Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηλεκτροσόκ από Moody's: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των αμερικανικών τραπεζών - Τα χειρότερα έρχονται...

Ηλεκτροσόκ από Moody's: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των αμερικανικών τραπεζών - Τα χειρότερα έρχονται...
H Μoody's υποβάθμισε τις τράπεζες των ΗΠΑ...
Σχετικά Άρθρα
Τις προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών σε «αρνητικές» από «σταθερές», υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, στον απόηχο της σοβούσας τραπεζικής κρίσης, που ξέσπασε με το «λουκέτο» στη Silicon Valley Bank.
Ειδικότερα, σε έναν ήδη κλονισμένο κλάδο, η Moody's Investors Service έδωσε ακόμα ένα χτύπημα… περικόπτοντας το outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος σε αρνητικό από σταθερό… 
Ο λόγος της υποβάθμισης δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το γεγονός της χρεοκοπίας της SVB, που ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να προχωρήσουν την Κυριακή (12/3) σε ένα δραματικό σχέδιο διάσωσης (bail out) για τους καταθέτες και άλλα ιδρύματα που επηρεάστηκαν από τη σοβούσα κρίση.
Μεταβάλαμε σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές μας για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ώστε να αντικατοπτρίζουν την ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στις Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank και Signature Bank (SNY), αλλά και τις χρεοκοπίες στις και SNY», ανέφερε στην έκθεσή της η Moody's.
Σε ό,τι αφορά την υποβάθμισή του κλάδου, ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε τις έκτακτες ενέργειες που έγιναν για την ενίσχυση του κλάδου.
Ωστόσο, όπως είπε, άλλες τράπεζες με μη καταγεγραμμένες ζημίες ή ανασφάλιστους καταθέτες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Υπενθυμίζεται πως η Federal Reserve δημιούργησε μια facility line για να διασφαλίσει ότι τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας θα έχουν πρόσβαση σε μετρητά.
Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε το εν λόγω πρόγραμμα με κεφάλαια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (backstopped) και υποσχέθηκε ότι οι καταθέτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια στη SVB και τη Signature θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

Οι ανησυχίες παραμένουν

Αλλά η Moody's αναφέρει ότι οι ανησυχίες παραμένουν.
«Οι τράπεζες με σημαντικές μη καταγεγραμμένες ζημίες και με μη ιδιώτες και ανασφάλιστους καταθέτες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πιο ευαίσθητες στον ανταγωνισμό για προσέλκυση καταθέσεων, κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, τα κέρδη και το κεφάλαιο», ανέφερε η έκθεση.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι τραπεζικές μετοχές, παρά την υποβάθμιση, σημείωναν ράλι.
Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τη Δευτέρα (13/3) τη Signature Bank ενώ ανέφερε ότι θα αφαιρέσει όλες τις αξιολογήσεις.
Επίσης, έθεσε τα ακόλουθα ιδρύματα υπό έλεγχο για πιθανές υποβαθμίσεις: First Republic, INTRUST Financial, UMB, Zions Bancorp, Western Alliance και Comerica.

Λειτουργικό περιβάλλον

Η εταιρεία σημείωσε ότι η εκτεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με φορολογικά και νομισματικά μέτρα ελάφρυνσης που σχετίζονται με την πανδημία, έχουν περιπλέξει τις τραπεζικές εργασίες.
Η SVB, για παράδειγμα, βρέθηκε με μη καταγεγραμμένες ζημίες ύψους 16 δισεκ. δολ. λόγω των Treasurys μακράς ληκτότητας, τα οποία είχε εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της.
Καθώς τα yields αυξάνονταν (market to market), η τιμή αυτών των ομολόγων διαβρωνόταν, με αποτέλεσμα να προκύψουν ζητήματα ρευστότητας για την τράπεζα, η οποία ήταν από καιρό αγαπημένη των επενδυτών υψηλής τεχνολογίας που δεν μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση από παραδοσιακά ιδρύματα.
Η SVB έπρεπε να πουλήσει αυτά τα ομόλογα με ζημία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν επειδή η Federal Reserve αντιμετώπιζε ένα κύμα πληθωρισμού που οδήγησε τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδά των τελευταίων 40 χρόνων.
Η Moody's είπε ότι αναμένει από τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Αναμένουμε ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν και θα επιδεινωθούν από τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με τα επιτόκια πιθανόν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει εντός του εύρους στόχου της Fed», ανέφερε η Moody's.
«Οι τράπεζες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενα κόστη καταθέσεων μετά από χρόνια χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, γεγονός που θα μειώσει τα κέρδη των τραπεζών, ιδιαίτερα εκείνων με μεγαλύτερο ποσοστό περιουσιακών στοιχείων σταθερού επιτοκίου».
Ο οίκος δήλωσε ότι αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να πέσει σε ύφεση αργότερα φέτος, γεγονός το οποίο θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης