Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχεται «τσουνάμι» πωλήσεων στη Wall Street - Γιατί οι μικρομέτοχοι θα «ξεφορτωθούν» μετοχές 1,1 τρισ. δολ.

Goldman Sachs: Έρχεται «τσουνάμι» πωλήσεων στη Wall Street - Γιατί οι μικρομέτοχοι θα «ξεφορτωθούν» μετοχές 1,1 τρισ. δολ.
Μίνι sell off προαναγγέλλει η Goldman Sachs…
Σχετικά Άρθρα
Τσουνάμι πωλήσεων μετοχών, ώς 1,1 τρισ. δολ., πρόκειται να πυροδοτήσουν οι μικροεπενδυτές το 2023 στη Wall Street (πρώτη ετήσια πτώση της ζήτησης από το 2018), λόγω των αποδόσεων στα ομόλογα και της μείωσης των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Goldman Sachs.
Δεδομένου ότι η πεποίθηση ετών στο «δόγμα»… TINA (There is no alternative - δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις μετοχές) «εξαϋλώνεται», τα νοικοκυριά θα ενισχύσουν την κατανομή σε πιστωτικά στοιχεία και περιουσιακά στοιχεία της αγοράς χρήματος, λέει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Cormac Conners.
Ειδικότερα, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ υπήρξαν βασικοί αγοραστές μετοχών κατά την εποχή της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που παρατηρήθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτή η τάση σημείωσε «σημαντική επιβράδυνση» πέρυσι, καθώς η Federal Reserve άρχισε να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική - αν και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να κατέχουν άμεσα το 38% της συνολικής αγοράς μετοχών των ΗΠΑ, δήλωσε ο Conners επικαλούμενος στοιχεία της Fed.
Φέτος, «ακόμη και αν η πρόσφατη πτώση στα yields συνεχιστεί ή βαθύνει μέχρι το τέλος του έτους, τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να είναι καθαροί πωλητές μετοχών», συνεχίζει η Goldman.
«Η ζήτηση των νοικοκυριών για μετοχές αποδυναμώθηκε το 2022.
Σύμφωνα με τους Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα νοικοκυριά κατέχουν άμεσα το 38% της συνολικής αγοράς μετοχών των ΗΠΑ (Γράφημα 1).
Από την αρχή του 2020 έως τα μέσα του 2022, τα νοικοκυριά ήταν καθαροί αγοραστές 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές.
Ωστόσο, το 2022 σημείωσε σημαντική επιβράδυνση: η ζήτηση μειώθηκε κατά 40% το 2022, στα 480 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το γ’ τρίμηνο του 2022 σηματοδότησε το πρώτο τρίμηνο καθαρών πωλήσεων των νοικοκυριών από το 2018.
Η προσαρμογή της ζήτησης των νοικοκυριών για την εκτίμηση της καθαρής ζήτησης σημαίνει ότι τα νοικοκυριά ήταν καθαροί αγοραστές μετοχών αξίας 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων 2022, μείωση 78% από το 2021». επισημαίνεται σχετικά.
«Στο βασικό μας σενάριο, υπολογίζουμε ότι τα νοικοκυριά θα είναι καθαροί πωλητές μετοχών ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.
Οι οικονομολόγοι της GS προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς θα αυξηθεί από 3,6% σήμερα σε 4,2% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης θα αυξηθεί από 4,5% σε 5,3%.
Έτσι, οι καθαρές πωλήσεις 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αντιστρέψουν τα προηγούμενα έξι τρίμηνα της ζήτησης μετοχών από τα νοικοκυριά.
Σε ένα ανοδικό σενάριο χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερου ποσοστού αποταμίευσης από ό,τι αναμένουμε, τα νοικοκυριά θα πουλούσαν 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το 2023.
Σε ένα σενάριο πτώσης, τα νοικοκυριά θα πουλούσαν μετοχές 1,1 τρισ. δολ.».
Καταγραφή_103.JPG
Σημειώνεται πως οι επενδυτές έχουν πάρει σωρηδόν «στοιχήματα» που σχετίζονται με… υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ φέτος, καθώς η Fed προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και τροφοδοτώντας με αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά.
Τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ΕΤF έχουν βιώσει έχουν «χάσει» λόγω αποστροφής του κινδύνου ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ενώ τα ομολογιακά κεφάλαια έχουν λάβει 137 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα επικαλούμενη στοιχεία ροών υψηλής συχνότητας.
Η εκτίμηση της Goldman Sachs για τις πωλήσεις μετοχών από τους μικρομετόχους βασίζεται σε ανάλυση της ζήτησης μετοχών σε συσχετισμό με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και τις προσωπικές αποταμιεύσεις.
Σε ένα ανοδικό σενάριο χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό αποταμίευσης, θα μπορούσε να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα πτωτικό σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντάμπινγκ 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, έγραψε ο Conners.
Τώρα αναμένει από ξένους επενδυτές και εταιρείες να είναι καθαροί αγοραστές μετοχών αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα αγοράσουν επίσης καθαρά 200 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης