Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί ο Bill Ackman: Η Fed χρειάζεται μια βαθιά, καταστροφική για την απασχόληση, ύφεση για να μειώσει τον πληθωρισμό

Προειδοποιεί ο Bill Ackman: Η Fed χρειάζεται μια βαθιά, καταστροφική για την απασχόληση, ύφεση για να μειώσει τον πληθωρισμό
Η αποδοχή ενός στόχου πληθωρισμού στο 3% +/- είναι καλύτερη στρατηγική για μια ισχυρή οικονομία
Ο στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για πληθωρισμό 2% είναι ανέφικτος χωρίς σοβαρό πόνο για την αμερικανική οικονομία.
Αυτό αναφέρει ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, Bill Ackman, σχολιάζοντας την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε ένα εύρος 4,25%-4,5% στις 14 Δεκεμβρίου 2022, την έβδομη που οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς τους το 2022.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital ανέφερε σε ένα tweet ότι θα χρειαζόταν μια "βαθιά, καταστροφική για την απασχόληση, ύφεση" για να επιστρέψει ο πληθωρισμός σε αυτό το επίπεδο, το οποίο σηματοδοτεί τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη σταθερότητα των τιμών.
"Ακόμη και αν επιστρέψει στο 2%, δεν θα παραμείνει σταθερός εκεί μακροπρόθεσμα", ανέφερε ο Ackman.
"Η αποδοχή ενός στόχου πληθωρισμού στο 3% +/- είναι καλύτερη στρατηγική για μια ισχυρή οικονομία και την αύξηση της απασχόλησης μακροπρόθεσμα", ανέφερε.

Πολλές αμφιβολίες

Ο Ackman έχει στο παρελθόν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.
Σε μια τριμηνιαία κλήση με τους επενδυτές της Pershing τον περασμένο μήνα, ο hedge fundder δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα είναι δομικά υψηλότερος, μαζί με τα επιτόκια - με καθέναν από αυτούς τους παράγοντες να αποτελεί κίνδυνο για τις αγορές μετοχών.
"Η απο-παγκοσμιοποίηση, η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η ανάγκη να πληρώνονται οι εργαζόμενοι περισσότερο, οι αλυσίδες εφοδιασμού με χαμηλότερο ρίσκο και μικρότερη διάρκεια είναι όλα πληθωριστικά", δήλωσε ο Ackman.
"Η Fed δεν μπορεί να αλλάξει τον στόχο της τώρα, αλλά πιθανότατα θα το κάνει στο μέλλον".
Νωρίτερα φέτος, ο Ackman υποστήριξε την επιθετική δράση της Fed και ζήτησε μια αύξηση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο.

Συμφωνεί και ο Fink της BlackRock

Ο επικεφαλής της Pershing Square δεν είναι η μόνη φωνή στη Wall Street που πιστεύει ότι οι προσδοκίες της Fed για τον πληθωρισμό είναι μη ρεαλιστικές, καθώς οι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι, όπως τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, οι εργασιακές ανισορροπίες και οι γεωπολιτικές εντάσεις, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Σύνοδο Κορυφής των New York Times Dealbook στη Νέα Υόρκη ότι οι επενδυτές θα πρέπει πιθανότατα να ζήσουν με πληθωρισμό γύρω στο 3-4% και επιτόκια της τάξης του 2-3% - κάτι που χαρακτήρισε ως μια περίοδο "κακουχίας" για την οικονομία.
Ο Gargi Chaudhuri, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής iShares Americas της BlackRock, επεσήμανε σε σημείωμά του ότι οι τομείς που συνεχίζουν να κρατούν τον πληθωρισμό υψηλότερα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό εντός της συνιστώσας των υπηρεσιών του ΔΤΚ, όπως τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών.
"Οι συνιστώσες των υπηρεσιών εντός του ΔΤΚ τείνουν να είναι πιο επίμενος - η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες αργεί περισσότερο να επιβραδυνθεί, επειδή θεωρείται ότι αντανακλούν την αύξηση των μισθών και δεν προσαρμόζονται οι τιμές τους τόσο πολύ όσο τα αγαθά", δήλωσε ο Chaudhuri.
"Εξαιτίας αυτού, η μετακίνηση από το 5% στο 2% του ετήσιου πληθωρισμού δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η μετακίνηση από το 9% στο 5% του πληθωρισμού".
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ross Mayfield της Baird δήλωσε ότι το κόστος της μετάβασης από ένα ποσοστό πληθωρισμού 4% σε 2% γίνεται όλο και πιο υψηλό.
"Θα έρθει πιθανότατα με κάποιο σημαντικό πλήγμα μεταξύ των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας", έγραψε ο Mayfield σε σημείωμά του.
"Τελικά, πιστεύουμε ότι θα επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνουν τα επιτόκια και στη συνέχεια θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να παρατηρήσουν το τοπίο και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης