Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέo πλήγμα για τις ΗΠΑ - Η Moody's υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες, προειδοποιεί τους «κολοσσούς»

Νέo πλήγμα για τις ΗΠΑ - Η Moody's υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες, προειδοποιεί τους «κολοσσούς»
Η Moody's προειδοποιεί με υποβάθμιση μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Νέο χτύπημα για την αμερικανική οικονομία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch, καθώς ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση δέκα μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών και δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η πιστωτική ισχύς του τομέα θα δοκιμαστεί πιθανώς από τους κινδύνους χρηματοδότησης και την ασθενέστερη κερδοφορία.

Υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες, προειδοποιεί τους «κολοσσούς»

Η Moody's υποβάθμισε τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp  State Street  και Truist Financial, σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
"Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πολλών τραπεζών έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις κερδοφορίας που θα μειώσουν την ικανότητά τους να παράγουν εσωτερικό κεφάλαιο", αναφέρει η Moody's σε σημείωμά της.
"Αυτό συμβαίνει καθώς μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα για τις αρχές του 2024 και η ποιότητα του ενεργητικού φαίνεται να μειώνεται, με ιδιαίτερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) ορισμένων τραπεζών".
Η Moody's δήλωσε ότι τα αυξημένα ανοίγματα CRE αποτελούν βασικό κίνδυνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης γραφείων ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας και της μείωσης της διαθεσιμότητας πιστώσεων CRE.
Ο οίκος αξιολόγησης άλλαξε επίσης τις προοπτικές του σε αρνητικές για έντεκα  τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Citizens Financial, και Fifth Third Bancorp.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα φέτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων σε πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δρομολόγησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης.

Προειδοποιήσεις

Η Moody's προειδοποίησε ότι οι τράπεζες με σημαντικές μη πραγματοποιημένες ζημίες που δεν αντικατοπτρίζονται στους εποπτικούς δείκτες κεφαλαίου τους είναι ευάλωτες σε απώλεια εμπιστοσύνης στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Η σαρωτική έκθεση έρχεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών, αφού ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες επιβραδύνει τη ζήτηση και τον δανεισμό, σχολιάζει το Reuters.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης αυξήσει το φάσμα της ύφεσης και ασκούν πίεση σε τομείς όπως τα ακίνητα να προσαρμοστούν στα μετα-πανδημικά δεδομένα.

www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης