Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι βλέπει ο Putin μετά από έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία: Σε βαθύ διχασμό η Δύση, σε στρατηγικό αδιέξοδο το Κίεβο

Τι βλέπει ο Putin μετά από έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία: Σε βαθύ διχασμό η Δύση, σε στρατηγικό αδιέξοδο το Κίεβο
Δεν υπάρχει ενότητα στο ΝΑΤΟ...
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς, από τη σκοπιά τους, θα πρέπει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχει ενότητα στο ΝΑΤΟ πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ το Κίεβο τελεί σε στρατηγικό αδιέξοδο...

Τι θέλει η Ουκρανία

Στα τέλη Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, δήλωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα καταλάβουν την Κριμαία.
Και είπε στη Wirtualna Polska ότι η Ρωσία θα διασπαστεί σε πολλά μέρη.
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov δημοσίευσε ένα άρθρο στην Ukrayinska Pravda στις 11 Φεβρουαρίου.
Κατά τη γνώμη του, το Κίεβο πραγματικά θα έχει νικήσει όταν η Ρωσία εξαφανιστεί.
Είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, αφού οι Ρώσοι δεν είναι Γερμανοί, που επανεκπαιδεύτηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λοιπόν, για αρχή, η Μόσχα πρέπει να στερηθεί τα πυρηνικά όπλα της.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδριάσεις του φόρουμ των Ρώσων αυτονομιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την αιγίδα των ουκρανικών αρχών.
«Εκπρόσωποι» μικρών… ομάδων πολιτών διηγήθηκαν από βήματος πώς στο μακρινό παρελθόν η Μόσχα τους είχε στερήσει την ελευθερία τους.
Παρότι επρόκειτο για μικρές ομάδες, που δεν αποτελούν σοβαρή εκπροσώπηση, αυτό δεν εμπόδισε τους διοργανωτές να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις ως καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ;

Η έκδοση Politico, επικαλούμενη τον επικεφαλής του State Department, Antony Blinken, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνιστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να εισβάλουν στην Κριμαία.
Αλλά, φυσικά, η τελική απόφαση εναπόκειται στο Κίεβο. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland είπε ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται πώς όχι μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, αλλά και να τη διασφαλίσει στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, το Κίεβο θα χρειαστεί ισχυρή αεράμυνα και στρατό.
Η αποστρατιωτικοποίηση της Κριμαίας είναι υποχρεωτική προϋπόθεση.
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken - RIA Novosti, 1920, 20.02.2023
Μετά την αναπόφευκτη «στρατηγική ήττα του Putin», εφόσον επιτευχθεί, η Μόσχα δεν θα έχει καμία πιθανότητα εκδίκησης.
Ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Kurt Volker, πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο να καταλάβει κανείς την Κριμαία: αρκεί να την απομονώσει.
Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί ο χερσαίος διάδρομος προς τη χερσόνησο, τη γέφυρα Κερτς και τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο αμφιβάλλει για τις δυνατότητες του Κιέβου.
Ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού, στρατηγός Mark Milley, αναγνώρισε στις 20 Ιανουαρίου ότι θα ήταν «πολύ, πολύ δύσκολο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις να ανακαταλάβουν τα εδάφη που είχε η Ρωσία.

Τι θέλει η ΕΕ;

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Pavel Yablonsky στον RMF FM είπε ότι θα ήταν ό,τι χειρότερο εάν η Μόσχα νικούσε.
Ο πρόεδρος Andrzej Duda εξέφρασε την ετοιμότητά του να «χτίσει ένα σιδερένιο παραπέτασμα», μόνο και μόνο για να περιφράξει τους Ρώσους.
Οι επικεφαλής της Γαλλίας και της Γερμανίας, Emmanuel Macron και Olaf Scholz, δεν είναι τόσο ξεκάθαροι.
Και οι δύο επιμένουν ότι η Ρωσία πρέπει να χάσει και για αυτό θα στηρίξουν το Κίεβο για όσο χρόνο χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, το Παρίσι και το Βερολίνο αποδέχθηκαν το «ειρηνευτικό σχέδιο» δέκα σημείων του Ζelensky μόνο ως βάση για περαιτέρω συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Η Μόσχα αρνείται γενικά να συζητήσει τις ουκρανικές «προτάσεις» επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη την επικρατούσα πραγματικότητα.
Ο Macron δίνει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να χειροκροτήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky πριν από μια κοινή φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Ειδικότερα, αφού «είναι απαραίτητο να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ».
Οι Ρώσοι δεν πρέπει και δεν μπορεί να ταπεινωθεί, τονίζει, γιατί θα πρέπει να αποκατασταθεί η συνεργασία.
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού Jens Stoltenberg είναι σίγουρος ότι το Κίεβο θα ενταχθεί στo NATO αμέσως μετά τη νίκη επί της Μόσχας.
Την ίδια άποψη έχει και ο Zelensky.
Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει εναλλακτική από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Mόνον ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban Όρμπαν επικρίνει τη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ουκρανική σύγκρουση.

Από άκρη σε άκρη…

Οι διαφορές σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις των δυτικών απέναντι στη Ρωσία είναι ακόμα ασήμαντες, αλλά οι διαφορές μπορεί να ενταθούν.
Ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, σημειώνει ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί λένε σχεδόν τα ίδια λόγια.
«Κάποιος λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει, αλλά η Ρωσία δεν πρέπει να ηττηθεί, και κάποιος θέλει και τα δύο.
Για τη Μόσχα, όμως, το ένα δεν διαφέρει από το άλλο» δηλώνει.
Οι πιο επιθετικοί είναι οι Αμερικανοί.
«Λόγω της απόστασής τους από το πεδίο της μάχης, δεν αισθάνονται το βάρος της ευθύνης.
Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν, δυστυχώς.
Ο Macron διαφέρει λίγο, επιθυμώντας μεταπολεμική συνεργασία, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχει μεγάλη σημασία, λέει ο Lukyanov.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι - RIA Novosti, 1920, 20.02.2023

Κατά τη γνώμη του, οι δυτικοί ηγέτες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν την κατάσταση, επομένως συνεχίζουν να δίνουν όπλα στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, δεν έχουν απάντηση στο ερώτημα τι θα μπορούσε να οριστεί ως στρατιωτική επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - γιατί δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση ήττας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μεγάλο κράτος, οι Αμερικανοί τείνουν να βιάζονται και να απλοποιούν τα πάντα, λέει ο Alexei Arbatov, επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας στο Imemo Ras.
Joe Biden και Vladimir Zelensky κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο - RIA Novosti, 1920, 20/02/2023
Η Ευρώπη είναι πιο ορθολογική, κάτι που οφείλεται στους πολέμους, τις επαναστάσεις και άλλα χαρακτηριστικά της ιστορικής διαδρομής.
Αντίστοιχα, η παλέτα των απόψεων είναι πλουσιότερη.
Όμως, όσο πιο κοντά βρίσκεται η χώρα γεωγραφικά στη Ρωσία, τόσο μεγαλώνει ο φόβος.
«Για αρκετά χρόνια, η Μόσχα προσπαθούσε να εξισορροπήσει τις αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά το 2022 αυτό δεν τους εμπόδισε να ενώσουν τις δυνάμεις τους», σημειώνει ο ειδικός.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και, ενώ αυξάνουν την προσφορά όπλων, εξακολουθούν να σκέφτονται πώς να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης