Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα μεγάλα ερωτηματικά για το ράλι της Wall Street - Οι αποκλίσεις και οι θεωρίες των short

Τα μεγάλα ερωτηματικά για το ράλι της Wall Street - Οι αποκλίσεις και οι θεωρίες των short
Ένα ράλι που καθοδηγείται από τεχνικούς παράγοντες έκανε την αγορά να αποκλίνει από τα θεμελιώδη μεγέθη
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν κάνει ράλι παρά την επιδείνωση των κερδών και των οικονομικών προσδοκιών, δημιουργώντας "μαζικές αποσυνδέσεις" που απειλούν τη σταθερότητα της αγοράς, προειδοποίησε η Lisa Shalett της Morgan Stanley Wealth Management.
Η επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley επισήμανε την άνοδο των μετοχών που είναι ευαίσθητες στην οικονομία σε σχέση με τις αμυντικές μετοχές ως ένδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στη μελλοντική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι δείκτες των λιανικών πωλήσεων, της μεταποίησης και της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών έχουν αποδυναμωθεί μαζί με τα εταιρικά κέρδη.
Το αποτέλεσμα, ανέφερε η Shalett, είναι ότι η αναλογία απόδοσης των κυκλικών έναντι των αμυντικών μετοχών δεν ήταν ποτέ τόσο εκτός συγχρονισμού με τους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες όσο τώρα.
Ενώ η αναντιστοιχία πλαισιώνεται όλο και περισσότερο ως ένδειξη ότι η αγορά προβλέπει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας παρά τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Shalett είναι επιφυλακτική.
Η ίδια αποδίδει το τελευταίο ράλι των μετοχών σε δυνητικά βραχυπρόθεσμους τεχνικούς παράγοντες, όπως οι πωλητές ανοιχτών πωλήσεων που αγοράζουν πίσω μετοχές για να καλύψουν πτωτικές θέσεις και η εποχιακή τάση των επενδυτών να συρρέουν στους μεγαλύτερους χαμένους της αγοράς από το προηγούμενο έτος.
735d8552e2a28418d2a62fd309dd1b86.webp
Οι αποκλίσεις

Με άλλα λόγια, ένα ράλι που καθοδηγείται από τεχνικούς παράγοντες έκανε την αγορά να αποκλίνει από τα θεμελιώδη μεγέθη.
"Έχω ακούσει τις θεωρίες ότι οι άνθρωποι λένε "ναι, καταλαβαίνουμε τι θα έπρεπε να συμβεί, αλλά θα το κοιτάξουμε μέσα από αυτό", δήλωσε η Shalett.
"Δεν ξέρω πόσο μακριά φτάνει η κρυστάλλινη σφαίρα τους για να κοιτάξουν μέσα από αυτό, αλλά η ιστορία δεν είναι ευγενική σε τέτοιου είδους μαζικές αποσυνδέσεις".
Από τις αρχές Ιανουαρίου, ένας δείκτης που παρακολουθεί τις κυκλικές μετοχές έχει σημειώσει άλμα 13%, σε σύγκριση με πτώση 2% από την αμυντική συνομοταξία.
Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση των κερδών του S&P 500 έχουν γίνει αρνητικές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.
Επιπλέον, η χρηματιστηριακή άνοδος που έχει ανυψώσει τον S&P 500 έως και 17% από το χαμηλό του Οκτωβρίου έχει συμβάλει στη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών - μια εξέλιξη που ορισμένοι θεωρούν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τη ζήτηση και να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Η τελευταία βιασύνη των επενδυτών σε βραχυπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το χρήμα εξακολουθεί να είναι εύκολα διαθέσιμο, δήλωσε η Shalett.
Ενώ ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνει το ράλι της αγοράς, η Shalett προειδοποίησε ότι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να υιοθετήσουν πιο σκληρή ομιλία για να περιορίσουν τα κέρδη των μετοχών.
"Αυτή η χρήση των δικαιωμάτων προαίρεσης και αυτή η προθυμία για τέτοιου είδους στρατηγικές με πολύ υψηλό τζίρο, για μένα, είναι μια ένδειξη ότι η ρευστότητα παίζει ρόλο, ότι η σταθερότητα της αγοράς θα σηκώσει και πάλι το κεφάλι της ως ζήτημα", είπε.
"Αν ο πρόεδρος Powell δεν θέλει να μιλήσει γι' αυτό, ενδεχομένως κάποιοι από τους άλλους διοικητές που εξετάζουν πραγματικά τα δεδομένα μπορεί να αρχίσουν να το αναφέρουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης