Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, ανεξαρτήτως νικητή στις εκλογές

Fitch: Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, ανεξαρτήτως νικητή στις εκλογές
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις τουρκικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, όποιος και να είναι αυτός, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Fitch Ratings, με αφορμή τον πολύ κρίσιμο δεύτερο εκλογικό γύρο στις 28/5, που θα καθορίσει τον νικητή.
«Οι ατελέσφορες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας επεκτείνουν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα τουλάχιστον μέχρι τον δεύτερο γύρο στα τέλη Μαΐου, καθώς οι μακροοικονομικές στρεβλώσεις και οι πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών από το επεκτατικό και αντισυμβατικό μείγμα πολιτικής, γίνονται ακόμη πιο εμφανείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις μακροοικονομικές πιέσεις και τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών.
Τα ακαθάριστα διεθνή αποθεματικά μειώθηκαν στα 114 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος Απριλίου 2023, με ραγδαία επιδείνωση της εξωτερικής θέσης ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας (μείωση 18 δισεκ. USD από τα τέλη Μαρτίου σε μείον 73 δισεκ. δολάρια -χωρίς ανταλλαγές συναλλάγματος) εν μέρει λόγω της ανάγκης χρηματοδότησης μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Η ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, μια σχετικά ομαλή μετάβαση στην οικονομική πολιτική, θα μείωναν την αβεβαιότητα, υπογραμμίζει η Fitch.
«Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, η επόμενη κυβέρνηση θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό σκηνικό που θα χαρακτηρίζεται από σφιχτή ζήτηση συναλλάγματος και πίεση στη λίρα, μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μείωση των διεθνών αποθεμάτων και υψηλό πληθωρισμό.
Όσον αφορά την πίεση στις αξιολογήσεις -“Β” με αρνητικό outlook- της Τουρκίας, η εστίασή μας μετά τις εκλογές θα είναι αν το μείγμα πολιτικής γίνει πιο αξιόπιστο και συνεπές. Θα εξετάσουμε τον βαθμό στον οποίο σταθεροποιεί την εμπιστοσύνη, μειώνει τους κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βελτιώνει την πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση.
Η πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές πέρα από τις προεδρικές εκλογές, δεδομένης της εγγύτητας των τοπικών εκλογών του Μαρτίου 2024, της υψηλής πολιτικής πόλωσης και της δυνητικά μεγαλύτερης σημασίας των πολιτικών συνασπισμών.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης την Κυριακή, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα, προσδοκώντας να κερδίσει 267 από τις 600 έδρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης