Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανθεκτικές στις αναταραχές των αγορών οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

Fitch: Ανθεκτικές στις αναταραχές των αγορών οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης μπορούν να αντέξουν την ταχεία αύξηση των επιτοκίων και τις τρέχουσες αναταραχές στις αγορές, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι περισσότερες από τις 20 μεγάλες τράπεζες παρουσιάζουν υγιή θεμελιώδη μεγέθη μετά από τα ισχυρά αποτελέσματα το 2022. Αυτό θα τις βοηθήσει να απορροφήσουν την πίεση από τη νομισματική σύσφιξη, που οδηγεί σε αύξηση το κόστος χρηματοδότησης και αναμένεται να μετριάσει την πιθανή αστάθεια των καταθέσεων.
Ο μέσος λόγος δανείων/καταθέσεων των τραπεζών ήταν 94% στο τέλος του 2022, κοντά στο ιστορικό χαμηλό της πενταετίας. Η ρευστότητα είναι ισχυρή, με υψηλά ποσοστά καταθέσεων πελατών που καλύπτονται από προγράμματα ασφάλισης καταθέσεων. Η ισχυρή έκδοση χρέους στις αρχές του 2023 μειώνει την ανάγκη πρόσβασης στις αγορές βραχυπρόθεσμα.
Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει ισχυρή ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοστών σε μετρητά, και έχουν πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών τους. Ωστόσο, οι εκροές στην Credit Suisse, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην εξαγορά από την UBS, υπογραμμίζουν πώς οι τράπεζες μπορούν να είναι ευάλωτες σε απώλεια εμπιστοσύνης στην αγορά, υπογραμμίζεται.
«Οι δείκτες κάλυψης ρευστότητας κυμαίνονταν από 129% έως 194% στο τέλος του 2022 και εκτιμούμε ότι τα υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 15% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, πολύ περισσότερα από τη χονδρική βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή τους.
Ο δείκτης διάμεσου λειτουργικού κέρδους/σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών ήταν 2,1% το 2022. Αναμένουμε η κερδοφορία να παραμείνει υγιής το 2023 παρά την αύξηση των επιτοκίων, τη βραδύτερη αύξηση των δανείων και τις μέτρια υψηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων», αναφέρει η Fitch.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης