Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε την αξιολόγηση του ΟΤΕ σε BBB+ με σταθερό outlook

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε την αξιολόγηση του ΟΤΕ σε BBB+ με σταθερό outlook
Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τον ΟΤΕ
Στην αναβάθμιση του ΟΤΕ σε BBB+, με σταθερό το outlook, προχώρησε η Standard & Poor’s… λόγω αναβάθμισης της μητρικής Deutsche Telekom αλλά και των ισχυρών δεικτών που εμφανίζει ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος.
Ειδικότερα, το εύρωστο χρηματοοικονομικό προφίλ του ΟΤΕ, λέει η S&P, υποστηρίζεται από την ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, τα σημαντικά κέρδη του και τη συνετή οικονομική του πολιτική.
Σύμφωνα με τον οίκο, η μόχλευση της εταιρείας θα παραμείνει στο 0,8x-0,9x ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές προς χρέη θα ξεπεράσουν το 40%.
Σημειώνεται πως η πρόσφατη αναβάθμιση της μητρικής Deutsche Telekom του ΟΤΕ σε «BBB+» καταργεί το όριο αξιολόγησης για τον ΟΤΕ, που πλέον μπορεί να αξιολογηθεί έως και τρεις βαθμίδες πάνω από τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Από την άλλη, το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη πως ΟΤΕ θα μοχλεύσει τις ισχυρές εγχώριες θέσεις του, παρά την πίεση από τον ανταγωνισμό, θα σταθεροποιήσει τα περιθώρια EBITDA σε περίπου 39% έως το 2024 μετά από μια προσωρινή πτώση το 2023, ενώ θα δημιουργήσει ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές (FOCF).
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πως ο δείκτης χρέος προς EBITDA τους επόμενους 24 μήνες θα διαμορφωθεί κάτω του 1x, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές προς χρέος θα ξεπεράσει το 40%, όπως προειπώθηκε.

Ισχυρό προφίλ

Σε κάθε περίπτωση, λέει η S&P, η αξιολόγηση αντανακλά την πρόσφατη αναβάθμιση της μητρικής εταιρείας του ΟΤΕ και την προσδοκία ότι το οικονομικό προφίλ της ελληνικής εταιρείας θα παραμείνει ισχυρό.
Επιπλέον, αντανακλά την άποψη ότι οι πιστωτικοί δείκτες θα παραμείνουν ισχυροί επωφελούμενοι από τον σταθερό ισολογισμό της εταιρείας, τη σταθερή προσαρμοσμένη μόχλευση για την περίοδο 2023-2024 στο 0,8x-0,9x και την ανθεκτική παραγωγή FOCF.
Όπως αναμένεται, η συνεχιζόμενη επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και η μετεγκατάσταση των συνδρομητών θα στηρίξουν τις ταμειακές ροές (μετά τις μισθώσεις) και την ανάπτυξη.
Παρά την προσωρινή μείωση των περιθωρίων EBITDA και τη συνεχιζόμενη μείωση της παλαιού τύπου τηλεφωνίας, ιδιαίτερα θετικά συμβάλλει η ανάπτυξη σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει αρκετά FOCF 450-490 εκατομμυρίων ευρώ το 2023-2024, όπερ μεθερμηνευόμενο σε FOCF προς χρέος περίπου 43% το 2023 και 48% το 2024.
Πέρα από τα παραπάνω, η πρόσφατη αναθεώρηση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετική και η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «BB+» υποδηλώνει συνεχείς βελτιώσεις στο οικονομικό περιβάλλον της εταιρείας.
«Θεωρούμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, μαζί με την υποστήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Κατά την άποψή μας, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επωφελείται από την ανάκαμψη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ 2,5% το 2023 και 2,4%-2,9% το 2024-2025, από ανάκαμψη 8,4% το 2021 μετά από συρρίκνωση 9% το 2020.
Ο σταθερός ισολογισμός του ΟΤΕ και το ισχυρό ιστορικό της ανθεκτικής παραγωγής FOCF θα προστατεύσουν την εταιρεία σε ένα σενάριο πίεσης».
Αναμένουμε ότι η οικονομική πολιτική του ΟΤΕ δεν θα οδηγήσει σε επαναμόχλευση τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την οικονομική πολιτική της εταιρείας, το 70%-100% των FOCF του ΟΤΕ (καθορισμένη μέτρηση της εταιρείας) θα διανεμηθεί στους μετόχους αντί μερίσματος και με τη μορφή προσφοράς μετοχών.
Αναμένουμε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κυρίως οργανικά και ως εκ τούτου δεν αναμένουμε μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, δεδομένων των πρόσφατων επιδόσεων οικονομικής πολιτικής του ΟΤΕ και των προσδοκιών μας για συνέχισή της, αναμένουμε ότι η μόχλευση του ΟΤΕ θα παραμείνει σταθερή το 2023-2025».

Ανταγωνισμός

Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην Ελλάδα θα έχει προσωρινή επίδραση στην κερδοφορία του ΟΤΕ, η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί έως το 2024.
Το περιθώριο EBITDA του ΟΤΕ θα μειωθεί προσωρινά σε περίπου 38,5% το 2023, έναντι 40% το 2022.
Αυτό αντανακλά την προσδοκία για οριακή πτώση μετά την αύξηση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, με τη Nova, που ανήκει στον όμιλο United, έναν από τους 3 κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ελλάδα, να ακολουθεί πολύ επιθετική τιμολογιακή πολιτική.
Μετά τη συγχώνευσή της με τη WIND Ελλάς, η Nova προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα μέσω επιθετικών τιμών, αλλά ο ΟΤΕ θα διατηρήσει την ηγετική του θέση στην Ελλάδα και θα προστατεύσει την πελατειακή του βάση.
Ως εκ τούτου, το περιθώριο EBITDA του ΟΤΕ θα αρχίσει να αυξάνεται το 2024 και θα μπορούσε να φτάσει το 39%, επωφελούμενο από ένα βελτιωμένο περιβάλλον τιμών, μετά την αναμενόμενη θετική επίδραση της απόφασης σε όλη την ΕΕ για πληθωριστικές προσαρμογές τιμών για τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς εκμετάλλευσης.
Επιπλέον, η βελτίωση του περιθωρίου λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες για μέτριες αυξήσεις της βάσης κόστους, αντανακλώντας μια σχετικά μικρή αύξηση στους μισθούς και μείωση του ενεργειακού κόστους.
Η εταιρεία διατηρούσε μερίδιο αγοράς πάνω από 50% τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία το 2022 όσον αφορά τα έσοδα από τις υπηρεσίες και τους συνδρομητές.
Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της καλύπτει πάνω από το 99% της χώρας με 4G (και 96% με 4G+, καθώς και πληθυσμιακή κάλυψη 5G άνω του 85%).
Η εταιρεία επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς, υποστηρίζοντας τη θετική τάση στις εργασίες σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Το Fiber to the home (FTTH) ήταν διαθέσιμο σε περισσότερα από 940 χιλιάδες σπίτια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 και ο ΟΤΕ στοχεύει να φτάσει περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023 (Ανάπτυξη FTTH 3 εκατομμυρίων κατοικιών έως 2027).
Ταυτόχρονα, η χρήση FTTH από τα νοικοκυριά έφτασε το 18% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο, αλλά σημαντικά αυξημένο από 12% το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, η διείσδυση ευρυζωνικών ινών υψηλής ταχύτητας έφτασε το 64% της ευρυζωνικής βάσης λιανικής, από 51% το 2021.
Καθώς οι πελάτες μεταβαίνουν σε προσφορές FTTH υψηλότερης ταχύτητας, το μερίδιο των συνδρομητών που χρησιμοποιούν ευρυζωνικές ταχύτητες 100 megabit ανά δευτερόλεπτο ή υψηλότερες έχει πλέον φτάσει 45% όλων των συνδέσεων οπτικών ινών, σε σύγκριση με μόλις 23% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης