Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Υποβάθμιση των προοπτικών της UBS σε αρνητικές λόγω της συγχώνευσης με την Credit Suisse

Standard & Poor’s: Υποβάθμιση των προοπτικών της UBS σε αρνητικές λόγω της συγχώνευσης με την Credit Suisse
Ανησυχία για UBS λόγω της Credit Suisse...
Σε υποβάθμιση των προοπτικών της UBS από σταθερές σε αρνητικές προχώρησε η Standard & Poors σε έκθεση της, ενώ επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «A-/A-2».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις «A+/A-1» για την πιστοληπτική ικανότητα εκδοτών σε όλες τις βασικές επιχειρησιακές οντότητες του ομίλου, όπως η UBS AG.
Σύμφωνα με τον S&P, οι κίνδυνοι από τη συγχώνευση με την Credit Suisse είναι πολλοί…
Ως γνωστόν, η UBS ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη CS, σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, την Ελβετική Εθνική Τράπεζα και την ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών FINMA για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ωστόσο, λέει ο οίκος, ελλοχεύουν κίνδυνοι, δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ της CS - ιδιαίτερα της πολυπλοκότητας σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση μεγάλου μέρους των εργασιών του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αποδυνάμωση της θέσης του νέου ομίλου ή υποαπόδοση έναντι των οικονομικών του στόχων λόγω σημαντικών δαπανών αναδιάρθρωσης ή δικαστικών διαφορών, πίεσης στην ικανότητα παραγωγής εσόδων ή καθυστερήσεων στην εξοικονόμηση κόστους.
Στο βασικό σενάριο, η S&P αναμένει εκτροπή πελατών, ιδιαίτερα στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας και στη λιανική τραπεζική.
Τα σημαντικά μέτρα οικονομικής υποστήριξης θα επιτρέψουν στην UBS να επιταχύνει την εκκαθάριση των παλαιών περιουσιακών στοιχείων και να περιορίσει αποτελεσματικά το οικονομικό κόστος της συγχώνευσης.
Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για την κεφαλαιοποίηση της UBS είναι περιορισμένοι συνολικά λόγω της σημαντικής κρατικής προστασίας.
Η UBS θα καταβάλει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (CHF) (περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη CS - κλάσμα της λογιστικής αξίας της CS ύψους 42 δισεκατομμυρίων CHF στο τέλος του 2022.
Επιπλέον, η ελβετική κυβέρνηση παρέχει προστασία 9 δισεκατομμυρίων CHF σε περίπτωση που οι απώλειες από την περίπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή εκκαθάριση υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια CHF.

ΑΤ1

Ταυτόχρονα, η απομείωση των περίπου 16 δισεκατομμυρίων CHF ομολόγων Tier 1 (AT1) της CS θα ενισχύσει περαιτέρω τη βασική μετοχική βάση της συνδυασμένης οντότητας.
«Αναγνωρίζουμε επίσης το ισχυρό ιστορικό της UBS στην επίτευξη των στρατηγικών και οικονομικών της στόχων.
Στη βασική μας περίπτωση, αναμένουμε ότι η UBS θα εκτελέσει και θα διαχειριστεί με σύνεση τη συγχώνευση, τη μείωση του προσωπικού και την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα περιορίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο ουράς στο κεφάλαιο προφίλ κινδύνου και χρηματοδότησης.
Σημειώνουμε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της CS είναι σημαντικά πιο αδύναμη, αλλά πιστεύουμε ότι η UBS διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την αποτελεσματική προστασία έναντι των αυξημένων κινδύνων που προκύπτουν από την εξαγορά και την ενοποίηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης