Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το think tank ISW καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για την επίθεση κατά Putin: Η Ρωσία σκηνοθέτησε το περιστατικό με τα drone

Το think tank ISW καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για την επίθεση κατά Putin: Η Ρωσία σκηνοθέτησε το περιστατικό με τα drone
Πληθαίνουν οι εικασίες ότι η Ρωσία σκηνοθέτησε την επίθεση με το drone κατά του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα
Με... σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν γεωπολιτικοί αναλυτές τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία επιχείρησε να επιτεθεί στο Κρεμλίνο με τη χρήση drone.
«Η Ρωσία πιθανότατα σκηνοθέτησε αυτή την επίθεση σε μια προσπάθεια να φέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη επιστράτευση», ανέφεραν αναλυτές του think tank Institute for the Study of War σε ανάλυσή τους το βράδυ της Τετάρτης (3/5/2023). Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η Μόσχα έχει λάβει μέτρα για να αυξήσει τις εγχώριες ρωσικές δυνατότητες αεράμυνας, μεταξύ άλλων και στη Μόσχα.
Ως εκ τούτου, σημείωσε το ISW, είναι επομένως «εξαιρετικά απίθανο» δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να «διείσδυσαν σε πολλαπλά επίπεδα αεράμυνας και να πυροδοτήθηκαν ή να καταρρίφθηκαν ακριβώς πάνω από την καρδιά του Κρεμλίνου με τρόπο που παρείχε θεαματικές εικόνες που καταγράφηκαν όμορφα από την κάμερα».
Επιπλέον, η «άμεση, συνεκτική και συντονισμένη αντίδραση» του Κρεμλίνου στο περιστατικό δημιούργησε επίσης υποψίες, υποδηλώνοντας ότι η επίθεση «προετοιμάστηκε εσωτερικά με τέτοιο τρόπο ώστε τα επιδιωκόμενα πολιτικά αποτελέσματά της να υπερτερούν της αμηχανίας της», σημείωσε το think tank.
Αν η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική, σχολιάζει το ISW, «είναι πολύ πιθανό ότι η επίσημη ρωσική απάντηση θα ήταν αρχικά πολύ πιο αποδιοργανωμένη, καθώς οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια συνεκτική αφήγηση και να αντισταθμίσουν τις ρητορικές επιπτώσεις μιας σαφούς πληροφοριακής αμηχανίας».

Αμφιβολίες σχετικά με το υλικό

Αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα της επίθεσης άρχισαν γρήγορα να δημιουργούνται, καθώς βίντεο άρχισε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα βίντεο έδειχναν καπνό να υψώνεται πάνω από το Κρεμλίνο και ορισμένα πλάνα έδειχναν φλόγες στο θολωτό κτίριο του παλατιού της Γερουσίας εντός των τειχών του Κρεμλίνου. Ένα άλλο βίντεο έδειχνε ένα drone να εκρήγνυται πάνω από το θολωτό κτίριο της Γερουσίας.
Έχουν επίσης τεθεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Κρεμλίνο περίμενε τόσο πολύ, ώρες μετά το περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα, για να το ανακοινώσει και πώς τα ρωσικά social media, που συνήθως είναι γεμάτα με συζητήσεις για τον πόλεμο με την Ουκρανία, τη ρωσική στρατιωτική στρατηγική και την ηγεσία, σιώπησαν για ένα περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα σε πλήρη θέα στο κέντρο της Μόσχας.
Γιατί επίσης τα βίντεο της «επίθεσης» εμφανίστηκαν μόνο μετά το περιστατικό και, μάλιστα, ποιος κατέγραψε το υλικό και τι τους ώθησε να αρχίσουν να το βιντεοσκοπούν λίγα λεπτά πριν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανιστούν πάνω από το Κρεμλίνο.
Δυτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν επίσης να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είχε κάνει απόπειρα κατά του Ρώσου προέδρου. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επικυρώσουν την κατηγορία της Ρωσίας.
«Οι άνθρωποι θα πρέπει πραγματικά να σταματήσουν να μιλούν για αυτό ως απόπειρα δολοφονίας κατά του Putin», δήλωσε ο Mark Galeotti, πολιτικός αναλυτής, ακαδημαϊκός και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη Ρωσία, αμέσως μετά την εμφάνιση του υποτιθέμενου περιστατικού. «Είναι γνωστό ότι σπάνια πηγαίνει στο Κρεμλίνο, πόσο μάλλον να διανυκτερεύει εκεί, και δεν υπήρχαν προγραμματισμένες πρωινές συναντήσεις ή κάτι παρόμοιο εκεί που θα μπορούσε να κάνει κάποιον να υποθέσει ότι μπορεί να βρίσκεται στο (παλατιανό) διαμέρισμά του εκεί» σημείωσε ο Galeotti στο Twitter.
«Άλλωστε, όπως καταλαβαίνω, αυτό είναι αρκετά καλά προστατευμένο. Δεν είναι ακριβώς καταφύγιο, αλλά κάτι που θα ήταν δύσκολο να χτυπηθεί από οτιδήποτε που δεν μπορεί να κάνει κάποιες απότομες στροφές, πράγμα που θα το καθιστούσε ευάλωτο» επεσήμανε ο ο Galeotti και συμπλήρωσε ότι αν υποθέσουμε ότι όντως η Ουκρανία ήταν πίσω από την «επίθεση», θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως ένα «μια επίδειξη ικανότητας και μια δήλωση» ότι «μη νομίζετε ότι η Μόσχα είναι ασφαλής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης