Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Rosenberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία των ΗΠΑ: Βέβαιη η ύφεση - H Wall Street θα επιστρέψει σε bear market

Ο Rosenberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία των ΗΠΑ: Βέβαιη η ύφεση - H Wall Street θα επιστρέψει σε bear market
Ο κορυφαίος οικονομολόγος θεωρεί βέβαιο ότι η ύφεση θα πλήξει την αμερικανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία έκρουσε -για ακόμα μία φορά- ο κορυφαίος οικονομολόγος, David Rosenberg.
Ειδικότερα, προειδοποίησε, ότι θεωρείται βέβαιο ότι μια ύφεση θα πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ότι οι αμερικανικές μετοχές θα επιστρέψουν σε bear market όταν συμβεί αυτό.
«Θα ακούσετε πολλά, όπως "μην ανησυχείτε, θα είναι μια ήπια ύφεση, θα είναι μια ρηχή ύφεση". Αυτό δεν έχει σημασία. Στο τέλος, πληρώνετε για τα κέρδη, όχι για το ΑΕΠ ούτε ή άλλως, και η σύνθετη επίδραση ακόμα και μιας ήπιας ύφεσης στα κέρδη και ό,τι κάνει στον πολλαπλασιαστή, θα σας οδηγήσει σε μια θεμελιώδη bear market» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο BNN Bloomberg.

Βέλη κατά της Fed

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Fed για την προσέγγιση «από το Bambi στον Godzilla» όσον αφορά τον πληθωρισμό, καθώς η κεντρική τράπεζα αρχικά δεν αντέδρασε στην αύξηση των πιέσεων στις τιμές, για να καταλήξει στη συνέχεια να αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης μέσα σε 15 μήνες.
Ενώ η Fed βρίσκεται στο τέλος ή κοντά στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της στην αμερικανική οικονομία δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές, πρόσθεσε ο Rosenberg.
Ο οικονομολόγος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν «ενδείξεις ότι εμφανίζονται ρωγμές σε αυτή την καυτή ιστορία της αμερικανικής αγοράς εργασίας», αφού οι αιτήσεις για την ανεργία παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.
«Τι γίνεται αν η απασχόληση αρχίσει να μειώνεται ή να αποδυναμώνεται σημαντικά και αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες καθοδικές πιέσεις που έχουμε δει στον πληθωρισμό. Ίσως τις παραλείψουν», δήλωσε ο Rosenberg, αναφερόμενος στις πιθανότητες μιας νέας παύσης των επιτοκίων της Fed, εάν τα οικονομικά στοιχεία αποδυναμωθούν τους επόμενους μήνες.
Πάντως, ο κορυφαίος οικονομολόγος είναι απαισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία εδώ και μήνες, προειδοποιώντας προηγουμένως ότι τμήματα του S&P 500 σηματοδοτούν ήδη σημάδια ύφεσης, ενώ το ράλι των τεχνολογικών μετοχών φέτος του θυμίζει τη φούσκα των dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης