Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε Β (high) από B, σταθερό το trend – Σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας

DBRS: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε Β (high) από B, σταθερό το trend – Σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας
Η DBRS αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς…
Σε αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς σε B (high), από B, με σταθερό Outlook, προχώρησε ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar…
Πιο συγκεκριμένα, η DBRS Ratings αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης εκδότη σε Β (υψηλή) από Β.
Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις είναι σταθερή.
Η Εσωτερική Αξιολόγηση (IA) της Τράπεζας έχει αναβαθμιστεί σε Β (high) από Β και η Αξιολόγηση Υποστήριξής της διατηρήθηκε στο SA3.
Όπως υπενθυμίζεται, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. είναι η κύρια λειτουργική οντότητα της Πειραιώς Holdings, ενός από τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα.
Μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό που ολοκληρώθηκε το 2020 (hive down), η Τράπεζα είναι 100% θυγατρική της Piraeus Financial Holdings S.A.
Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, όμως διαπιστώνονται ακόμη αδυναμίες.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλέον πιο ανθεκτική σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, λόγω της συνεχιζόμενης απορρόφησης κινδύνου, της καθαρής πιστωτικής επέκτασης καθώς και της ισχυρής κάλυψης έναντι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Η αναβάθμιση ενσωματώνει επίσης την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του Ομίλου, που αναμένεται να συνεχίσει με περαιτέρω εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων υποστηριζόμενη από υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια και χαμηλότερο πιστωτικό κόστος, δεδομένου του βελτιωμένου προφίλ κινδύνου.
Για τον ίδιο λόγο, λέει η DBRS, «αναμένουμε ισχυρότερη δημιουργία βασικών κερδών, αντανακλώντας τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση μετά από μια βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης».
Οι αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τη μέτρια διαφοροποίηση της επιχείρησης.
Η ρευστότητας του Ομίλου είναι υγιής, αν και παραμένει ευάλωτος σε κραδασμούς.
Οι αξιολογήσεις ενσωματώνουν επίσης το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, το οποίο θεωρείται ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.
Μια αναβάθμιση θα προέκυπτε εάν η Πειραιώς βελτίωνε το τρέχον προφίλ κινδύνου της, ενισχύοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα και επιδεικνύοντας βελτιωμένη κερδοφορία.
Σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της κεφαλαιοποίησης και της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, θα υπάρξει υποβάθμιση.

Κερδοφορία...

Σύμφωνα με την DBRS, η Πειραιώς είναι ένας από τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα με ενεργητικό περίπου 83 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 και ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά.
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παραμένει ο βασικός μέτοχός της, κατέχοντας το 27% του μετοχικού κεφαλαίου του.
Μετά από μια βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, η Πειραιώς στοχεύει να ενισχύσει τις πηγές εσόδων και τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα, να αυξήσει τους όγκους δανείων, να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού της και να ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Παρά την πρόσφατη πρόοδο, η δύναμη δικαιόχρησης του Ομίλου εκτιμάται ως περιορισμένη, παρά τη μείωση του δείκητ NPEs.
Η κερδοφορία της Πειραιώς ήταν πολύ αδύναμη τα τελευταία χρόνια… λόγω των χαμηλότερων εσόδων λόγω της απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου δανείων και της χαμηλής διαφοροποίησης, καθώς και των χρεώσεων αναδιάρθρωσης και του αυξημένου πιστωτικού κόστους.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της COVID-19 και των τιτλοποιήσεων.
Ωστόσο, ο Όμιλος φαίνεται να έχει αντιστρέψει αυτή την τάση, αναφέροντας καθαρά κέρδη 780 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, έναντι καθαρής ζημίας 3,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021.
Εξαιρουμένων των έκτακτων και στις δύο περιόδους, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% το 9μηνο του 2022, σε ετήσια βάση.
Παρά τα μειωμένα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω απομάκρυνσης κινδύνου και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση το εννεάμηνο του 2022, υποστηριζόμενα από υψηλότερες καθαρές προμήθειες και σημαντικά άλλα μη τοκοφόρα έσοδα.
Το εννεάμηνο του 2022, ο λόγος κόστους προς έσοδα του Ομίλου ήταν 48% σε υποκείμενη βάση, από 45% το εννεάμηνο του 2021.
Τα κόκκινα δάνεια ήταν 512 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, αισθητά μειωμένα από 4,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, αν και εξακολουθεί να συνεπάγεται ένα σημαντικό ετήσιο κόστος κινδύνου 190 μ.β.
Σε κάθε περίπτωση, η κερδοφορία του Ομίλου βελτιώνεται σταδιακά, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια και τη μείωση στο κόστος κινδύνου.

Ποιότητα ενεργητικού

Οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού της Πειραιώς έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω των πωλήσεων NPE E και των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής, ωστόσο παραμένουν αδύναμοι.
Το 2022, τα ακαθάριστα NPEs ήταν 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 44% σε ετήσια βάση και μειωμένα κατά 85% σε σύγκριση με το τέλος του 2020.
Αυτό μεταφράζεται σε δείκτη NPE 8,7% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, από 16,6% ένα χρόνο νωρίτερα.
Η DBRS θεωρεί θετική την αύξηση της ταμειακής κάλυψης NPE του Ομίλου σε 49,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 από 38,9% ένα χρόνο νωρίτερα.
Επίσης, η νέα παραγωγή δανείων του Ομίλου ήταν πάνω από τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 46% το εννεάμηνο του 2022, σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της εταιρικής δραστηριότητας και των έργων που συνδέονται με το πρόγραμμα κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Ο σχηματισμός καθαρού NPE παρέμεινε αρνητικός το εννεάμηνο του 2022, καθώς οι εισροές NPE υπεραντισταθμίστηκαν από εκροές NPE, πωλήσεις και διαγραφές, παρά τη λήξη των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία.
Σύμφωνε με τον οίκο, ο δείκτης NPE θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα λόγω της επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος.
Ωστόσο, η Πειραιώς θα μπορέσει να διατηρήσει ένα ισχυρότερο προφίλ κινδύνου σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν της, λόγω της συνεχιζόμενης απομάκρυνσης του κινδύνου και της καθαρής πιστωτικής επέκτασης καθώς και της ισχυρότερης κάλυψης NPE.

Προφίλ χρηματοδότησης

Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι το προφίλ χρηματοδότησης του Ομίλου έχει βελτιωθεί, λόγω αύξησης των καταθέσεων (+9% σε ετήσια βάση από το τέλος Σεπτεμβρίου 2022), της προσφυγής σε πηγές της ΕΚΤ και στη διατραπεζική αγορά, και της ενισχυμένης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης παραμένει μέτρια, με τις καταθέσεις πελατών να αντιστοιχούν στο 77% της συνολικής χρηματοδότησης της Πειραιώς στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ακολουθούμενη από τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (19%) και τη διατραπεζική αγορά (1%), ενώ εκδόθηκαν χρεόγραφα (3%).
Η απομόχλευση του χαρτοφυλακίου δανείων σε συνδυασμό με τη συσσώρευση καταθέσεων οδήγησε σε μείωση του καθαρού δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 63% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) του Ομίλου και ο Δείκτης Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης (NSFR) ήταν 192% και 129% αντίστοιχα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, και οι επερχόμενες λήξεις ομολόγων είναι διαχειρίσιμες.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας παραμένει ευάλωτο σε κραδασμούς.

Κεφάλαια (ΒΒ)

Παρά την πρόσφατη βελτίωση χάρη στις ενέργειες αποκατεστημένης παραγωγής οργανικού κεφαλαίου και διαχείρισης κεφαλαίου, λέει η DBRS, «εξακολουθούμε να θεωρούμε την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου ως σχετικά αδύναμη, λόγω των επιπτώσεων από τη μαζική απομάκρυνση κινδύνου. Από την 1η Οκτωβρίου 2022 η Πειραιώς ανέφερε εισαγόμενους δείκτες CET1 και Συνολικού Κεφαλαίου 12,2% και 16,8% αντίστοιχα, από 9,9% και 14,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021.
Ως αποτέλεσμα, τα κεφαλαιακά αποθέματα ήταν 271 μ.β. και 257 μ.β. αντίστοιχα πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις SREP για τους δείκτες CET1 και Συνολικού Κεφαλαίου, εξαιρουμένης της χαλάρωσης των απαιτήσεων της ΕΚΤ που θα λήξουν στις 1 Ιανουαρίου 2023.
Η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου θα επωφεληθεί από πιο διαρκή εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου στο μέλλον, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, του μειωμένου πιστωτικού κόστους και της χαμηλότερης επιβάρυνσης από τα NPEs.
Η κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, ωστόσο, παραμένει αδύναμη λόγω των σημαντικών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που αντιπροσωπεύαν το 94% του κεφαλαίου CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης