Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η άνοδος του δολαρίου και των αμερικανικών επιτοκίων θα βυθίσουν σε κρίση την οικονομία της Κίνας

Η άνοδος του δολαρίου και των αμερικανικών επιτοκίων θα βυθίσουν σε κρίση την οικονομία της Κίνας

Οι μέρες των εύκολων κεφαλαιακών ροών προς την Κίνα έχουν τελειώσει

Σχετικά Άρθρα
Όταν εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2000 και συνέδεσε το κινεζικό γουάν (γνωστό και ως ρενμίνμπι) με το αμερικανικό δολάριο, η Κίνα συνέδεσε την οικονομία της με την οικονομία των ΗΠΑ. Εφαρμόζοντας ένα καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, η Κίνα επωφελήθηκε από μεγάλες εισροές και σχετικά χαμηλά επιτόκια λόγω κυρίως του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων που είχε διαμορφωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι : τι θα συμβεί στην κινεζική οικονομία όταν τα αμερικανικά επιτόκια αυξάνονται;
Η πολιτική του κινέζικου νομίσματος αντιμετωπίζει το δυσεπίλυτο δίλημμα αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «αδύνατη τριάδα».

Η Κίνα και η «αδύνατη τριάδα»

Οι χώρες μπορούν να έχουν σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ελεύθερες ροές κεφαλαίων ή κυρίαρχη νομισματική πολιτική, αλλά πρέπει να επιλέξουν μόνο τα δύο από τα τρία, και τα τρία μαζί είναι αδύνατο να τα πετύχουν.
Τα εγχειρίδια οικονομικών δίνουν καθαρούς και σαφείς ορισμούς για το καθένα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Κίνα προσπαθεί να χειραγωγήσει όλους τους νόμους της οικονομίας.
Οι τεχνοκράτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα όπου θα μπορούσαν να απολαύσουν την καλύτερη εκδοχή και από τις τρεις αυτές επιλογές και να αφήσουν πίσω τους τις χειρότερες.
Οπότε η Κίνα εφάρμοσε μια οιονεί σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με αυστηρά ελεγχόμενες ροές κεφαλαίων και μια ημι-κυρίαρχη νομισματική πολιτική.
Αυτό που σχεδόν κανείς δεν αντιλήφθηκε από τον τρόπο με τον οποία η κινεζική νομισματική πολιτική προσπαθεί να τηρήσει την «αδύνατη τριάδα» ήταν ότι τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα επωφελήθηκε από τον συγχρονισμό του επιχειρηματικού κύκλου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επειδή το γιουάν ήταν συνδεδεμένο απευθείας με το δολάριο ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τα επιτόκια χαμηλά, η Κίνα μπορούσε να διατηρεί τα επιτόκιά της χαμηλά.
Τώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Κίνα;

Τέλος στις υψηλές κεφαλαιακές ροές προς την Κίνα

Πρώτον, οι μέρες των εύκολων κεφαλαιακών ροών προς την Κίνα έχουν τελειώσει.
Το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 20 ετών, τα κινεζικά επιτόκια ήταν 3%-5% υψηλότερα από της Fed.
Με σταθερή ή ημι-σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, οι επενδυτές αγόραζαν κινέζικα χαρτιά για να πετύχουν εύκολα υψηλότερες αποδόσεις.
Χάρη στις υψηλές αποδόσεις χαρτοφυλακίου και τις υψηλές άμεσες ξένες επενδύσεις που επωφελούνταν από τις διαφορές επιτοκίων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η Κίνα προσέλκυσε υψηλά επενδυτικά κεφάλαια.
Όταν όμως οι βασικές αποδόσεις του αμερικανικού δημόσιου χρέους είναι υψηλότερες από της Κίνας, εκλείπει ο λόγος να αγοράζουν οι επενδυτές τα κινέζικα χαρτιά.

Τελειώνει το φτηνό χρήμα για τους παράγοντες της κινεζικής οικονομίας

Δεύτερον, θα ασκηθούν τεράστιες ανοδικές πιέσεις στα κινεζικά επιτόκια, δεδομένου ότι η οικονομία της Κίνας κλυδωνίζεται.
Το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 20 χρόνων οι οικονομίες της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν υψηλή συσχέτιση.
Έτσι τα κινεζικά επιτόκια ακολούθησαν τα αμερικανικά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Κίνας απόλαυσαν μια περίοδο φτηνού χρήματος.
Ωστόσο, σήμερα η Fed αυξάνει τα επιτόκια, σε μια συγκυρία που η οικονομία της Κίνας εξασθενεί.
Η άνοδος των κινέζικων επιτοκίων με έναν τραπεζικό τομέα που αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα, με υψηλό καταναλωτικό χρέος και με υπεχρεωμένες ετιαρείες που υποφέρουν από ένα κύμα χρεοκοπιών, κινδυνεύει να μετατρέψει το πρόβλημα σε μεγάλη κρίση.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το γιουάν συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο και θα αυξήσει τα επιτόκια ή αν θα χαλαρώσει τη σύνδεση γουάν - δολαρίου και θα το αφήσει να υποτιμηθεί.

Έξοδος κεφαλαιών από την Κίνα

Τρίτον,
η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα επιδεινώσει την έξοδο κεφαλαιών από την Κίνα.
Όταν τα επιτόκια της κινεζικής κυβέρνησης ήταν 3%-5% υψηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, το χρήμα έρεε στην Κίνα, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.
Τώρα τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα κινέζικα ομόλογα.
Αν προσθέσουμε σε αυτά τον αδύναμο εταιρικό τομέα και τις πιέσεις στην αγορά ακινήτων, ακόμη και οι Κινέζοι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Κίνας.
Για χώρες όπως η Ιαπωνία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκροές κεφαλαίων σημαίνουν πτώση του ισοτιμίας του νομίσματος.
Η Κίνα διαθέτει αποθεματικά 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν όμως ληφθούν υπόψη το μέγεθος της οικονομίας της και της τοπικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, αυτά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα από ό,τι φαίνεται.
Οι ΗΠΑ τώρα παρέχουν υψηλότερα επίπεδα ασφαλών αποδόσεων περιουσιακών στοιχείων με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο και είναι προφανές γιατί οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν τις τράπεζες και τους επενδυτές για τη μετακίνηση κεφαλαίων εκτός Κίνας.

Η Κίνα έχει πλέον μόνο αρνητικές επιλογές

Η Κίνα προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο της χρηματοπιστωτικής πολιτικής αγνοώντας την πραγματικότητα της οικονομικής πολιτικής.
Δεδομένου του αναμενόμενου πολυετούς κύκλου υψηλών επιτοκίων και της πιθανής συνακόλουθης ισχύος του δολαρίου ΗΠΑ, το Πεκίνο πρέπει να λάβει ορισμένες σκληρές αποφάσεις.
Θα αυξήσει τα επιτόκια για να ανακόψει την πτώση του γιουάν ενόψει ενός πιθανού κλυδωνισμού της οικονομίας;
Ή θα υπερασπιστεί το γιουάν, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές ροές, και ειδικά την εκροή κεφαλαιών;
Ρεαλιστικά, θα πρέπει να περιμένουμε από το Πεκίνο να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, δεδομένου ότι έχει μόνο αρνητικές επιλογές.
Η περαιτέρω μείωση των ροών κεφαλαίων θα απομακρύνει τις διεθνείς επενδύσεις από έναν ήδη μη ελκυστικό προορισμό.
Η αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει στη συνέχεια να οδηγήσει την κινεζική οικονομία στα άκρα.
Ωστόσο, το να μην κάνει τίποτα ενέχει επίσης κινδύνους, ειδικά οι αγορές τρομοκρατηθούν από τις προβληματικές τράπεζες, την πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και την προσέγγιση του Πεκίνου.
Κι ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν καλές επιλογές, το Πεκίνο θα αποφύγει την πραγματικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης