο QE, αναφέρουν οι αναλυτές
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδωσε έναν επιθετικό τόνο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής, αλλά οι αναλυτές ανησυχούν για την πιθανή απειλή της επίμονης στρατηγικής σύσφιξης.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προειδοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει «κάποιο πόνο» καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, ωθώντας τις αγορές σε μείωση κινδύνου και πάλι λόγω της αυξημένης προοπτικής ύφεσης.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται στο επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed ως το βασικό της εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι αναλυτές της CrossBorder Capital με έδρα το Λονδίνο υποστήριξαν ότι η «ποσοτική διάσταση ρευστότητας» παραβλέπεται, με τη μείωση του ισολογισμού της Fed - ή την ποσοτική σύσφιξη - να έχει ασύμμετρο αντίκτυπο στην οικονομία.
«Η Fed βλέπει το QT/QE να λειτουργεί σαν μια «μονάδα κλιματισμού» που στροβιλίζεται στο παρασκήνιο, αλλά βλέπουμε το QT ως μια σφαίρα καταστροφής που τελικά θα αντιστραφεί σε ένα άλλο QE», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Howell.
Η CrossBorder προειδοποίησε πριν από την ομιλία του Powell Jackson Hole ότι αυξανόταν ο κίνδυνος ενός «μείζονος επερχόμενου σφάλματος πολιτικής» από την πορεία δράσης της Fed, συγκεκριμένα τον «αντίκτυπο του υπερβολικού QT στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ποσοτική σύσφιξη

Η ποσοτική σύσφιξη είναι μια τακτική νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν τη ρευστότητα και να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους, συνήθως πουλώντας κρατικά ομόλογα ή επιτρέποντάς τους να ωριμάσουν και απομακρύνοντάς τα από τα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας.
Η CrossBorder Capital πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες απορροφούν υπερβολική ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές πολύ γρήγορα και ο Howell επεσήμανε μια πρόσφατη επιθετική αλλαγή από ορισμένους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του ευρώ και τελικά στροφή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες το 2023.
«Η ανησυχία μας είναι ότι το QE/QT έχει μεγάλες επιδράσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την προτεινόμενη συρρίκνωση σχεδόν του ενός τρίτου του ισολογισμού της Fed ισοδύναμη με περίπου 5% μονάδες που προστίθενται στα Fed Funds», είπε ο Howell.
«Σε κάποιο στάδιο το 2023, η Fed θα αναγκαστεί να στραφεί προς την κατεύθυνση της εκ νέου αύξησης του ισολογισμού της και της πτώσης του δολαρίου ΗΠΑ.
Μέχρι να επιτευχθεί αυτό το σημείο, τους επόμενους μήνες θα δούμε μεγαλύτερο QT (ποσοτική σύσφιξη).
Αυτό θα πρέπει να τρομάξει τις αγορές».

Αυξάνονται οι ανησυχίες

Η ανησυχία για το QT επαναλήφθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars, George Lagarias, ο οποίος προέτρεψε τους επενδυτές να ξεχάσουν όσα άκουσαν από τον Powell στο Jackson Hole και αντ' αυτού να επικεντρωθούν στα περιουσιακά στοιχεία της Fed ως ενιαίο δείκτη.
Η Fed αυξάνει το ποσοτικό όριο σύσφιξης από 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ τερματίζει την ποσοτική της χαλάρωση, αν και με ένα πρόγραμμα για τον περιορισμό του κατακερματισμού μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού σε υπερχρεωμένα και λιγότερο χρεωμένα κράτη μέλη.
«Θα αυξηθεί το ανώτατο όριο της Fed και θα αφαιρέσει χρήματα από τις αγορές με γρήγορο ρυθμό;
Οι πραγματικές της προθέσεις θα φανούν σε αυτό το πεδίο, όχι σε ομιλίες πολιτικής», είπε ο Lagarias.
«Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στάσης της Fed.
Η επιβράδυνση θα μπορούσε να γίνει βαθιά ύφεση.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποπληθωρισμό».
Σημείωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι εξαγωγείς των ΗΠΑ υποφέρουν ήδη από το ισχυρό δολάριο, ενώ οι καταναλωτές βρίσκονται στα όρια τους, ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες στις οποίες οι κεντρικές τράπεζες προσανατολίζουν τις πολιτικές προς τη μείωση των μισθών.
«Η στιγμή που αμφισβητείται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μπορεί να μην είναι τόσο μακριά», εικάζει ο Lagarias.

Υποεκτίμηση της επίδρασης του QT;

Όταν η Fed απέσυρε το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της το 2018, οδήγησε στο περιβόητο "taper tantrum" - ένα απότομο sell-off στις αγορές, το οποίο ώθησε την κεντρική τράπεζα να μετριάσει την πολιτική και να επιβραδύνει τον ρυθμό των πωλήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
"Οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μειώσουν τα ομόλογά τους επειδή οι εμπορικές τράπεζες έχουν πολλά αποθέματα και δεν χρειάζονται η κεντρική τράπεζα να κρατά τόσο μεγάλο μέρος της έκδοσης κρατικών ομολόγων", ανέφερε ο Garry White, επικεφαλής σχολιαστής επενδύσεων στη βρετανική Charles Stanley.
Οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να πουλήσουν σημαντικά ποσά χρέους τα επόμενα χρόνια, με τη δημοσιονομική πολιτική να έχει χαλαρώσει άνευ προηγουμένου υπό το φως της πανδημίας του Covid-19 στις αρχές του 2020.
Ο White πρότεινε ότι το τέλος της αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα θα σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο για να εκδώσουν το χρέος τους.
«Αν οι Κεντρικές Τράπεζες μετατρεπόταν σε πωλητές κρατικών ομολόγων, οι δυσκολίες θα αυξάνονταν», είπε.
«Προς το παρόν, ο κύριος στόχος της Fed και της ΕΚΤ είναι να τερματίσουν όλες τις νέες αγορές ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης