Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε ύφεση - Τα ομόλογα καταφύγιο στην καταιγίδα που έρχεται

JP Morgan: Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε ύφεση - Τα ομόλογα καταφύγιο στην καταιγίδα που έρχεται
«Είμαι βέβαιος ότι οδηγούμαστε σε ύφεση» ανέφερε ο βετεράνος αναλυτής της αγοράς ομολόγων της JP Morgan, Bob Michele
Σχετικά Άρθρα

Σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας βραχυπρόθεσμης λήξεως θα στραφεί ο βετεράνος αναλυτής της αγοράς ομολόγων της JP Morgan, Bob Michele.
«Είμαι βέβαιος ότι οδηγούμαστε σε ύφεση και οι τίτλοι χρέους υψηλής ποιότητας θα αποτελέσουν καταφύγιο στην καταιγίδα που έρχεται.
Χρειαζόμαστε μια πτήση προς την ποιότητα, το ασφαλές καταφύγιο που θα αναζητούν όλοι», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan Asset Management.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, όπως λέει η JP Morgan, ο πόνος θα επιδεινώνεται όσο πλησιάζει η οικονομική πτώση. 
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έχει ήδη προεξοφληθεί και όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα, με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και μεγάλο όγκο αποταμιεύσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Eπιτόκια

«Η Fed σας λέει ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα», λέει ο αναλυτής της JP Morgan.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν πλήξει τις αποδόσεις των επενδυτών χρέους σε όλο το φάσμα των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.
Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις των επιτοκίων λόγω της υψηλότερης διάρκειάς τους, σημείωσαν πτώση άνω του 19% το 2022 και βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για να καταγράψουν ιστορικό χαμηλό.
Ωστόσο, ο Michele αναμένει ότι η ανατιμολόγηση σε αυτήν την αξιόπιστη γωνιά της αγοράς έχει σχεδόν τελειώσει και βλέπει ευκαιρίες σε εταιρείες επενδυτικού επιπέδου και βραχυπρόθεσμη τιτλοποιημένη πίστωση.
Έχει επίσης μια πιο ευνοϊκή άποψη για το μακροχρόνιο χρέος της.
«Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ψάχνω να αγοράσω υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία μεγάλης διάρκειας», είπε ο Michele, προσθέτοντας:
Η ανατιμολόγηση στην αγορά των Junk bonds, εν τω μεταξύ, είναι μόνο περίπου το ένα τρίτο του δρόμου.
Τα spreads στα junk bonds που έληγαν την Τρίτη διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στις 447 μονάδες βάσης, με τον Michele να αναμένει ότι τα επασφάλιστρα κινδύνου θα κορυφωθούν εν μέσω ύφεσης, στις 800 μονάδες βάσης έως τις 1.000 μονάδες βάσης.
Και ενώ ο δείκτης είναι «οριακά καλύτερος» από άποψη ποιότητας, υπάρχει τεράστιο κενό χρηματοδότησης στην αγορά χρέους που αφορά εταιρείες χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος ομολόγων να είναι μη ρευστοποιήσιμο, πρόσθεσε.
«Και μαντέψτε ποια θα είναι η βαλβίδα ανακούφισης για τους επενδυτές που θέλουν να διακινδυνεύσουν; Τα ομόλογα του Δημοσίου», είπε ο Michele.
Επισημαίνεται πως το κόστος δανεισμού, γενικά, έχει εκτοξευτεί στα ύψη καθώς η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολο την άντληση νέων κεφαλαίων.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται σε ολόκληρο το πιστωτικό φάσμα, με τις αθετήσεις να επιταχύνονται και τη ρευστότητα να σπανίζει καθώς η εποχή των ευνοϊκών πιστωτικών συνθηκών που τροφοδοτούνται από χαμηλά επιτόκια φτάνει στο τέλος της, ανέφερε σε σημείωμα της Moody's Investors Service.
«Οι αγορές προεξοφλούν μια ήπια προσγείωση, όχι ύφεση.
Θα δούμε τι θα συμβεί όταν τα spreads αρχίσουν να εκτοξεύονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης