Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ψευδαίσθηση η νομισματική κυριαρχία των ΗΠΑ, δείκτης παρακμής ο βασιλιάς... δολάριο - Γιατί είναι «γυμνός»

Ψευδαίσθηση η νομισματική κυριαρχία των ΗΠΑ, δείκτης παρακμής ο βασιλιάς... δολάριο - Γιατί είναι «γυμνός»
Όχι, μια χώρα δεν μια χώρα δεν μπορεί να έχει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα λόγω στρατιωτικής εξουσίας, αναφέρει ο Daniel Lacalle.
Σχετικά Άρθρα
Ψευδαίσθηση αποτελεί η νομισματική κυριαρχία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Daniel Lacalle… ο οποίος, με πρόσφατη ανάλυσή του, φροντίζει να μας εξηγήσει γιατί «ο βασιλιάς είναι γυμνός».
Το δολάριο απολαμβάνει την προνομία του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος λόγω πολλών παραγόντων:
της ασφάλειας των επενδυτών, της ανοιχτής και διαφανούς αγοράς, των ανεξάρτητων ιδρυμάτων και των πολιτικών ισορροπιών που ενισχύουν το νόμισμα των ΗΠΑ σε σχετικούς όρους.
Ωστόσο, μια χώρα δεν μπορεί να έχει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα λόγω στρατιωτικής εξουσίας, αναφέρει ο Lacalle.
Κανείς δεν δέχτηκε το Kopek όταν η Σοβιετική Ένωση κυριαρχούσε στο 50% της υφηλίου.
Για να θεωρηθεί ένα fiat νόμισμα ως παγκόσμιο αποθεματικό, πρέπει να γίνει ευρέως αποδεκτό ως μονάδα μέτρησης, μέθοδος πληρωμής και αποθεματικό αξίας.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση της πίεσης από τους πολιτικούς μπορεί να αποτελέσει απειλή για ένα νόμισμα που λειτουργεί ως αποθεματικό αξίας, και η πολιτική απειλή δεν στρέφεται μόνον κατά των νομισματικών αρχών, αλλά στοχεύει σε όλα τα ιδρύματα που παρέχουν ανεξάρτητους ελέγχους και ισορροπίες οι οποίες περιορίζουν την πολιτική επιβολή.
Όταν οι πολιτικοί μιλούν για την «κοινωνική χρήση» των χρημάτων, αυτό που ουσιαστικά λένε είναι ότι θα υποστείτε υψηλότερο πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σημαίνει επίσης πως θα γίνει τέτοια χρήση του νομίσματος ώστε να συγκαλυφθούν μαζικές δημοσιονομικές ανισορροπίες, υπό την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν το τοπικό νόμισμα.
Πράγματι, όπως λέει ο Daniel Lacalle, «δεν βγάζει νόημα».
Ένα fiat νόμισμα, όπως κάθε άλλο αγαθό ή υπηρεσία, υπόκειται σε προσφορά και ζήτηση:
Η υπερβολική προσφορά καταστρέφει την αγοραστική δύναμη με τον ίδιο τρόπο που η υπερβολική προσφορά μειώνει την τιμή, αλλά η αποδυνάμωση της ζήτησης που προστίθεται στην αύξηση της προσφοράς οδηγεί σε κατάρρευση.
Τη στιγμή που οι πολιτικοί σταματούν να υπερασπίζονται την αξία του νομίσματος καταστρέφουν τη χώρα που υπόσχονται να υπερασπιστούν.
Η καταστροφή του νομίσματος είναι το πρώτο σημάδι της παρακμής ενός έθνους.
Οι κυβερνήτες ενός κράτους ποτέ δεν πιστεύουν ότι θα τελειώσει η κυριαρχία του επειδή η διαδικασία είναι αργή, έως ότου ξαφνικά ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η εκάστοτε εθνική οικονομία καταρρέει.
Αυτό συμβαίνει όταν ούτε οι ντόπιοι ούτε οι αλλοδαποί δέχονται το κρατικό νόμισμα ως μέσο πληρωμής και αποθεματικό αξίας.
Διαβρώνεται αργά και η κατάρρευση συμβαίνει γρήγορα.
Η ζήτηση χάνεται όταν οι κυβερνήσεις επιτίθενται στο νόμισμα που λειτουργεί ως αποθεματικό αξίας, αλλά και στην ανεξαρτησία των θεσμών της, υπό την αντίληψη ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.
Η αξιολόγηση της υπομονής των ξένων και εγχώριων χρηστών ενός νομίσματος τελειώνει πάντα άσχημα.
Ωστόσο, οι εξουσίες πιστεύουν ότι μπορούν πάντα να εκδίδουν υποτιμημένα νομίσματα, καθιστώντας ταυτόχρονα τους πολίτες ομήρους ενός απαξιωμένου νομισματικού συστήματος.
Φυσικά, πρόκειται για ουτοπία, με τους πολίτες κάθε φορά να χάνουν την υπομονή τους με ένα όλο και πιο άχρηστο νόμισμα, με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε άλλα εμπορικά συστήματα, χρησιμοποιώντας άλλα μέσα πληρωμής, ακόμη και swaps.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να διαβρώνουν την ανεξαρτησία των θεσμών και την αγοραστική δύναμη του νομίσματος ες αεί.
Είναι λανθασμένο και πολλές οι αυτοκρατορίες έχουν εξαφανιστεί κάτω από τη σκιά αυτής της ψευδαίσθησης.

Η ψευδαίσθηση της νομισματικής κυριαρχίας…

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νέα νομισματική θεωρία είναι τόσο λανθασμένη.
Υποθέτει ότι η νομισματική κυριαρχία είναι στατική και δίνει το δικαίωμα στις κυβερνήσεις να κακοποιούν τα χρήματα κατά βούληση.
Ωστόσο, η νομισματική κυριαρχία εξαφανίζεται τόσο γρήγορα όσο η πλάνη της ατελείωτης εκτύπωσης χρημάτων.
Το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, διότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανθυποψηφίους.
Και, βέβαια, η κυριαρχία του δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικές της Federal Reserve εξασφαλίζουν υγιή χρήματα, αλλά επειδή άλλες κεντρικές τράπεζες είναι εξόχως χειρότερες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιβολή της χρήσης ενός νομίσματος μέσω ψηφιακών νομισμάτων δεν είναι η απάντηση.
Ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου το δολάριο θα παραμείνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι εάν η κυβέρνηση και η Fed δεσμευτούν να το ενισχύσουν, αυξάνοντας τη λαϊκή και παγκόσμια ζήτηση, όχι την επιβολή της, επειδή δεν λειτουργεί ποτέ.
Οι εναλλακτικές φαίνεται να είναι λίγες ή καμία… μέχρις ότου κάποιος προσφέρει ένα πραγματικό αποθεματικό αξίας, με αποδεδειγμένη ζήτηση, η τύχη του οποίου θα ορίζεται από ανεξάρτητα ιδρύματα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανθυποψήφιος σήμερα, επειδή άλλα fiat νομίσματα είναι χειρότερα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι εναλλακτικές μπορεί να προέρχονται από πραγματικά ανεξάρτητα μέσα.
Μέχρι στιγμής, η Fed ήταν αρκετά έξυπνη για να δείξει την αχίλλειο φτέρνα του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων: ρευστότητα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την αδυναμία των διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων, το μόνο πράγμα που θα ενισχύσει ένα fiat νόμισμα είναι να γίνει ένα αποθεματικό αξίας.
Εάν η Fed και η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίσουν την ίδια πολιτική, το τέλος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι αναπόφευκτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης