Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Μην αναζητάτε αμυντικές μετοχές - Η ενεργειακή κρίση θα είναι σφοδρή στην Ευρώπη, ποιοι κλάδοι θα σωθούν

BlackRock: Μην αναζητάτε αμυντικές μετοχές - Η ενεργειακή κρίση θα είναι σφοδρή στην Ευρώπη, ποιοι κλάδοι θα σωθούν
Προσοχή όταν εταιρείες που μπορεί να φαίνονται ελκυστικές επειδή είναι «αμυντικές» – έχουν ιστορικά δημιουργήσει μετρητά παρά την αργή οικονομική ανάπτυξη – έχουν σημαντική, μη αντισταθμισμένη έκθεση στις τιμές του φυσικού αερίου»
Σχετικά Άρθρα
«Βλέπουμε οικονομική επιβράδυνση, πληθωριστικές πιέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και υψηλότερες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών και των μακροπρόθεσμων αιτιών της ενεργειακής κρίσης».
Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Nigel Bolton, Co-CIO της BlackRock Fundamental Equities, συστήνοντας στους επενδυτές να εντοπίσουν επιχειρήσεις που έχουν λύσεις κόντρα στις αυξανόμενες τιμές και τα επιτόκια.
Υποστήριξε, για παράδειγμα, ότι η υπόθεση για την αγορά τραπεζικών μετοχών ενισχύθηκε το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι αναφορές για τον πληθωρισμό άσκησαν περαιτέρω πίεση στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια.

Προσοχή στην ενέργεια

Η Ευρώπη αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, έχοντας στηριχθεί στις ρωσικές εισαγωγές για το 40% του φυσικού αερίου της πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις.
Αυτή η ανάγκη επιδεινώθηκε στις αρχές αυτού του μήνα, όταν ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Ο απλούστερος τρόπος για να μετριαστεί ο πιθανός αντίκτυπος των ελλείψεων φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκια είναι να γνωρίζουμε τις εταιρείες με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ως ποσοστό των εσόδων – ειδικά όταν η ενέργεια δεν παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές», είπε ο Bolton.
«Οι ενεργειακές ανάγκες της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας ήταν ισοδύναμες με 51 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το 2019.
Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτής της ενέργειας παρέχεται από αέριο, ενώ λιγότερο από το 1% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ορισμένες μεγάλες εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια περίοδο έλλειψης φυσικού αερίου αντισταθμίζοντας το ενεργειακό κόστος, που σημαίνει ότι πληρώνουν κάτω από την ημερήσια τιμή «spot», τόνισε ο Bolton.
Επίσης σημαντική είναι η ικανότητα μετακύλισης του αυξανόμενου κόστους στους καταναλωτές.
Ωστόσο, οι μικρότερες εταιρείες χωρίς τις εξελιγμένες τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου ή την ισχύ τιμολόγησης ενδέχεται να δυσκολευτούν, ανέφερε.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εταιρείες που μπορεί να φαίνονται ελκυστικές επειδή είναι «αμυντικές» – έχουν ιστορικά δημιουργήσει μετρητά παρά την αργή οικονομική ανάπτυξη – έχουν σημαντική, μη αντισταθμισμένη έκθεση στις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο Bolton.
«Μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία ζυθοποιίας, για παράδειγμα, μπορεί να αναμένει ότι οι πωλήσεις αλκοόλ θα διαρκέσουν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, αλλά εάν το ενεργειακό κόστος είναι μη αντισταθμισμένο, τότε είναι δύσκολο για τους επενδυτές να είναι σίγουροι για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη».

Που να εστιάσουν οι επενδυτές

Η BlackRock εστιάζει σε εταιρείες στην Ευρώπη με παγκόσμιες διαφοροποιημένες δραστηριότητες που τις προστατεύουν από τον αντίκτυπο της κρίσης φυσικού αερίου της ηπείρου, ενώ ο Bolton σύστησε ότι από αυτές που συγκεντρώνονται στην ήπειρο, οι εταιρείες με μεγαλύτερη πρόσβαση σε σκανδιναβικές πηγές ενέργειας θα τα πάνε καλύτερα.
Εάν οι αυξήσεις των τιμών αποτύχουν να μετριάσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και καταστεί απαραίτητη η ύπαρξη δελτίων το 2023, ο Bolton πρότεινε ότι οι εταιρείες σε «στρατηγικά σημαντικούς κλάδους» - παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στρατιωτικοί εργολάβοι, εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και αεροδιαστημικής - θα επιτρέπεται να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.
«Απαιτείται μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κατά την άποψή μας», ανέφερε.
«Αυτό σημαίνει δαπάνες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους», είπε ο Bolton.
«Σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψουν για να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος εργασίας.
Οι εταιρείες που βοηθούν άλλες εταιρείες να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά πρόκειται να ωφεληθούν εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Η BlackRock βλέπει ευκαιρίες στον αυτοματισμό που μειώνει το κόστος εργασίας, μαζί με εκείνες που εμπλέκονται στην ηλεκτροδότηση και τη μετάβαση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ειδικότερα, ο αναλυτής της BlackRock προέβλεψε ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς και πρώτες ύλες όπως ο χαλκός για να συμβαδίσει με την έκρηξη πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης