Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Οι αγορές αψηφούν τη λογική, υπεραισιόδοξοι οι επενδυτές για τις μετοχές

tags :
Bridgewater: Οι αγορές αψηφούν τη λογική, υπεραισιόδοξοι οι επενδυτές για τις μετοχές
Για να υπάρξει ράλι πρέπει να έχουμε χαμηλότερα επιτόκια, σε έναν κόσμο όπου τα κέρδη θα είναι αρκετά καλά
Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, η Bridgewater Associates βρισκόταν στα πρόθυρα… ιστορικών υπεραποδόσεων… στοιχηματίζοντας ότι ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες θα οδηγούσε σύντομα την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
Στη συνέχεια, όμως, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να υποχωρούν, οι μετοχές προς το τέλος του περασμένου έτους σημείωναν άνοδο…
Ωστόσο, ο Greg Jensen, ο συνδιευθυντής επενδύσεων του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, λέει ότι οι αγορές κάνουν λάθος.
Στο τελευταίο επεισόδιο του podcast του Odd Lots, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED)να εξαλείψει τον πληθωρισμό, επιτυγχάνοντας τον στόχο του 2%.
«Η προσέγγιση της Fed φαίνεται λίγο πιο ρεαλιστική από ό,τι αυτή των αγορών σε ό,τι αφορά το τι πρόκειται να συμβεί», είπε.
Για να υπάρξει ράλι μετοχών πρέπει να έχουμε χαμηλότερα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε έναν κόσμο όπου τα κέρδη θα είναι αρκετά καλά.
Αυτή είναι η γραμμή που πρέπει να διαβούμε…
Αλλά για να ξεπεράσουμε αυτή τη γραμμή, χρειαζόμαστε περισσότερα.
Και νομίζω ότι αυτή η γραμμή είναι εξαιρετικά αισιόδοξη σε σχέση με αυτό που μετράμε».

Bearish…

Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, τα υποτιθέμενα bearish στοιχήματα της Bridgewater ώθησαν την επενδυτική εταιρεία στην καλύτερη ετήσια επίδοσή της εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Ωστόσο, οι αποδόσεις του κεφαλαίου Pure Alpha μειώθηκαν κατά 13% το δ’ τρίμηνο έως τον Νοέμβριο, και περισσότερο από 20% στο πιο ισχυρό αμοιβαίο κεφάλαιο Pure Alpha II, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης.
«Έχω κάνει λάθος για ένα σωρό από αυτά τα πράγματα», είπε ο Jensen.
«Ο βαθμός σύσφιξης ήταν γρήγορος και υψηλός, και παρότι οποιαδήποτε σύσφιξη στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε σημαντικές πτώσεις, η υστέρηση είναι κάπως μεταβλητή.
Συνήθως όταν, ας πούμε, όπως ήταν πέρυσι, οι μετοχές πέφτουν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, αυτό ιστορικά πάντα οδηγούσε στην άνοδο του ποσοστού προσωπικής αποταμίευσης», πρόσθεσε ο Jensen.
«Οι άνθρωποι βλέπουν υψηλότερα επιτόκια, πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, επιβράδυνση στις τιμές των κατοικιών κ.λπ.
Συνήθως τότε οι άνθρωποι εξοικονομούν χρήματα, πράγμα που σημαίνει λιγότερα έσοδα για τις εταιρείες, άρα απολύσεις, άρα αύξηση στα ποσοστά αποταμίευσης μεγαλύτερη από τον ρυθμό αύξηση της ανεργίας».
Αντίθετα, τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 διατάραξαν αυτά τα παραδοσιακά οικονομικά πρότυπα, καθιστώντας τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθεί και πολύ πιο αργό να ξεδιπλωθεί.

Η επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα γίνει αισθητή

«Κοιτάζοντας πίσω τώρα, νομίζω ότι υπάρχουν λόγοι που θα έπρεπε να το γνωρίζω», είπε ο Jensen.
«Αυτά τα χρήματα περιστρέφονται με τρόπο που έκανε την αύξηση των επιτοκίων να έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι πιστεύω ότι θα είχε πριν από την Covid».
Ωστόσο, η επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα γίνει τελικά αισθητή από τις μεγάλες εταιρείες που θα αναγκαστούν στη συνέχεια να καταργήσουν θέσεις εργασίας και να αναστείλουν επενδύσεις, είπε, και οι άνθρωποι μπορεί τελικά να περικόψουν τις δαπάνες τους και να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους.
Όλα αυτά θα συμβούν με πιο μέτριο ρυθμό από ό,τι θα περίμενε η Bridgewater αυτή την εποχή πέρυσι.
«Η άποψή μου είναι ότι η ανάπτυξη θα απογοητεύσει, όπως και ο πληθωρισμός, γεγονός αρνητικό για τα ομόλογα, τις μετοχές και γενικά την ανάπτυξη, που θα είναι αδύναμη.
Και αν αυτή η αδύναμη ανάπτυξη αρχίσει να μεταφράζεται σε ένα αυξανόμενο ποσοστό αποταμίευσης, εύκολα θα καταλήξουμε σε ύφεση - και μια ύφεση που θα είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσετε», είπε ο Jensen, συμπληρώνοντας: Αυτή θα είναι μια αργή διαδικασία, η οποία θα εξελίσσεται.
«Κοιτάζοντας το μέλλον, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται λίγο, αν και δύσκολα θα αγγίξουμε τον στόχο του 2%.
«Και πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική ως ο τρόπος αντιμετώπισης της ύφεσης είναι πιθανώς, πολιτικά, το πιο πιθανό αποτέλεσμα από ό,τι, ας πούμε, η επιστροφή στην επόμενη ύφεση σε μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση.
. Και η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ πιο πληθωριστική και αποτελεσματική, κατά μία έννοια, για την ταχεία τόνωση της ανάπτυξης — όπως έχουμε δει».
Όσον αφορά την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα, ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί μπαλαντέρ καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να κυκλοφορήσουν νέους τύπους μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε την ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας φέτος, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο περίπου 30% τους τελευταίους έξι μήνες.

Τεχνολογία

«Εξακολουθούμε να προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο υψηλότερου πληθωρισμού που αποπαγκοσμιοποιείται - αν και όλα όσα συζητάμε στο μέτωπο της παραγωγικότητας ίσως να τα αλλάξει η μηχανική μάθηση.
Θα δούμε», είπε ο Jensen.
«Αλλά σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ένα μεγάλο θαύμα παραγωγικότητας.
Νομίζω ότι η απο-παγκοσμιοποίηση, η κίνηση προς τη δημοσιονομική πολιτική, άλλαξε τη μακροπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι αγορές να μην έχουν προσαρμοστεί πλήρως».
Η ίδια η Bridgewater έχει από καιρό αναπτύξει τη μηχανική μάθηση και άλλες ποσοτικές στρατηγικές συναλλαγών ενώ ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησαν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Jensen, ο οποίος ήταν πρώτος επενδυτής στην OpenAI Inc., καθώς και στην Anthropic (ένα ανταγωνιστικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους της OpenAI), είπε ότι η αξία της θα αυξηθεί καθώς η τεχνολογία μπορεί να αναπτύξει θεωρίες αγοράς και οικονομικής συμπεριφοράς που μπορούν στη συνέχεια με κάποιον τρόπο να τύχουν εφαρμογής.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τους ανθρώπους που ελπίζουν να εισέλθουν στη βιομηχανία ή τουλάχιστον να εισέλθουν στο Bridgewater;
Να είστε δημιουργικοί και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα νέα εργαλεία, είπε ο Jensen.
«Είναι σίγουρα αλήθεια ότι πρόκειται να αλλάξει τους ρόλους που διαδραματίζουν οι συνεργάτες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης