Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's, Fitch Ratings: Τι αναφέρουν οι οίκοι αξιολόγησης για το mega deal της ΔΕΗ με την ENEL, ύψους 1,26 δισ. ευρώ

Standard & Poor's, Fitch Ratings: Τι αναφέρουν οι οίκοι αξιολόγησης για το mega deal της ΔΕΗ με την ENEL, ύψους 1,26 δισ. ευρώ
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους οίκους...
Σχετικά Άρθρα
Θετικοί, σε γενικές γραμμές, είναι οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch Ratings για τη ΔΕΗ, με αφορμή το mega deal που συνήφθη για την απόκτηση της ENEL Ρουμανίας, σύμφωνα με ενημερωτικά σημειώματα που δημοσίευσαν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, και τα οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr.

Tι αναφέρει η S&P

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στη βαθμίδα «ΒΒ-», με σταθερή προοπτική, μετά και την ανακοίνωση του deal σχετικά με την απόκτηση της ΕNEL Romania, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's.
Πιο συγκεκριμένα, το 2022, η ΔΕΗ πέτυχε καλές επιδόσεις, παρά το –αν μη τι άλλο– σύνθετο λειτουργικό περιβάλλον.
Ως εκ τούτου, η Enel Romania αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική διαφοροποίησης της εταιρείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, ήτοι την ενοποίηση των λογαριασμών της Enel Romania με τη ΔΕΗ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023, προβλέπεται πως η απόκτηση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ μετοχών της Enel, στις δραστηριότητες της Ρουμανίας (εξαιρουμένων των συμφερόντων μειοψηφίας), θα χρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω μετρητών και χρέους κοντά στο τέλος του έτους 2023.
«Από το 2023, ενοποιούμε τα ως αναφερόμενα EBITDA, ύψους 350 εκατ. ευρώ-400 εκατ. ευρώ της Enel Romania, κεφαλαιουχικές δαπάνες 300 εκατ. ευρώ, δηλωθέν καθαρό χρέος 590 εκατ. ευρώ και μερίσματα (σε δικαιώματα μειοψηφίας) 40 εκατ. ευρώ.
Αναμένουμε ότι το βελτιωμένο κεφάλαιο κίνησης το 2022 και το 2023 θα συμβάλει στη μείωση της μόχλευσης της ΔΕΗ προ της εξαγοράς, εξασφαλίζοντας ένα άνετο απόθεμα ασφαλείας πάνω από το όριο αξιολόγησης του δείκτη ελεύθερων ταμειακών ροών προς χρέος (15%) και κάτω από το δημόσιο καθαρό χρέος της ΔΕΗ προς EBITDA (3,5x) (ισοδύναμο με περίπου χρέος 4,5x, προσαρμοσμένο από την S&P Global Ratings σε EBITDA το 2023).
Η S&P αναμένει ότι από το τέλος του 2022 το καθαρό προσαρμοσμένο χρέος θα μειωθεί κατά 13% σε ετήσια βάση, σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, κατόπιν συσσώρευσης μετρητών 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό, μετά την αύξηση κεφαλαίου του Νοεμβρίου 2021, και 1,3 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2022 από την πώληση του 49% της συμμετοχής της εταιρείας ενέργειας στο ελληνικό δίκτυο διανομής ΔΕΔΔΗΕ.
Οι επιδόσεις το 2022 θα παρουσιάσουν έκτακτους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα κέρδη λόγω του ειδικού φόρου απροσδόκητων κερδών που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στη δημιουργία 276 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα μειώσει το προσαρμοσμένο EBITDA στα 600 εκατ. ευρώ - 650 εκατ. ευρώ (έναντι εκτίμησης EBITDA περίπου 900 εκατ. ευρώ).
«Προβλέπουμε επίσης σημαντική αύξηση στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, που θα αποδυναμώσει τις μετρήσεις για το 2022 και το 2023, παρά το γεγονός ότι οι επαναλαμβανόμενες επιδόσεις αυτά τα δύο χρόνια προστατεύονται εν μέρει από τις ενοποιημένες θέσεις του ομίλου σε ό,τι αφορά την προσφορά και την παραγωγή, αλλά και στα σταθερά έσοδα διανομής».
Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή της δείχνει σταθερή βελτίωση στις ταμειακές ροές, με θετικό κεφάλαιο κίνησης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022, από την αντιστροφή των απαιτήσεων περιθωρίου.
Σύμφωνα με την S&P, μόλις ενσωματωθούν, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της ΔΕΗ.
Η έκθεση στην EΝΕΛ Ρουμανίας φέρνει στην επιφάνεια ευκαιρίες ανάπτυξης στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με εγκατεστημένη βάση ενεργητικού περίπου 500 μεγαβάτ [MW] και δυνητικό αγωγό περίπου 5 γιγαβάτ [GW] ), ενώ τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου προμήθειας και διανομής ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις βασικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ολοκληρωμένη θέση της στην αγορά ενέργειας.
Με την ενοποίηση των δικτύων παροχής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Enel Romania, το μέγεθος του ομίλου της ΔΕΗ θα αυξηθεί ουσιαστικά κατά περίπου 35% στα EBITDA, σε περίπου 1,3 δισεκ. ευρώ το 2023, ενώ ενισχυτικά θα δράσει και η διαφοροποίηση σε μια άλλη αγορά με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Οι δραστηριότητες δικτύου (περίπου το 50% του EBITDA της Enel Romania) ενέχουν περιορισμένο κίνδυνο καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Ρουμανία είναι σύμφωνο με την υποστήριξη με το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αυτό οφείλεται στην επαρκή και έγκαιρη ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους και στις αναμενόμενες υλικές βελτιώσεις εντός της επόμενης ρουμανικής κανονιστικής περιόδου που ξεκινά το 2024.
«Εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε υψηλό κίνδυνο εκτέλεσης από την απόκτηση και τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς και την ανάγκη για την απόδοση του ομίλου» αναφέρει ο οίκος. «Η εξαγορά αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, επομένως παραμένει σημαντικός κίνδυνος εκτέλεσης και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το κλείσιμο της συμφωνίας και την ενοποίηση του ενεργητικού».
Ο κίνδυνος ρευστότητας περιορίζεται επειδή η εξαγορά χρηματοδοτείται εν μέρει από πενταετές δάνειο 485 εκατ. ευρώ, συμπληρωμένο με δεσμευμένο μονοετές δάνειο 315 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσει εύλογα τις ανάγκες αναχρηματοδότησης.
Από την πλευρά της λειτουργίας, η αγορά της Ρουμανίας ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση, συνεπώς οι απροσδόκητοι φόροι θα είναι βασικά στοιχεία που θα παρακολουθούμε.
Όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός οίκος, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ρουμανίας αποφάσισαν διάφορα κυβερνητικά μέτρα το 2022 για να αντιμετωπίσουν τις ασταθείς τιμές της ενέργειας.
Η σχετική αβεβαιότητα έχει μειωθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς ενέργειας, στη Ρουμανία, ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, προκύπτουν κίνδυνοι από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
«Επιπλέον, η παράδοση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τη ΔΕΗ και η σταδιακή κατάργηση του προγράμματος άνθρακα αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας.
Θα παρακολουθούμε τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προκαλούνται από ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» καταλήγει η S&P.
5460ae54817a0c17fb58f0fa0038d06f_XL.jpg
Τι αναφέρει η Fitch

Επιτάχυνση της δυναμικής του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ αναμένει ο οίκος Fitch Ratings μετά τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel S.p.A., για την απόκτηση του 100% της Enel Romania, αντί 1,26 δισεκ. ευρώ (συνολική αξία επιχείρησης 1,9 δισ. ευρώ).
Όπως επισημαίνεται, η συναλλαγή δεν έχει αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν συνάδουν με τις υποθέσεις που οδήγησαν στην επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της ΔΕΗ στις 8 Μαρτίου 2023.
«Πιστεύουμε ότι η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίδραση στην αξιολόγηση του προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της ΔΕΗ, καθώς θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αυξήσει τη γεωγραφική διαφοροποίηση.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Ρουμανία είναι σχετικά λιγότερο διαφανές και προβλέψιμο, δεδομένων πολλών πρόσφατων ρυθμιστικών τροποποιήσεων.
Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένουμε αλλαγή στο αξιόχρεο της ΔΕΗ.
Τα διορθωτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στη Ρουμανία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια πιο καλοήθη αξιολόγηση, εφόσον διαπιστωθεί θετικό ιστορικό εφαρμογής».
Η οικονομική υπόθεση της Fitch για τη ΔΕΗ περιελάμβανε την εξαγορά της Enel Romania σε pro-forma βάση για κέρδη από τον Ιανουάριο του 2023.
«Αναμένουμε σωρευτική συνεισφορά στα EBITDA από την Enel Romania, για την περίοδο 2023-2025, ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.
Τα EBITDA θα λάβουν ώθηση, σε μεγάλο βαθμό, από την επιπλέον δυναμικότητα σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (από 0,5 GW σε 1 GW) και την ανάκαμψη της διανομής και της προσφοράς μετά τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τη σταδιακή ανάκαμψη των προηγούμενων ζημιών.
Τα ρυθμιστικά μέτρα που στοχεύουν στην ανάκτηση των ζημιών περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός κεντρικού μηχανισμού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εγγυημένη τιμή, ένα εγγυημένο περιθώριο προσφοράς για την περίοδο 2023-2025 και τη μικρή επίδραση ενός φόρου αλληλεγγύης στα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές.
Αναμένουμε από την Enel Romania να συνεισφέρει στο 27% περίπου του ενοποιημένου EBITDA της ΔΕΗ έως το 2025.

Χρηματοδότηση…

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τη συμφωνία από μια πενταετή διευκόλυνση bullet loan με τις ελληνικές τράπεζες (0,5 δισεκατομμύριο ευρώ) και μετακύλιση χρέους σε επίπεδο Enel Romania (0,6 δισεκατομμύρια ευρώ).
Έχει επίσης χρησιμοποιήσει μετρητά ύψους 0,5 δισεκ. ευρώ.
Ο μέτριος κίνδυνος αναχρηματοδότησης για δάνειο γέφυρα (0,3 δισ. ευρώ) που έχει συμφωνηθεί με διεθνείς τράπεζες μετριάζεται από τις προσδοκίες για ανθεκτική επιχειρηματική απόδοση της ΔΕΗ και τη δημιουργία υγιών ταμειακών ροών.
Το διαρθρωτικά υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας χρέος έχει αυξηθεί λόγω του rollover opco χρέους, αλλά η νέα χρηματοδότηση 0,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκε σε επίπεδο holdco σημαίνει ότι η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίδραση στις αξιολογήσεις των εκκρεμών ομολόγων.
H αξιολόγηση της ΔΕΗ 'b+' Standalone Credit Profile (SCP), με την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών, που προκύπτουν και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022-2025.
Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία
«Θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του "Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης» αναφέρει η Fitch.
173d622711baccbbab1ace5d0d4b055d_XL.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης