Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: To trade που φέρνει χάος στις αγορές – Η επιθυμία της Fed για κραχ θα γίνει πραγματικότητα

Goldman Sachs: To trade που φέρνει χάος στις αγορές – Η επιθυμία της Fed για κραχ θα γίνει πραγματικότητα
Δυσοίωνη η Goldman Sachs…
Σχετικά Άρθρα
Για χάος στις μετοχές λόγω συγκεκριμένου trade κάνει λόγο σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, προσθέτοντας πως η επιθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) να προκαλέσει κραχ δεν μπορεί παρά να γίνει πραγματικότητα…
Όπως αναφέρεται σχετικά, η Wall Street στις τελευταίες συνεδριάσεις, αν μη τι άλλο, κλυδωνίζεται.
Ειδικά την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μια αναστροφή τάσης, με τους πωλητές να παίρνουν κεφάλι και… ξαφνικά, γύρω στις 10.40 π.μ. (ώρα ΗΠΑ) να σημειώνεται μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο S&P να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος από την τιμή ανοίγματος.
Αν μη τι άλλο, επρόκειτο για μια πολύ περίεργη αναστροφή, που έκανε πολλούς να αναρωτιούνται τι πραγματικά συνέβη.
Η Goldman Sachs επιχειρεί να δώσει την απάντηση…
Πράγματι, όπως πολλοί εικάζουν, εμπλέκεται τα 0DTEs – μόνο που αυτή τη φορά εμπλέκονται σε μέγεθος ρεκόρ.
Τι είναι τα 0DTEs;
Zero Days to Expiration Options (0DTE)... μηδέν ημέρες για τη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης, που αναδύονται πάντα ως μία από τις πιθανές ωρολογιακές βόμβες που είναι ενσωματωμένες στη μικροδομή της αγοράς.
Tο φαινόμενο 0DTE αποσταθεροποιεί τις μετοχές και ενίοτε οδηγεί σε επώδυνα sell off.
Υπενθυμίζεται πως και η JP Morgan, διά στόματος του Κροάτη επικεφαλής αναλυτή Kolanovic, παραδέχθηκε ότι η δραστηριότητα των δικαιωμάτων προαίρεσης 0DTE μπορεί να προκαλέσει μανιώδες sell off.

Η βαρετή Πέμπτη

Eν προκειμένω, όπως γράφει ο γκουρού της Goldman Sachs, Scott Rubner, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στα 0DTEs, την οποία έπρεπε να επισημάνει πριν από το εβδομαδιαίο σχόλιό του:
«Χθες ήταν μια αρκετά "βαρετή Πέμπτη" μέχρι που...:
Ασκήθηκαν 26.000 put options σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον S&P 500 (e-mini) που έτυχαν διαπραγμάτευσης χθες το πρωί (10:40 π.μ.) σε μορφή μπλοκ (Κωδικός Bloomberg IMDWG3P4 4000 Index).
Αυτό συνέβη μετά από όλες τις δημοσιεύσεις δεδομένων και τα μακροοικονομικά συμβάντα και ενώ οι μετοχές διαπραγματεύονταν άνετα πάνω από τις 4.000 μον.
Η πλασματική εξάσκηση ήταν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το επασφάλιστρο κινδύνου (premium) που καταβλήθηκε 5,5 εκατομμύρια δολάρια.
Υπήρξαν πωλήσεις Delta αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της αντιστάθμισης, 40% delta.

Γνωρίζοντας καλά τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή η συναλλαγή στην κατά τα άλλα μη ρευστοποιήσιμη αγορά, αυτό το option κέρδισε γρήγορα το delta για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ακριβώς όπως στόχευε ο αγοραστής, και αύξησε τις πωλήσεις, πολλαπλασιάζοντας την τιμή του put από 5 δολ. σε 25 δολ. μέσα σε δύο ώρες, προκαλώντας υποχώρηση από τις 4.030 μον. στις 3.980 μον.

Ένας άλλος τρόπος για να οπτικοποιήσετε τον αντίκτυπο του trade είναι να συνδέσετε τις αυξήσεις όγκου στα emini με το 0DTE put:

Τώρα το ενδιαφέρον κομμάτι: Οι μετοχές αντιστράφηκαν λίγο μετά το μεσημέρι και αυτό το option απώλεσε γρήγορα το Delta -σημειώθηκε ράλι-, με αποτέλεσμα να καλύψει το αρχικό short hedge.
Όπως υπολογίζει ο Rubner, «η ρευστότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ES1 είναι 10 εκατ. δολ.
Έτσι, περίπου την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, οι traders πούλησαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν αργότερα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της ημέρας».
«Σε αυτό θα προσθέσουμε πως φαίνεται ότι ο αγοραστής δεν το ξετύλιξε/κάλυψε θέσεις όταν πενταπλασιάστηκε η τιμή, αλλά μάλλον τις άφησε να αιμορραγούν, με μεγάλες συναλλαγές να σημειώνονται μόνο μετά τις 14:00.
Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο σκοπός της διαπραγμάτευσης δεν ήταν να κερδίσει γρήγορα από το 0DTE αλλά να χειραγωγήσει ολόκληρη την αγορά – πρώτα προς χαμηλότερα και μετά προς υψηλότερα επίπεδα, κάτι που επέτρεψε στον άγνωστο trader να ξοδέψει 5,5 εκατομμύρια δολάρια στο πλέον ρευστό και με τεράστιο μόχλευση option, προκειμένου να χειραγωγηθεί κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Rubner, ο traders Goldman Sachs, σημειώνει «ότι "αυτή η συναλλαγή έχει θεσμικό αποτύπωμα και ήταν πολύ μεγάλη για μικρομετόχους.
Πιθανότατα κάποιος θεσμικός επενδυτής αγόραζε ένα put options την ίδια ημέρα, το οποίο έληξε σε ~5 ώρες.
Αυτό ήταν ένα trade μεγέθους».
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όπως συνοψίζει ο Rubner, είναι ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή μπλοκ 0DTE που έχω δει ποτέ.
Πρέπει να εκτελέσω τα δεδομένα, αλλά αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο μπλοκ 0DTE ποτέ (ή τουλάχιστον το κορυφαίο 5).
Το παρακολουθώ κάθε μέρα και πρέπει να ομολογήσω ότι σοκαρίστηκα παρακολουθώντας τον αντίκτυπο του short gamma hedging στην αγορά».
Μετάφραση: Ξόδεψαν 5,5 εκατομμύρια δολάρια σε premium και μετακίνησαν περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων προς ορισμένη κατεύθυνση.

Ερωτήσεις - κλειδιά

Τέλος, ο trader της Goldman Sachs καταλήγει: οι ερωτήσεις - κλειδιά εισερχόμενων επενδυτών αναφορικά με αυτό το trade πρέπει να είναι:
α) Πιστεύετε ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν 0DTE για να αντισταθμίσουν συγκεκριμένα καθημερινά μακροοικονομικά γεγονότα;
Η απάντησή είναι ναι.
β) «Μπορεί η αγορά να χειριστεί τον αντίκτυπο της ροής των θεσμικών επενδυτών προς τα 0DTΕ, εάν αυτό γίνει… κάτι»;
Η απάντησή μου είναι όχι».
Εν κατακλείδι, εάν ο Rubner έχει δίκιο, και πιστεύουμε ότι έχει, πρόκειται να δούμε το χάος να κατακλύζει τις αγορές και τον Powell να δει την επιθυμία του για κραχ να γίνεται πραγματικότητα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης