Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι αναλαμπές στις αγορές τίναγμα ψόφιας γάτας στις 3.000 μον. ο S&P 500 έως Απρίλιο 2023 – BMO: Δυσοίωνα μηνύματα

BofA: Οι αναλαμπές στις αγορές τίναγμα ψόφιας γάτας στις 3.000 μον. ο S&P 500 έως Απρίλιο 2023 – BMO: Δυσοίωνα μηνύματα
Από την πλευρά της η BMO διατυπώνει απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και αναφέρει ότι το βασικό σενάριο εμπεριέχει δυσοίωνα μηνύματα…
Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds διατυπώνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2023…
Η Bank of America υποστηρίζει ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα βρίσκεται την Άνοιξη του 2023 στις 3.000 μονάδες ή πτώση -22% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (περίπου 3.850 μονάδες) και θεωρεί ότι όποιες αναλαμπές σημειωθούν στις αγορές θα πρέπει να θεωρείται τίναγμα της ψόφιας γάτας….

Από την πλευρά της η BMO διατυπώνει απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και αναφέρει ότι το βασικό σενάριο εμπεριέχει δυσοίωνα μηνύματα…

BofA: Οι αναλαμπές στις αγορές τίναγμα ψόφιας γάτας στις 3.000 μον. ο S&P 500 έως Απρίλιο 2023

Το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενόψει και περικοπές στον ισολογισμό (QT), θα «λήξει με δάκρυα» για πάρα πολλούς επενδυτές… προειδοποιεί η Bank of America (BofA), που πρoβλέπει πτώση -20% στον δείκτη S&P 500 στη Wall Street ή στις 3.000 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023.
Ειδικότερα, οι επενδυτές της Wall Steet προτίμησαν μετοχές και ομόλογα το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη 14/12, βάζοντας έτσι τέλος σε ένα σερί εκροών τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει στην καθιερωμένη Global Research η BofA.
Ειδικότερα, οι καθαρές εισροές στις μετοχές έφθασαν τα 18 δισεκ. δολάρια για την εβδομάδα, με το αντίστοιχο ποσό στο ομόλογα να διαμορφώνεται σε 2,3 δισεκ. δολάρια.
Παράλληλα, οι καθαρές εκροές σε χρυσό και μετρητά ανήλθαν σε 200 εκατ. και 31,1 δισεκ. δολάρια, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη «Bull & Bear», κατέγραψε άλμα στις 3,1 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι το 2023 αναμένεται να αποτελέσει άλλη μια σκληρή χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές, με τον S&P 500 να περνά σε δραματική διόρθωση εάν η αμερικανική οικονομία κυλήσει σε ύφεση.
Σε σημείωμά τους οι αναλυτές της BofA ότι ο S&P μπορεί να πέσει έως και τις 3.240 μονάδες ή περίπου κατά 20%, από τα τρέχοντα επίπεδά του εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες.
«Η ιστορία μας δείχνει ότι αν η αμερικανική οικονομία εισέλθει σε ύφεση, ο δείκτης S&P θα πιάσει τον πάτο του κατά τη διάρκεια της ύφεσης και όχι πριν», ανέφερε το σημείωμα.
«Μόνο κατά την ύφεση του Μαρτίου 1945 - Οκτωβρίου 1945 υπήρξε ράλι του SPX πριν και καθ όλη τη διάρκεια της ύφεσης».
Ο S&P έχει ήδη χάσει 16% φέτος, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης μέσα στο 2023.
Ωστόσο, οι αναλυτές στρατηγικής της Bank of America επέστησαν την προσοχή στον κίνδυνο περαιτέρω πτώσης για την αγορά.
«Η μέση και διάμεση πτώση του δείκτη S&P που σχετίζεται με την ύφεση είναι 32,5% και 27,1%, αντίστοιχα, και διήρκεσε 13,1μήνες  και 14,9 μήνες, αντίστοιχα», έγραψαν.
«Αυτά τα νούμερα ισοδυναμούν με μια πτώση του S&P στις 3.500 έως 3.240 μονάδες το διάστημα από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2023»
Παρά την ελαφρά επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα –ο πληθωρισμός αυξήθηκε 7,7% ετησίως, ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Ιανουάριο – εξακολουθεί να υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση στη Wall Street ότι η Fed θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση καθώς αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
Η Fed προχώρησε τον Νοέμβριο σε μια τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της στο εύρος 3,75% - 4%, δηλαδή σε βαθιά περιοριστικά επίπεδα και δεν έδειξε ότι σκοπεύει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

BMO: Δυσοίωνα μηνύματα

Ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών και η επιθετική απάντηση των Κεντρικών Τραπεζών FED και ΕΚΤ, ήταν η κυρίαρχη οικονομική ιστορία του 2022 αναφέρει η αμερικανική BMO.
Αλλά πρέπει να εστιάσουμε στο σκηνικό ανάπτυξης, το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε που θα μας οδηγήσει ο πληθωρισμός στη συνέχεια.
Και, εκεί, συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα καθώς πλησιάζουμε στο τέλος ενός ταραχώδους 2022 - οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για το 2022 αναβαθμίζονται σταθερά σε πολλές βασικές οικονομίες. Στην πραγματικότητα, όταν η σκόνη καταλαγιάσει, φαίνεται ότι η παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι αρκετά κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, λίγο πάνω από το 3% για το 2022…
Αν και είναι χαμηλότερη από την ανάκαμψη του 2021 στο 6% (μετά την κατάδυση 3% λόγω του COVID το 2020), εξακολουθεί να είναι περίπου 0,5% καλύτερη από ότι αναμενόταν γύρω στα μέσα του 2022, με αναβαθμίσεις σε οικονομίες τόσο διαφορετικές όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ευρωζώνη και ναι και η Ρωσία.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το ελαφρώς πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα, το 2022 πρέπει να θεωρείται μια πολύ μέτρια χρονιά, ειδικά σε σύγκριση με τις προσδοκίες ανάπτυξης στην αρχή του 2022.

Η αύξηση των επιτοκίων μετέτρεψε το προηγούμενο αφήγημα «ράλι παντού» σε σχεδόν «πουλήστε τα πάντα», με αρνητικές διψήφιες αποδόσεις τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα, στα κρυπτονομίσματα ακόμη και στα μέταλλα.
Για να δώσουμε μια αίσθηση του πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση στις αγορές, δεν υπήρξε καμία χρονιά τα τελευταία 50 χρόνια όπου τόσο ο S&P 500 όσο και τα 10ετή ομόλογα να καταγράφουν συνολικές αποδόσεις.
Ο S&P 500 υποχωρεί σχεδόν 20% από το ανώτατο όριο που έφτασε στις αρχές του 2022.

Ο συνδυασμός των αδύναμων αγορών μετοχών του 2022 και μιας βαθιάς ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων σίγουρα στέλνει ένα δυσοίωνο μήνυμα για τις προοπτικές ανάπτυξης του 2023.
Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 δεν είναι αισιόδοξες.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν μια ύφεση το 2023, ήπια για τις ΗΠΑ και βαριά για την Ευρώπη.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί παράγοντες που θα μετριάσουν το πλήγμα από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Πρώτον, οι ισολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παραμένουν σε γενικές γραμμές υγιείς, γεγονός που τονίζεται από τη διατήρηση της πανδημικής αποταμίευσης.
Δεύτερον, υπάρχει ακόμα κάποια περιορισμένη ζήτηση για αντικείμενα που ήταν ανέφικτα τα τελευταία τρία χρόνια - οχήματα, ταξίδια.
Τρίτον, υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση για εργαζομένους σε ορισμένους τομείς, ιδίως στον τομέα της φιλοξενίας, των κατασκευών και της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαχωρίζοντας αυτούς τους διάφορους παράγοντες, υπάρχει ακόμα μια λογική πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να μην βυθιστεί πλήρως σε ύφεση.
Εάν οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιηθούν, εάν οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού υποχωρήσουν περαιτέρω και ο πληθωρισμός υποχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν την πολιτική τους σχετικά σύντομα.
Το σενάριο αυτό έχει 25%-30% πιθανότητες…
Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα από αυτό το σενάριο…
Το σενάριο της μεγάλης επιδείνωσης έχει πιθανότητες 20%-25%.
Ωστόσο το βασικό σενάριο θέλει μια ήπια ύφεση τείνουν, με περίπου 50% πιθανότητα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα πάει ξανά ενάντια στο παγκόσμιο τάση το 2023.
Η ανάπτυξη στην Κίνα θα είναι περίπου 4,5% το 2023 από το υποτονικό 3% το 2022.

Ολοκληρώνοντας, ο μόνος λόγος για τον οποίο μιλάμε ακόμη για ύφεση είναι λόγω του μαινόμενου πληθωρισμού και του σκληρού φαρμάκου που απαιτείται για την καταστολή του.
Η νομισματική πολιτική τελικά λειτουργεί…
Τα καλά νέα για τις οικονομίες και τις χρηματιστηριακές αγορές θα ήταν εάν αυτή η πολιτική λειτουργήσει αρκετά γρήγορα και ο πληθωρισμός υποχωρήσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για το πιο ευνοϊκό σενάριο μας…ωστόσο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό… ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης